Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Palma, 10. lipnja 2002. O ODMORU (Vjerkač)

Image and video hosting by TinyPic
Bog je već na početku dao zapovijed da se čovjek sedmog dana odmara.
- da tako dadne slavu Bogu
- jer je odmor znak čovjekove slobode: Izrael se sjeća da ga je Bog oslobodio iz ropstva
- jer nasljeduje Boga koji se sedmog dana odmara
Izraelci nakon mnogih napora i kušnji ulaze u odmor u Obećanoj zemlji: "Blagoslovljen Jahve, koji je narodu svome Izraelu dao odmor u svemu kako je obećao." (1 Kralj 8, 56)
"Koji put vodi k dobru? Njime pođite i naći ćete spokoj dušama svojim." (Jer 6, 16)
U poslanici Hebrejima se govori kako se u odmor ulazi po vjeri u Isusa Krista: "U počinak doista ulazimo mi koji povjerovasmo."
Konačni odmor je Nebo. "Neka počinu od svojih napora, jer ih prate njihova djela." (Otk 14, 13)
--
Čovjek je uspio svojim radom osigurati obilje, ali to ga košta neizlječivog umora. Pa čak i kad ima vremena, nastoji ga ispuniti novim djelatnostima, makar ga one još više umarala, samo da se ne bi osjetio izgubljenim. Boji se svoje praznine, pa se okreće aktivizmu.
U svakom danu treba imati trenutke rada i trenutke odmora. Jer odmor održava život kao što ga održava i rad. Tko samo radi, brzo će se iscrpsti. Tko se samo odmara brzo će očajavati. Kao što postoje školski sat i školski odmor… Neprestano raditi je bezbožno.
Prof Golub ne ide na godišnji odmor, nego se svake nedjelje temeljito odmara. Tako ima 52 dana godišnjeg, a ne samo tri tjedna kao ostali.
Problem je što smo od nedjelje stvorili praznik, prazan dan – umjesto da je to dan za odmor.
Kvaliteta i brzina obavljenog posla ovisi o tom kako smo se prije rada osmorili. 70% smo produktivniji nakon odmora.
Znanstvena otkrića, umjetnička djela, duhovni napredak, sva djela ljudske civilizacije i kulture ne nastaju samo radom nego i odmorom. Sve je to nastajalo samo zato jer su ljudi imali vremena da razmišljaju, gledaju, šute i osluškuju, te primaju nadahnuća.
Kao što ne možemo vidjeti ljepotu podmorja dok je more uzburkano…
Opuštenost je jedna vrst obraćenja. Ona je otvorenost za stvarnost.
Čitavo djetinjstvo ne radimo ništa nego se igramo, ali je to priprava za ono razdoblje kad ćemo morati učiti i raditi. Život počinje odmorom, i završava odmorom – mirovinom.
M. Buber među crticama o ruskim pobožnim Židovima iznio je njihovu pouku o odmoru koji pospješuje rad.
Rabi Šmelke običavao je – kako ne bi prekidao duhovno bdjenje – spavati sjedeći. Glavu je naslonio o ruke, a među prstima je držao upaljenu svijeću koja ga trebala probuditi kad bi osjetio plamen. Kad ga je posjetio rabi Ebimelek, zadivi se nad svetošću svoga kolege, i ugasi mu svijeću da bi se ovaj naspavao. Kad se ovaj nakon dugog i tvrdog sna probudio, opazio je to – ali mu nije bilo krivo. Osjetio je da može razmišljati vrlo jasno. I toga je dana je vrlo nadahnutije nego ikad propovijedao zajednici. Rekao tog dana je zajednici rekao i to da je shvatio da se Bogu može služiti i odmorom.
Odmor nije nerad, već rad na sebi. Ne ide se na more, u planine i na odmor da se ništa ne radi, nego da se dublje diše, gimnasticira, pliva, fizički radi, putuje, šeće, čita i raduje. Jer ništa toliko čovjeka ne ubija i čini ga depresivnim kao nedisciplina u svagdašnjem odmoru, u spavanju, lijeganju, u jelu i pilu. Odmor nije "fjaka", kad pri svakom pokušaju rada volja za radom progresivno opada s brojem pokušaja rada.
Odmor nije provod. U smislu da obijesno trošimo vrijeme i novac. Neuredan čovjek sam je sebi kaznom. "Onaj tko neuredno živi sličan je stoci što ugiba."
Odmor je zato da se zaželimo svojih uobičajenih poslova. Ljepota putovanja je u povratku.
Potrebno je razmišljati i te kako o teologiji turizma.
Cilj odmora je doći k sebi. "Ti si bio u meni, ali ja nisam bio u sebi." Pogledati idemo li pravim putem ili pogubnim.
Savjest boli jače nego što bole noga, želudac ili ruka. "Nema mira grešnicima i bezbožnicima." Čista savjest najmekši je jastuk.
Molitva i savjest ne poznaju odmor, ni godišnji ni dnevni.
Kao što tijelo treba san, tako duša treba tišinu i mir. Kao što tijelo treba predah, tako duša treba dobre misli, mudru knjigu i čovjekoljubive odluke. Kao što tijelo treba čist zrak, tako duša treba čišćenje savjesti i Božju riječ. Kao što tijelo treba gimnastiku, tako duša treba molitvu, meditaciju, razmišljanje, diskusiju, misaoni napor i znanost.
Šetnja je svagdašnji obrok duši. Šetnja je izlazak iz svoje kuće i odlazak u Božju kuću. Budući da je kuća ljudsko djelo, a priroda Božje, onda je to, na neki način, izlazak iz svoga djela i ulazak u Božje djelo.
Čim izađem ispred kuće ja sam na godišnjem odmoru. – Br. Ribinski
Samo je u Bogu mir dušo moja…
"Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."
Ps 131 Gospodine ne gori se moje srce niti se oči uznose. Ne idem za stvarima velikim ni za čudima što su iznad mene. Ne, ja sam se smirio, i upokojio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke, kao dojenče duša je moja u meni. U Gospodina se, Izraele, uzdaj od sada dovijeka.
Ps 23 Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju.
Iv 1, 35-51 Što tražite? … Učitelju gdje stanuješ?… Dođite i vidjet ćete! … Pođoše i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Vjerojatno su zajedno kuhali, jeli, razgovarali, možda išli u šetnju.
Mk 6, 31-32 Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.
"Umornima odmore, u vrućini lahore…"
Za sebe si nas stvorio, i nemirno je srce naše dok se u tebi ne smiri.
--
U svakom danu valja imati trenutke rada i trenutke odmora. Jer odmor održava život kao što ga održava i rad. Tko samo radi, brzo će se iscrpsti. Tko se samo odmara brzo će očajavati. Ritam posla i odmora mora biti uvijek čvrsto utvrđen i obdržavan. Kao što postoje školski sat i školski odmor, kao što je Bog odredio da se šest dana radi, a sedmi se treba odmarati. Raditi neprestano je bezbožno. Kao što tijelo treba san, tako duša treba tišinu i mir. Kao što tijelo treba predah, tako duša treba dobre misli, mudru knjigu i čovjekoljubive odluke. Kao što tijelo treba čist zrak, tako duša treba čišćenje savjesti i Božju riječ. Isus pozva svoje učenike: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." (Mk 6, 31)

Post je objavljen 19.07.2015. u 11:06 sati.