Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

15. GODINA OD MLADOMISNIČKOG SLAVLJA don. DARIA TIČIĆA





Vrijeme nezaustavljivo ide. Ne okreće se za sobom i ne čeka. Sa njime prolaze i svi trenuci našeg života pa ma kakvi oni obili. Što je sve čovjek uspio smisliti, što je sve pokušao uraditi kako bi zaustavio vrijeme? Puno je toga čovjek uspio, samo jedno nije - da zaustavi vrijeme.
Na današnji dan pred petnaest godina don. Dario Tičić slavio je svoju mladu misu u prepunoj Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu. Nije to veliki odmak vremena za povijesne prilike, ali nije ni mali. Mnogi učesnici toga dođaja više nisu među nama, to potvrđuje da vrijeme nezaustavljivo kroči prema naprijed.


Taj dan Zborna crkva je bila premalena da bi primila sve koji su stigli na to slavlje, roditelji sa bratom Tonćom, mnogobrojna rodbina, brojni crkveni dužnosnici i prijatelji don. Daria Tičića ispunili su „Velu crikvu“. Bilo je to veliko slavlje, i izniman događaj kako za cijelu pašku župnu zajednicu, tako za grad Pag, pa u konačnici i za cijeli otok. Do tada je prošlo 60 godina od kada je bila mlada misa u gradu Pagu.

Uz slavljenika, oko oltara bili su tadašnji nadžupnik don. Srećko Frka Petešić i naš Pažanin pok. don. Živko Kustić i ostali svećenici koji su nazočili misnom slavlju.

Don. Živko Kustić je povodom mlade mise don. Daria Tičića između ostalog kazao: „ Potresen sam ovih dana, godinama sam čeznuo da se prekinuti niz svećeničkih zvanja u Pagu nastavi. Moja mlada misa nije bila ovdje, ja sam u drugoj biskupiji, ali kao svećenik Pažanin stalno sam molio Boga da mi ne da umrijeti dok ne vidim pravog Pažanina svećenik.“

Paški nadžupnik don. Srećko Frka Petešić je u svojoj homiliji naglasio, da je duhovni poziv tajanstven, i da Bog dugo traži onoga tko će se odazvati njegovom pozivu.

Na kraju se don. Dario najprije zahvalio svojim roditeljima koji su ga sa puno razumijevanja pratili na putu do svećeništva. Zahvalio je i svim župljanima koji su svojim molitvama stremili da istraje na ovom putu.

Don. Dario je za medije tada izjavio: „Moje je zvanje veliki ponos moje župe, a za mene također ponos ali i velika odgovornost i pomalo strah. Biti svećenik nakon 60 godina puno govori i obećava, ali i puno traži. No, u tome sam prije svega svjestan da sam čovjek malen i slab, ali dajem se u Božje ruke, pouzdajem se u Boga, od Njega primam snagu i idem naprijed. Vrijeme u kojem živimo je teško – ono traži svjedoke Božjeg milosrđa. Važno je današnjem čovjeku posvijestiti da ga Bog ljubi i čeka, da Bog s čovjekom ozbiljno računa.“

Želim don. Dariu obilje Božje providnosti da ga i dalje vodi na putu kojim je kročio, kako bismo svi zajedno rasli na čvrstim temeljima vjere, nade i ljubavi.




Don. Dario Tičić, don. Srećko Frka Petešič i don. Zdenko Milić sa odmakom od četrnaest godina.



Post je objavljen 09.07.2015. u 10:56 sati.