Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Eoin Colfer: „Artemis Fowl: Arktički incident“

Nakon kratkog odmora, vraćam se s izvješćem o posljednjoj knjizi koju sam pročitala – "Artemis Fowl: Arktički incident“ irskog autora Eoina Colfera. Ako ste čitali moj posljednji post na blogu, neće vas iznenaditi da se radi o drugom dijelu serijala o dvanaestogodišnjaku-kriminalnom geniju, Artemisu Fowlu, koji se svojom fabulom kronološki nastavlja na prvi roman.

U ovom dijelu, problemi ne nastaju na Artemisovoj strani, već su Podzemne sfere suočene s bandom goblina naoružanih kombinacijom vilinskog oružja s ljudskim napajanjem. Zapovjednik specijalne izviđačke jedinice ZLAT, izvjesni Julius Root, mora se obračunati s nabavkom tog napajanja iz gornjeg svijeta, a jedini mladi kriminalac s kojim se imao prilike susresti, koji zna za postojanje vila i vilenjaka, jest upravo Artemis Fowl. Međutim, Artemis je bio previše zauzet zahtjevom za otkupninu svoga oca, koji je prije nekoliko godina nestao negdje u Sjevernom moru oko Murmanska, da bi uopće mario za probleme vilinskog svijeta. No kad ga njegovi novostečeni prijatelji: kapetanica Holly Short i zapovjednik Root, zamole za pomoć, Artemis odlučuje da će se on i njegov vjerni tjelohranitelj Butler upustiti u još jednu opasnu avanturu kojoj ne znaju ishod, ali iz koje se nadaju izvući i malu osobnu korist.

(osobito je simpatično da autor Eoin Colfer ni u ovaj nastavak nije zaboravio uvrstiti vjerojatno najživopisnijeg lika u serijalu – patuljka Mulcha Diggumsa, koji se svojim osebujnim tjelesnim manirama uspijeva izvući iz gotovo svake neprilike u koju ga uvaljuju njegovi dugi prsti, odnosno kleptomanske sklonosti).

Još jednom ponavljam: zabavan serijal za avanturi naklonjene klince i klinceze, nešto malo manje dinamično za nešto starije čitatelje. Iako, na kraju svakako moram priznati da sam se u događaje iz ovog nastavka puno brže i lakše ufurala nego što sam mislila, pa je čitanje išlo značajno lakše nego čitanje prvog nastavka.


Post je objavljen 10.07.2015. u 22:03 sati.