Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Socijaldemokrati (ponovo?) u obrani kapitalista?

Pompezno promoviran i neko vrijeme popularan "Treći put" doveo je krajem prošlog stoljeća do toga da su socijaldemokratske stranke bile na vlasti u većini zemalja tadašnje EU (neko vrijeme u 13 od 15 članica).

Yascha MounkPovijest je pokazala da je teorijska osnova bila tanka a praktični uspjeh slab. Bilo je to u bitnom odustajanje od tradicionalnih načela socijalne demokracije i kapitulacija pred zahuktalim neoliberalizmom.

U Njemačkoj je u ono doba neko vrijeme vladala crveno-zelena koalicija. Dio nezadovoljnika iz SPD-a spojio se s bivšom istočnonjemačkom komunističkom strankom i formirao Ljevicu, koja je postala treća stranka u zemlji. SPD se pak našao u kaolicijskoj vladi s demokršćanima, jer nisu htjeli koalirati s Ljevicom.

Prijeti li novi raskol ili je ovo samo usamljeni slučaj? (Osim Grčke, mlađi član SPD-a (Jascha Mounk, nastavnik političke teorije na Sveučilištu Harvard) navodi i odnos socijaldemokrata prema emigrantima u Europu i ruskoj agresiji na Ukrajinu.)

˙ Germany’s Social Democrats Are Colluding in Greece’s Destruction—and I’m Leaving The Party

Siriza pak ni u jednom trenutku nije nastupala radikalno. Nisu rekli "ne priznajemo doguvoe kapitalističkih eksplatatota!", nisu najavljivali mogućnosti da nacionaliziraju banke i protjeraju strance. Tražili su određeno olakšanje uvjeta otplate, jer su trenutno preteški, a u tome su im brojni davali potporu, uključujući IMF i predsjednika SAD.

Ali, eurozonci su, kako sad vidimo, od početka išli na to da neće napraviti ni minimalni ustupak - da od Grčke prihvaćaju samo bezuvjetnu kapitulaciju, uz plaćanje dodatnih kazni za pokušaj pobune u ovih pet mjeseci. To je bilo zastrašivanje i upozorenje drugima, da se ne zajebavaju s pokušajima borbe protiv strategije koja se na hrvatski prevodi bezazleno kao "štednja", umjesto ispravnijeg "surovost" (austerity). Prvo Španjolcima, gdje su izbori ove godine i prijedi opasnost da Podemos dođe na vlasti.

Greece Surrendered, But The Real Defeat Was For Europe

SAD to recimo nisu radile. I sad ispada, da je moć financijskog kapitala veća u EU nego u SAD.

I izgleda da bi socijalni demokrati radije na vlasti vidjeli svoje stare desne rivale, nego izazivače s lijeva - čak i kad su ovi zapravo umjereni, daleko od nekadašnjih boljševika.

Na kraju, možda neo-bolješvici ponovo dobiju šansu

Post je objavljen 18.07.2015. u 21:08 sati.