Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Prešati ili ne prešati?


Kako je zaključeno nakon provedenog istraživanja u SAD-u, ukoliko se želi unaprijediti učinkovitost recikliranja, ne bi se trebalo prešati limenu niti plastičnu ambalažu. Recikliranje bi moglo biti učinkovitije ukoliko bi potrošači preispitali dugo održavani način postupanja s plastikom i ostalim materijalom koji se može reciklirati.


Prešanje otpadne ambalaže, uključujući i plastične boce i kutije, je jednostavan način kako čim više otpadne plastike smjestiti u spremnike za recikliranje. Ali, ta jednostavna i vremenom provjerena dobra praksa u stvari može dovesti do problema današnjim tvrtkama koje se bave recikliranjem. Tako je utvrđeno istraživanjem MRF Material Flow Study report koje je naručilo nekoliko američkih udruženja trgovaca i reciklara.



Uglavnom, radi se o tome da na automatskim linijama za razdvajanje, gdje se fotoćelijama signalizira o kojem materijalu je riječ, ukoliko je ambalaža (limenke i plastenke) sprešana, dolazi do neprepoznavanja i sprešane limenke i plastenke završavaju s papirom ili tetrapakom.

I to mi je dalo razmišljati - gdje je tu sagledavanje "životnog ciklusa"? Ukoliko bi smo poslušali savjet o "neprešanju", radi njihove učinkovitosti, koliko bi nas sada, već od kućnog razdvajanja, više koštao prijevoz višestruko voluminoznijeg otpada?

Mislim da je istraživanje napravljeno ciljano, sagledavajući samo jedan izvor informacija (problemi reciklara), a kako bi riješio jedan, uski tehnički problem. Očito se nije sagledavalo da bi to bilo ekonomski i ekološki nepovoljnije (skuplji prijevoz, više emisija ispušnih plinova, više kamiona na cestama, itd.).

Brzo rješenje vidim, u tome da se uz linije automatskog razdvajanja zaposli više radnika koji će "previde" automatike anulirati, dok se ne dođe do unapređenja i poboljšanja sustava automatskog prepoznavanja i razdvajanja.

Stoga, moj savjet - razdvajajte otpad prema vrsti materijala i prešajte ga! A reciklari neka zaposle kojeg radnika više.



Izvori:
Plastic News:
Study: To improve recycling, don't crush containers
RRS: MRF Material Flow Study - Final Report - July 2015
Animated flags




Post je objavljen 19.07.2015. u 12:37 sati.