Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Snježnik

Uspon na vrh Snježnika (1506 m n/m) je uvijek atraktivan, a pogotovo u ovo doba kada na njegovim livadama raste razno cvijeće, a pod vrhom runolisti i rododendron. Naša ekipica od 4 člana krenula je na vrh uobičajeno sa livade Platak gdje se nalazi i veliko parkiralište, a u novije vrijeme i .igrališta za mali nogomet i odbojku.

Vrijeme idealno za lagani izlet u planine, ni na stazi kroz šumu nije bilo pretoplo.Na jednom mjestu, na početku grebenskog puta za Snježnik osjetili smo miris medvjeđeg luka, ali ga nismo vidjeli, da bi ubrzo nakon toga naišli na čitavo polje, još uvijek dijelom dobro za ubrati.


Izlaskom na greben otvara se pogled na Risnjak u Gorskom Kotaru.


I livadu Platak (po kojoj se zove i cijeli skijaški kompleks) odakle smo krenuli.


Pred nama su stijene Snježnika.


Na ovom dijelu između stijena se treba pomoći rukama.
Primjećujem mladog (još nema krila) točkastog konjica kako odmara na listu čemerike, koju nikako ne biste trebali zamijeniti za neko jestivo bilje jer ima jako otrovne sastojke (već dva grama suhog podanka mogu prouzročiti smrt, a prvi su znaci trovanja slabost, povraćanje i usporen rad srca. Tada je potrebno što prije povraća­njem odstraniti otrov iz tijela. Bilo je nekoliko čemerika i među medvjeđim lukom, ali se od njega razlikuje po puno većim i rebrastim listovima, a od lincure i po listovima i cvatu.


Nakon dolaska na vrh odmor i malo meditacije (inače, Zrinka ima crni pojas u karateu).


Jedan od glavnih razloga uspona na Snježnik u ovo doba je cvat runolista, jednog od simbola planinara. Ovi runolisti su na samom vrhu, nadam se da ih idući posjetitelji vrha neće pogaziti.


Malo ispod vrha još runolista.Baš listovi kao od runa.Ovdje u središtu cvijeta runolista kao da su smješko i mrgud.Spuštamo se sa vrha prema domu koji je još uvijek u lošem stanju, makar su bila obećanja, i pripreme za obnovu.Stijene Snježnika krase i zvončići.Vidimo prema dolje dolazak jednog planinara.


Nakon što smo rekli kako nas je malo ove subote na Snježniku, pojavilo se još dosta planinara iz raznih krajeva. Pogled prema vrhu Snježnika sa planinarkom u roze.


Nakon odmora i marende povratak prema Platku stazom kroz "Grlo".
Fotke za povećati:

Pogled na Risnjak.


DODATAK: (za povećati)

Kolaž sa nekim od biljaka sa Snježnika: ljiljan zlatan, runolist, ocvala gorska sasa, lincura i ivančice, orhideje, rododendron, vunasti osjak sa zlatnim marama, karamfilić, planin. različak i ivančica sa muhom koja glumi osu.


Za užinu rižoto od više vrsta riže, gljiva i povrća.


I još jedan runolist.


Post je objavljen 14.07.2015. u 01:10 sati.