VODA
Naši su tjelesni sustavi električki,oni čine organizam sposobnim da osjećamo, učimo, mislimo,djelujemo, pa je tako voda kao univerzalno otapalo važna za električne prijenose i za održavanje električkog potencijala u tijelu.
Živčana stanica ima akcijski potencijal, odnosno, sposobnost odazivanja na podražaj. Kada dovoljno snažan podražaj aktivira područje na menbrani živčane stanice, natrij-kalij pumpa se na tom mjestu zaustavi, dozvoljavajući natriju da pojuri prema unutra.
S podjednakom količinom pozitivnih iona unutra , menbrana više nije polarizirana , a natrij pumpa pored te točke se deaktivira i tako se val depolarizacije kreće poput domino kocaka kao akcijski potencijal, niz dužinu živčane stanice. To je slično izmjeničnoj struji u električnim krugovima, ali sa 100 metara u sekundi živac prenosi poruke milijun puta sporije nego što se električni signali kreću bakrenom žicom. Čak i sa tom relativno malom brzinom mozga treba svega nekoliko milisekundi da stvori određeni uzorak od milijun signala koji zatim smjesta rastvara da se više nikada ne bi ponovio na isti način.
Natrij-kalij pumpa smjesta ponovno uspostavlja svoju funkciju ponovno polarizirajući staničnu membranu te je tako spremna za slanje slijedeće poruke.
Glatko funkcioniranje ovog sustava je izuzetno ovisno o VODI, KISIKU,HRANJIVIM TVARIMA, među kojima VODA kao najnužniji sastojak zauzima prvo mjesto.
Ne razborito korištenje čokolade smanjuje sposobnost učenja.
Tijelo pokušava održati ravnotežu između soli i vode , a kada na primjer pojedmo cijelu vrećicu čipsa žedni smo.
Čips podiže razinu soli daleko iznad razine vode , a da bi se to nadoknadilo moraju se aktivirati centri žeđi u hipotalamusu i stvoriti osjećaj žeđi, ako poslušate taj signal i popijete vode, voda se upija u krv i prenosi do bubrega koji nadziru ravnotežu soli i vode.
Određeni hormoni u bubrezima, poput antidiuretičkog hormona ADH, pomažu ponovnom upijanju vode natrag u krv tako da se ne gubi u obliku urina.
Na taj način razina vode raste sve dok sol i voda ponovno nisu u ravnoteži.
S takvim gubitkom vode u sustavu ne može se održati optimalna polarnost i napetost membrane u živčanom sustavu.
Tako kada dostupna voda padne zbog uzimanja tih dehidrirajućih napitaka , stimuliraju se CENTRI ŽEĐI u hipotalamusu mozga kako bi poslali poruku da je tj. da smo žedni.
Međutim daljnjim pijenjem vode postajemo dehidriraniji i žedniji, te zbog toga možemo imati GLAVOBOLJE upravo u čeonom režnju i tada dolazi do zakazivanja motoričkog planiranja, u slučaju autističnog spektra, dječijih ispada koje ne mogu iskordinirati, tj. to su perseveracije koje teško prestaju, ako naravno ne poznajete tehnike zaustavljanja odnosno preusmjeravanja..
Tada mozak dehidrira (uslijed stezanja krvnih žila ), i smanjuje se proizvodnja cerebrospinalne tekućine, a njezin zadatak je okruživati i oplahivati mozak i tako ga držati hidriranim.
Kada je razina vode u tijelu niska ima manje tekućine za proizvodnju zaštitne navedene cerebrospinalne tekućine, a već dva posto pada u tjelesnoj vodi može prouzročiti pogoršanje KRATKOROČNOG PAMĆENJA, MANJKA ENERGIJE, OMAMLJENOSTI, TEŠKOĆE U USREDOTOČAVANJU NA AKTIVNOST, ILI NA ČITANJE ILI PISANJE.
Upravo uspostavljanjem pravilnog uzimanja količine vode, regulira se tjelesna temperatura, prenose hranjivi sastojci do stanica, uklanjaju otpadne tvari, održava se koža vlažnom i elastičnom, oblažu se zglobovi i štite se organi i tkiva.
Dakle moj zaključak je da samo dobrom posturom tijela doći če mo do poruka tijelu o žeđi, a po saznanju važnu ulogu imaju i moždani živci, a po gotovo nervus vagus.
Treba napomenuti da voćni sokovi, gazirana pića i mlijeko imaju visoku razinu šećera i soli koji vezuju vodu u tijelu smanjujući količinu raspoloživu za održavanje razine elektrolita u živcima.
VODA zapravo pomaže raspodjelu kisika u mozak, održava vlažnost površine plućnih mjehurića tako da se kisik može rastvoriti i ući u krv.
VODA igra vrlo važnu ulogu u izgradnji molekula bjelančevina, utječe na finu strukturu i djelovanje proteina.
PREHRANA mora biti uravnotežena kako bi uključila svih deset esencijalnih aminokiselina nužnih za sintezu proteina i esencijalnih masnih kiselina koje stvaraju hormone i mijelinsku ovojnicu.
Kokošija jaja i riba osiguravaju sve esencijalne amino i masne kiseline.
Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira kao i kravljeg sira su dobri izvori esencijalnih aninokiselina, kao maslinovo ulje.
Jedno jaje za doručak umjesto žitarica te komad sira i čaša jogurta ili orasi za užinu uvelike će pridonijeti osiguravanju potrebnih građevnih blokova za učenje.
UGLJIKOHIDRATI koji se sastoje od drugih molekularnih lanaca šećera, osiguravaju tijelu glavni izvor energije, a oni su glavni sastojci žitarica , voća, povrća i mliječnog šećera.
Svaki od tih izvora sadrži dva jednostavna šećera , od kojih je jedan molekula glukoze-glavni izvor energije za mozak.
Nusproizvodi tog procesa su ugljični dioksid i voda,koje izdišemo, tako da se da zaključiti da su ugljikohidrati bitni.
Post je objavljen 19.07.2015. u 13:15 sati.