Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

MOSQUITO BLUES

O komarcima do danas više manje nisam znao ništa. Kao i većina prosječnih ljudi.
Dosadni su, krv piju samo ženke i jedan je bio na naslovnici albuma AC/DC 'Fly on the wall', a kad ga pljesneš na bijelom zidu ostane ružna, krvava fleka ... i to bi otprilike bilo to.

Kao što smo već ustanovili naša je zemlja puna nametnika koji za sebe misle da su revolucionari koji svojim neradom potkopavaju sistem. To nije samo nasljeđe socijalizma već se radi o mentalnom sklopu u glavi. O njima se ne smije puno pričati jer ti odmah prilijepe svakakve etikete (npr. jes, Maurice, svjestan sam ja da je on najobičniji lažni invalid, ali to se ne smije naglas govoriti jer se time (za koji život treba da se rodim, da li znaš da te volim, alkohol je kralj, hegedupa upa, makedonija) narušava brižno stvorena idila.

Zato ćemo današnju priču u potpunosti posvetiti neprikosnovenim gospodarima dalmatinskih ljetnih noći.

DAME I GOSPODO, DOBRODOŠLI U NOVU EPIZODU 'SPIG' - a ....
MOSQUITO BLUES

..........
Komarac je težak od 2,5 do 10 mg
..........

Prva asocijacija na komarce su mi oni totalno out sprejevi za zaprašivanje. Smrada tih preparata sjećam se s nostalgijom i dan danas. Za one rođene poslije 1990. objasnit ću da su u razdoblju mraka ljudi imali običaj graditi vikendice. Vikendice su u dosta slučajeva bile četiri uspravna zida od bloketa preko kojih bi se nalila betonska ploča. Te bi se vikendice nakon toga uređivale do kraja života, ovisno o financijskoj situaciji, a i dan danas postoji bezbroj takvih građevina koje na kantunima imaju ona hrđava armaturna željeza koja poput klasja na vjetru strše u zrak. Znate ono, čekamo bolje dane pa ćemo dignuti kat.
Čekaj, čekaj, samo čekaj. Dočekat ćeš ih.
Bez obzira na to vikendice su svoju primarnu svrhu ispunjavale besprijekorno.

JEZERA, OTOK MURTER, 1981.

Te je godine moj stari imao godina kao ja sad.
Digao je kredit, kupio teren i počeo graditi vikendicu.
Kakva krajnje jednostavna rečenica.
A danas neostvariva.
Zgodno, zar ne?

Nalili smo temelje, digli zidove, nalili ploča i na nju zavarili crnu ljepenku. Osim zaštite od vlage primarna funkcija te crne ljepenke bila je da upija čim više sunčeve svjetlosti tako da se temperatura u vikendici ljeti rijetko kad spuštala ispod 60 C.
Kakve to veze ima s komarcima?
Ima, ima!

Dok nismo digli kat svaki prvi ulazak u vikendicu bio je događaj za pamćenje.
Nakon šest sati ugodne vožnje kao da si ispod peke, uprkiravaš u dvor, otvaraš vrata i trenutno te zapahne miris ustajalosti, topline i vlage. Jes da bi pokojna baba svako malo to malo prozračila, ali kad se u kući ne živi godinu dana ne može to prozračiti ni dragi Bog.

Raspakirali bi torbe, pootvarali škure, spremili bismo neki ručak ili večericu i svakih desetak minuta ponavljali:''Jeba ti pas mater šta je vruće!'' Navečer bi nastupio taj legendarni ljetni ritual. U sobi bi se zatvorila prozori ili ona dupla staklena vrata i tad bi mater pod kutem od 45 stupnjeva raspršila sprej protiv komaraca.
.........................

Komarci u urbanim naseljima su slabi letači i mogu letjeti u krugu od 300 - 500 metara.
.........................

Dakle, soba u kojoj je temperatura pristojnih plus 50 je hermetički zatvorena i čeka se da sprej počne djelovati.
To bi trajalo nekad pola sata, nekad sat, a ulazak u sobu uvijek bi bio popraćen materinim upozorenjem:''Ne palite svitlo!'' A jebi ga sad, ljeto, ferije, ludilo i sad ćeš leći a da ne odradiš barem jednog Zagora ili Mister Noa. Nema šanse!
Gasi se svjetlo.
Kako nam je u Rijeci ispod prozora na prvom katu bio semafor uši su bile naviknute na prigradske autobuse 'Autotransa' koji bi počeli kočiti nekih 150 metara prije crvenog. To kočenje bilo je popraćeno zvukom koji je parao uši, ali vremenom smo na to oguglali. Znam da zvuči nevjerojatno, ali zvuk prometa, žamora i te cvileži očajnički je nedostajao u dalmatinskim gluhim noćima. Ne možeš zaspati. Što zbog vrućine. Što zbog tišine. Što zbog smrada od spreja.
Na škurama bi obavezno stajale one zelene mreže protiv komaraca i u jednom dijelu noći širom bi se otvorile. Zrak. Fresh air. AAaah, Coca cola i osmieh. Uvijek se sjetim one epizode Velikog Bleka kad je baja zaronio na dah, ronio jedno sedam minuta i pritom nožem ubio šest sedam morskih pasa, a prilikom izrona u jednom dahu izgovorio:'' Aaaaah, vazduh, nikad mi vazduh nije prijao kao do sada.''
San je pao na oči.
Točno do pred zoru

............................

Komarci obično lete ili blizu površine tla ili neznatno iznad drveća najčešće do visine od maksimalno 8 metara.
............................

Tri sata ujutro
(fade in)
bzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZ ... buđenje ... eto ga, kraj uha milu mu majku jebem. PLJAS ...... uprazno. BZZZZZZzzzzzzzzz (fade out)
Desetak sekundi kasnije
(fade in) bzzzzzzzzzzZZZZZZZZZzzzzzzzZzzzZZZzz ... eto drugog. Na čelu je. PLJAS po čelu. BZZZZZZzzzzzzzzzzzzz (fade out).
(fade in)
BzzzzzzzZZZZZZZZZZZ. Eto trećeg. Osmog. Dvanaestog. Krv piju samo ženke. Znači,ovo je djevojačka večer. Pali se svjetlo. Bljesak. Zjenice su kao dvije mutne točkice. Svjetlo privlači još komaraca. Uzima se neka majica. FLJAS! FLJAS! Fleke po zidovima. Kome ćete Vi piti krv? FLJAS! FLJAS! FLJAS! Miris svježe krvi i komarčevih iznutrica raširio bi se prostorijom.

............................

Komarci se primarno hrane biljnim nektarom za dobivanje energije potrebne za let. Ženkama komaraca krvni obrok ne služi kao hrana, već kao izvor bjelančevina nužnih za razvoj jaja prije polaganja istih. Mužjaci nikada ne uzimaju krvni obrok.
Dakle, izreka da 'žene piju krv' je apsolutno točna.
.............................

MOSQUITO I SMISAO ŽIVOTA

Jednom davno sjedio sam s nekom ekipom kraj mora. Gitara, balkan, krivo je more, užas je moja furka, onaj davež zvan pismo od drugog načina i boca vina od kojeg sutra ujutro grliš školjku i rigaš krv, znoj i suze. Komarci su bili baš uporni i jedan je momak rekao da mu nikad neće biti jasan njihov smisao života. Ničemu ne služe, samo se razmnožavaju i piju krv. Ovaj drugi mu je odgovorio da koji je smisao njegova života. Ovaj se malo zbunio i rekao da kako to misli.
Zanimljivo, ali taj momak je danas zaposlen u državnoj službi, ne radi tebe Bože ništa, ima vjerojatno dobru plaću, a tu epizodu o smislu života komaraca je, za razliku od mene, najvjerojatnije zaboravio.
Nije ni čudo kad on taj komarčev život život danas živi.
I boli ga k........

................................

Prilikom sisanja ženka komarca uzme 0, 01 ml krvi. Kao što smo već rekli svaka ženka uzima krvni obrok radi polaganja jaja i nakon polaganja jaja može ponovo krenuti po novi krvni obrok. Ovisno o vrsti, jedna ženka krvni obrok uzima 2 do 5 puta tijekom života.
................................

DŽIRLO PREVARA

Polovicom 80 - ih na zadnjim su se stranicama onih zatupljujućih magazina ala 'Arena' počele pojavljivati reklame preko cijele stranice. Jedna od tih reklama bio je čudesni tjerač komaraca koji je koštao, štajaznam, današnjih sto kuna. Ne znam da li je to smeće bilo izum kontroverznog mr. Džirla, ali svojim besmislom zaslužuju da ga se ne zaboravi.
Radilo se o nekoj cjevčici koja je izgledala kao donji dio kemijske olovke, a napajala ju je AAA baterija od 1, 5 volti. Prema reklami ta je čudesna tehnologija ispuštala zvukove nečujne ljudskom uhu koji bi kod komaraca prouzročili smanjen protok krvi i ishranu stanica koja bi skretanjem sa aerobnog na anaerobni matabolizam dovela do općeg metaboličkog poremećaja komarca te njegovu trajnu radnu, mentalnu i društvenu nesposobnost.
Atomska bomba.
Jedan je moj kolega iz Zagreba sav nabrijan naručio to govno i sjećam se kao danas da smo te večeri gledali 'Mućke' na ondašnjem Program plus. Komarci su zujali, ne baš previše, ali bilo ih je. Momak je posegnuo rukom u džep, izvadio paklenu spravu, okrenuo prekidač na ON i sa zlokobnim smiješkom prišao komarcu na zidu.
Mi smo očekivali da će beštijica trenutno eksplodirati, ali desilo se nešto nevjerojatno. Komarac je mrtvo hladno stajao, stajao, stajao, a mi smo čekali, čekali, čekali ... Umjesto smanjenja protoka krvi koja bi skretanjem sa aerobnog na anaerobni metabolizam dovela do općeg metaboličkog poremećaja prije bi se reklo da je komarca krasno bolio kurac
I za nas i za spravicu i za sofisticirane zvukove nečujne ljudskom uhu.
To se kod nas u Dalmaciji još kaže 'isparalo sto kun'.

..........................................

Budući da je za razvoj komaraca neophodna voda, najvažnije je uklanjanje legla komaraca odnosno stajaće vode na način da se uklone svi predmeti i posude u kojima bi se voda/kišnica mogla zadržati danima i time postala idealno mjesto razvoja ličinki, a potom i odraslih komaraca. Potrebno je redovito mijenjati vodu u posudama za cvijeće, fontanama…
.............................................

GAY MOSQUITO

Jedna od najbizarnijih priča vezana uz komarce svakako je još jedno u nizu legendarnih mladenačkih pijanstava. Jedan se kolega napio kao živina i otišao u mrak isprazniti bešikicu. Onako pijan izvadio je malog, povukao kožicu, počeo mokriti i odjednom rekao:''Mr'š!''
Rečenica koja je slijedila ponavljala se još godinama.
''Jesi li dobro?'', pitao je netko.
''Ma pusti me u pičku materinu!'', odgovori ovaj,''ubo me komarac u kurac!''
Nastala je prava, pravcata euforija oduševljenja.
I vrapci na grani znaju da je površina ljudske kože kod muškarca prosječne visine nekih 1,7 m2, a njena masa nekih 18% ukupne mase ljudskog tijela. Kad te usred ljeta (kad je većina tijela otkrivena) od svih tih znojnih i golih vratova, leđa, prsa, ruku, nogu komarac ubode točno u vrh glavića mislim da je to uspjeh bez presedana.
Inače, momak je danas sretno oženjen, ima sina i ja ga ovim putem srdačno pozdravljam.

.................................

Životni vijek komaraca je oko 7 dana. Mužjaci žive kraće od ženki, a nakon što oplode ženke, slabije se hrane i vrlo brzo ugibaju. Ženke najčešće žive 2 do 3 tjedna, ovisno o vrsti. Ukoliko prezimljuju u podrumskim prostorima, garažama ili tavanima, tada mogu živjeti i do 6 mjeseci. Ženke poplavnih komaraca na našem prostoru žive oko mjesec dana.

..................................

GDJE SU BILI KOMARCI '91.?

Za sam kraj današnje štorije slijedi možda i najbizarnija priča svih vremena.
Iskreno da Vam kažem nisam se usudio provjeravati da li je istinita jer bi u slučaju da nije to bilo jedno veliko razočarenje. Ipak, poznavajući aktere nemam sumnje vjerovati u njenu vjerodostojnost i sumnjam da bi bilo tko bio u stanju izmisliti tako nešto.
Dakle, prva polovica devedesetih. Rat. Maslenički most srušen i na trajektnu vezu Prizna - Žigljen čeka se niti 14 sati. Vruće za popizdit. Zajebana vremena. Jedan moj mještanin dolazi s terena. Odora, čizme i puška. Navečer piva teče u potocima, poker aparati lupaju se do iznemoglosti, a večernji Dnevnici izgledaju kao horror filmovi B - produkcije. Ne ponovilo se.

Čovjek je malo popio, iza ponoći skupio stvari i pošao doma. Ljeto je, u sobi vruće kao u paklu. Onako, samo od sebe umoran, polulud i omaljen pokušava zaspati.
Ne ide.
Lancuni od znoja mokri kao voda.
I ....eto ti ga vraže!
(fade in) bzzzzzZZZzzZZzZZzZzZZzzZZZZZ
(fade in 2) BzzzZzzZzZzzZzZzZzzZzZzZzz
(fade in 3) bZzzzZzZZZzZzZZzZzZZzZZZZZZZZ
(fade in 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ..... pitaj boga koliko još) BZZZZZzZZzZzZzZzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
''E, SAD MI JE DOSTA!'', krikne, upali svjetlo, ustane iz kreveta, zgrabi kalašnjikov i jednim kratkim rafalom po zidu zapara tihu dalmatinsku ljetnu noć.

.....................................

Poznato je da komarce najviše privlači ugljikov dioksid kojeg potencijalni domaćini (životinje, čovjek) izdišu, a mogu ga detektirati na udaljenosti do 35 metara. Kada ženke komaraca osjete ugljikov dioksid, svojim krivudavim (cik-cak) letom dolijeću do žrtve. Ukoliko imaju više domaćina na izbor tada i drugi mirisi (mliječna kiselina, znoj), ali i temperatura tijela također doprinose odabiru žrtve.
Ako je čovjek u pitanju, tada će na primjer osobe koje su pile pivo komarcima biti privlačnije, a također je poznato i da ih privlači miris polutvrdog sira što znanstvenici poistovjećuju s mirisom ljudskih stopala i razlogom zašto nas komarci često bodu oko gležnjeva.

.....................................

Ljeto je.
Pogledajte oko sebe i vidjet ćete bezbroj prolaznika čiji nožni prsti, nokti i pete izgledaju kao da su njima strugali stijenke septičke jame. Ovo specijalno volim vidjeti kod mladih djevojaka. Promotrite im dobro ruke, vrat i noge jer postoji mogućnost da su noć prije višestruko ubadani.

Bila je to još jedna epizoda 'SPIG' -a.
Idem oprati noge i laku noć!


Post je objavljen 12.07.2015. u 23:59 sati.