Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zadarta-posvudusa

Marketing

Glazbene veceri u sv. Donatu - otvaranje

U toploj, lagano vjetrovitoj veceri 8. srpnja s pocetkom u 21 sati 30 minuta otvorene su glazbene veceri u sv. Donatu.
Program otvaranja je bio vise nego zanimljiv; Simfonijski orkestar iz Sjeverne Ceske je bio protagonist citavog dogadanja pod ravnanjem dirigenta Alfonsa Scarana. S njima su performirale dvije odlicne hrvatske solistice Marija Kusar Sosa, te mlada mezzosopranistica Marta Musap.
Njhov "Duet cvijeća" iz opere Lakme L. Delibesa je bilo zaista jedinstveno auditivno operno iskustvo. Glasovi ovih diva su se savršeno nadopunjivali i harmonijom ispunjavali prostor, baš kao što to radi cvijeće u prirodi.
I u Offenbachovoj Barkaroli su dokazale svu uvježbanost i izvrsnost svojih glasova.
Nakon njih je u "Carmen fantaziji" P. Sarasatea scenom zavladao
češki violinist Jiri Vodička. Njegova virtuoznost, i energija kojom je prštao prenijela je publici iskrenu, direktnu i osvježavajuću emociju.
Drugi dio večeri nastupao je sam orkestar, i to Smetaninu "Vltavu, Dvorakov Slavenski ples u g molu te Beethovenu petu simfoniju.
Potonja, najpoznatija široj publici dobila je veliki aplauz, zahvaljujući besprijekornoj izvedbi.
Kao bis, orkestar je izabrao Verdijevu "Moć sudbine".
Ovo i slična događanja su sjajna prilika za širenje kulture klasične glazbe i za upoznavanje šire javnosti s djelima velikih majstora. Sudeći prema šarolikosti publike (pretežito stariji, no ne može se zanemariti i stanovit broj mladih, te turisti) grad je uspio u svom naumum a 55 godina koje događanje ove godine slavi ulijeva nadu da će se nematerijalna baština i dalje prenositi novim naraštajima.

Post je objavljen 11.07.2015. u 19:17 sati.