Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Počelo je počelo!

Iza nas je prvo kolo 25. Izdanja 1.HNL, odigrano je pet utakmica. U petak je Inter ugostio Rijeku u Zaprešiću, u subotu su se susreli Zagreb i Osijek te Istra 1961 i Slaven Belupo, nedjelju je obilježio najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a kolo su zaključili u ponedjeljak Split i Lokomotiva. Postignuto je deset golova (dva po utakmici u prosjeku), dosuđena su tri penala, kolo je pratilo oko 30000 gledatelja. Odabrao sam i susret kola, a to je derbi Dinama i Hajduka. Detaljan izvještaj donosim s utakmica koje sam uživo pratio, a to su Inter i Rijeka te Dinamo i Hajduk.

U petak je novo prvenstvo započelo susretom novog prvoligaša Intera i Rijeke, susret se igrao u večernjim satima na stadionu ŠRC Zaprešić. Utakmica je završila rezultatom 0:0. Rijeka je bila nešto konkretnija, no, ni Inter nije bio bez šanse, dapače mogli su u smiraj utakmice i do pobjede. Jedino iznenađenje u sastavima je bilo igranje Moisesa u postavi Rijeke, naime, Moises nije odigrao službenu utakmicu 271 dan zbog problema s ozljedama. Moises je bio jedan od najistaknutijih pojedinaca susreta. Najprije je bio asistent u prvom poništenom pogotku za momčad s Kantride, zatim je i sam postigao pogodak koji je poništen, očigledna pogreška djelitelja pravde iz Splita, Gorana Gabrila. Kasnije je još zapucao zicer s par metara. Moises možda nije igrač raskošnih trkačkih sposobnosti ali ima ono nešto, uvijek je na pravom mjestu te zna kada treba poigrati suigrače. Jedva čekamo povratak Moisesa u pravu formu. Većina momčadi nije bila na željenoj razini, istakao bih još raspoloženog Vargića i Močinića te povremene bljeskove kapetana Sharbinija. Inter se hrabro i borbeno suprotstavio 'moćnoj' Rijeci, prijetili su u samom početku utakmice te u zadnjih dvadesetak minuta. Ostavili su dojam da se na njih definitivno može računati tokom prvenstva. Podsjećali su Zagreb prošle sezone, s kadrom iz drugoligaške sezone odlučili su nastupiti i u novoj sezoni. Kod Intera bih istaknuo dobre reakcije mladog golmana Josipa Posavca, te iskusnog Andreu Ottochiana (pojačanje iz Cibalije, u karijeri nastupao za Karlovac) i razigrane Blaževića i Nestorovskog. U nastavku je s nekoliko lopti raspoložen bio i igrač s klupe, Petar Bočkaj. Inter definitivno može s optimizmom čekati sljedeću utakmicu protiv Zagreba na domaćem travnjaku te ostatak sezone. Utakmicu je obilježilo loše suđenje suca Gabrila te nevjerojatna borbenost igrača Intera i zadovoljavajuća atmosfera na tribinama.



Subotnji program otvorili su Zagreb i Osijek. Zagreb je nekolicinu igrača čuvao tokom priprema te im se čini se obilo o glavu. Čuvali su ih zbog mogućih transfera u inozemstvo (čudna metoda rada). Izgubili su susret od Osijeka rezultatom 1:0, jedini pogodak postigao je Nikola Mandić, povratnik iz redova vinkovačke Cibalije. Utakmicu je pratilo petstotinjak gledatelja. Dražen Besek je dokazao da je kvalitetno rješenje na klupi, Osijek je djelovao rastrčano te su stvorili nekolicinu dobrih prilika i mogli su uvjerljivije slaviti. Odličan početak nove sezone za Osijek, loše izdanje za Zagreb. Zagreb ima priliku za popravni već u sljedećem kolu kada igra s Interom, tada ćemo već možda vidjeti da li je Interova predstava protiv Rijeke bila samo iznenađenje ili ćemo gledati takav Inter cijelu sezonu, a od Zagreba ćemo vidjeti radi li Dražen Medić i dalje dobar posao ili nas očekuje neizvjesna sezona za momke iz Kranjčevićeve.



Istra je po prvi put u svojoj povijesti novu sezonu HNL – a otvorila pobjedom, ujedno su tom pobjedom i zasjeli na prvo mjesto ljestvice. Momčad na pogon novih investitora, predvođena kapetanom Tomićem uspješno je otvorila utakmicu ranim pogotkom. Slaven se uspio konsolidirati te održati kakvu takvu ravnotežu. Izjednačili su sredinom nastavka pogotkom Ejupija iz penala. Istra je nošena Demonima uspjeli doći do novog pogotka, ponovno je strijelac bio Petar Franjić. Par minuta kasnije potvrdu pobjede donio je kapetan Tomić koji se drugi dan nagradio odlaskom na istočnu tribinu stadiona u Maksimiru. Odličan početak za momčad Igora Pamića, sada se u miru mogu pripremati za nastavak prvenstva, je li ovo najava pohoda na bolje pozicije u ovoj sezoni? Vidjet ćemo u nadolazećim utakmicama. Istaknuo bih stoperski par Žižić – Ojdanić te odličnu igru Franjića, koji ako ga izbjegnu ozljede može igrati i u mnogo većem klubu. Dužan nam je ostao Stefan Nikolić, no, nadamo se da će i njega gol krenuti. U redovima Slaven Belupa vidljivo je mnogo promjena, od napadačkog nogometa do nekih stalnih grešaka u obrani, nadamo se da će to trener Kopić popraviti već do sljedećeg kola. Utakmici je nazočilo nešto manje od 1500 gledatelja.



U nedjelju nas je očekivao najveći derbi, vječni debi Dinama i Hajduka. Uhićenjima Zdravka i Zorana Mamića profitirala je grupa BBB koja se odlučila vratiti na svoj Sjever. Torcida je nakon dugo godina odlučila vlakom doći u Zagreb. Izostao je kvalitetan nogomet, Dinamo me posve razočarao. Ni sjena Dinama koji je pred dva mjeseca rastavio Hajduk. Iznenađenje u postavi bilo je igranje Angela Henriqueza koji se tek vratio iz Čilea. Hajduk je bio raspoložen i rastrčan te se uspješno branio i čekao priliku iz kontri. Hajduku sve pohvale, ali vrijednost Hajduka ćemo vidjeti u nadolazećim utakmicama. Dinamo tvrdi da nije bilo ni za očekivati odmah dobru utakmicu zbog napornih priprema, te su me izjave razočarale, svaka utakmica je jednako bitna, a gdje ćeš bolje prilike nego derbi pred 25000 ljudi. Nadam se da će Dinamo daleko bolje izgledati protiv amatera iz Luksemburga sutra u drugom pretkolu LP. Kod Hajduka bih izdvojio Jeffersona, Vlašića, Zou te stabilnu obranu. Kod Dinama mi je najbolje izgledao Pjaca, iako ni njegovo izdanje nije bilo na razini igrača koji vrijedi desetak milijuna eura. Zaigrao je i Rog, pokušao je biti opasan u nekoliko situacija ali sve je ostalo samo na pokušaju. Pravi okršaji su bili na tribinama gdje smo napokon gledali i navijački derbi u Maksimiru, prvi puta nakon 2007. BBB su pokazali da nisu zaboravili tko su i što su, u kutak su stjerali tzv. BBB Fan (Fun) Club, pedesetak članova koji javno podržavaju Zdravka Mamića i njegovu politiku. Pohvale i upravi kluba GNK Dinamo što su maknuli tzv. Crne liste s ulaza na stadion. Da li je ovakav odaziv na derbi zbog uhićenja ili se ljudima gledao dobar nogomet (koji je izostao) ili je vrijeme bilo lijepo i sunčano za provesti ga na stadionu vidjet ćemo u skoroj budućnosti, pravi test za navijače Dinama je sutrašnji susret protiv Fole Esch.



Kolo su zaključili Split i Lokomotiva susretom u kasnim večernjim satima ponedjeljka. Split je slavio rezultatom 2:1. Nikad mlađi Splitovci, prosjek godina 23,2 odigrali su odličnu utakmicu te zasluženo slavili. Lokomotiva je opet pokazala brojne slabosti te me zabrinjava njihov susret s PAOK – om u četvrtak. Lokomotiva se podosta ispromašivala te ju je to koštalo gubitka prvih ovosezonskih bodova. Split je izmijenio većinu momčadi, igrali su u novom sustavu 4-1-4-1, Blagojević je odlično odradio sve defanzivne zadaće u veznom redu, probleme obrani Lokomotive stvarao je brzonogi Dražen Bagarić, zaslužan i za jedanaesterac iz kojeg je Split poveo 2:0. Kao glavne aktere utakmice izdvojio bih Blagojevića i Bagarića te trenera Vulića, dok su me razočarali Mrčela i Capan u obrani Lokomotive, te golman Zelenika koji nikako da pokaže malo sigurnosti. Split je dobrom predstavom najavio uspješnu sezonu, Lokomotiva nam je mnoge stvari ostavila pod upitnikom, očekujem više od njih.



Prvo kolo donijelo je nadasve zanimljive rezultate te sasvim solidan nogomet s obzirom da se radi o početku sezone, ako je suditi po prvom kolu očekuje nas jako zanimljivo prvenstvo i nadam se većem odazivu gledatelja iz kola u kolo. Do kraja tjedna imam i prvog gosta komentatora na temu o Zdravku Mamiću. Sutra sam u ulozi navijača na utakmici Dinamo vs. Fola, u četvrtak odlazim u Koper na utakmicu između Luke Koper i Hajduka, u mojoj pratnji je još jedan iskusni gost komentator. Sljedeće kolo HNL ne pratim uživo zbog ostalih poslovnih obaveza. Uživajte! Ovim putem apeliram da pomognete mladom momku iz Bakra koji je obolio od rijetke i teške bolesti http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1682599/dobri-ljudi-pomozite-20-godisnjeg-zrinka-bolest-promijenila-do-neprepoznatljivosti/ .

Mateo


Post je objavljen 14.07.2015. u 18:09 sati.