Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Uvod u novu sezonu 2.dio

Pred nama je 25. prvoligaško nadmetanje od samostalnosti, u petak novo prvenstvo otvaraju novi (stari) prvoligaš, Inter iz Zaprešića te Rijeka. Sustav natjecanja u MaxTv 1.HNL je identičan kao protekle godine, četverokružni sustav (36.kola)u kojem sudjeluje 10 momčadi koji će nam dati prvaka te posljednju momčad poslati u niži razred, a pretposljednju u dodatne kvalifikacije za ostanak. Momčadi su pripreme započele pred nešto manje od mjesec dana, pripreme su odradili ili u Hrvatskoj ili u susjednoj Sloveniji. Četiri kluba igraju europska natjecanja koja su već započela. Dinamo i Rijeka premijeru imaju sljedeći tjedan, dok su Hajduk i Lokomotiva već odigrali prvu utakmicu te izborili povoljne rezultate pred uzvrat. Danas Vas upoznajem i s ostalih pet prvoligaša.

HNK Hajduk je najprije doveo novog trenera, odabrali su domaćeg čovjeka, Damir Burić – Šolta. To mu je prvi samostalni angažman nakon dugog školovanja u Njemačkoj. Izabrali su novi nadzorni odbor na demokratskim izborima. Riješili su se nekih iskusnih igrača te se okrenuli potpuno mladim snagama. Otišli su Mario Maloča, Avdija Vršajević, Goran Jozinović, Dejan Mezga te Sandro Gotal. Dovedeni su Ante Roguljić iz RB Salzburga, Franck Ohandza iz Sesveta, Artem Radčenko i Maksim Bilyi iz Ukrajine te iz Portugala Jefferson. S posudbe su vraćeni Bencun, Kiš i Mujan. U pripremama su dobro izgledali (pobijedili su Ried, Domžale i Vorwarts Steyr), no, podbacili su u prvom pretkolu EL na gostovanju protiv estonske Sillamae, izvukli su mršavih 1:1. Već u četvrtak očekuje ih uzvratni susret te se nadamo uvjerljivijem nastupu i prolasku u sljedeće pretkolo. Moja prognoza: barem treće pretkolo EL, u prvenstvu očekujem borbu s Lokomotivom za treće i četvrto mjesto, smatram da nisu dovoljni snažni i iskusni da ove sezone pariraju Dinamu i Rijeci. Hajduk se polako stabilizira u svim segmentima te vjerujem da ćemo uskoro vidjeti stari i dobri Hajduk.



RNK Split nije uspio izboriti Europu, igrali su povijesno prvo finale kupa te sudjelovali u play off-u EL, sve se to događalo protekle sezone. Došla je informacija da su i u dugovima, da igrači nisu primili plaće od veljače, igrači koji su se požalili završavali bi na tribinama i trčali po Marjanu. Krajem sezone uspjeli su prodati najboljeg strijelca Cikalleshija u Tursku te prošli tjedan nadolazeću zvijezdu Marka Roga u Dinamo. Zaradili su oko šest milijuna eura, nadamo se da će to biti dovoljno novca da se ponovno stabiliziraju te budu konkurentniji u novoj sezoni. Osim navedenih igrača klub su još napustili Barbarić, Belle, Glavina, Glumac, Ibriks, Radotić i Roce. Karijeru su završili Bilić i Radeljić. Došli su Dino Špehar (iskazao se na pripremama), Amir Rrahmani, Jure Obšivač (igrač s najvećom minutažom u prošloj HNL sezoni), Nemanja Bilbija, Marko Simonovski i Aleksandar Miljković. Pripreme su odrađene u Splitu te na slovenskom jezeru Bled. U Sloveniji su odigrali pripremne susrete protiv Domžala, Rabotničkog, Sarajeva, Vorskle te Karpatyja. Na klupi je i dalje domaći stručnjak Zoran Vulić. Od Splita u novoj sezoni očekujem bolju igru i bolji rezultat te borbu za mjesta koja vode u Europu. Zoran Vulić je iskusan stručnjak,no, već dugo je bez značajnog uspjeha pa on postaje prava nepoznanica. Split također neće nastupiti u kupu jer ga nije izborio na temelju nastupa u županijskom kupu gdje su poraženi od niželigaša. Igraju u samo jednom kolosjeku cijelu sezonu, to bi mogla biti prednost u odnosu na druge momčadi.



NK Slaven Belupo je najprije ostao bez iskusnog stručnjaka na klupi, Ante Čačić vratio se u Lokomotivu. Umjesto njega doveden je Željko Kopić, dosadašnji pomoćni (glavni) trener NK Zagreb, dosad je u 1.HNL vodio još jedino Lučko. Željko Kopić gaji napadački nogomet te od Slavena očekujemo napokon sezonu bez većih stresova i povratak u sredinu ljestvice, možda i korak više, iako s obzirom na kadar kojim raspolažu čisto sumnjam. Mnogo igrača je otišlo, doveden je također popriličan broj, no, jesu li on pojačanja ili samo popunjavanje broja? Dosad se iskazao jedino Sminderovac (vraćen s posudbe iz Bistre). Puno se očekuje i od već iskusnog Sandija Križmana u napadu, no, je li on kapacitet za više od deset golova po sezoni? U pet pripremnih susreta ostvarili su tri pobjede i dva neriješena rezultata. Puno se očekuje od Filipa Ozobića i golobradog mladića iz Rijeke, Marciuša. Također, nadaju se primamljivoj ponudi za Ljubana Crepulju koja bi im mogla donijeti novac za još poneko pojačanje. U kadru imaju čak šestoricu igrača koji su izašli iz njihovog pogona. Moja prognoza je da će osvojiti šesto ili sedmo mjesto, iako nikad se ne zna.



NK Istra 1961 je nakon infarktne završnice sezone te ostanka u ligi praktički za zelenim stolom doživjela mnoge promjene. Novi vlasnici su američki investitori predvođeni odvjetnikom Michaelom Gloverom. Za sportsku politiku zaduženi su nekad djelatnici prvoligaša s Kantride, Mario Rubeša i Robert Rubčić. Puno je igrača otišlo, puno je došlo. Ponovno smo imali prometno ljeto na Aldu Drosini. Znači li to da se momčad opet neće uspjeti uigrati na početku prvenstva te da će rezultat ponovno patiti? Otišli su Pamić, Radonjić, Špehar, Obšivač i Križman. Dovedeno je podosta igrača u najboljim godinama. Tu su Nikolić, Svraka, Đurić, Ojdanić, Žižić te iskusni vratar Iveša. Status napadača Joa još uvijek je pod upitnikom, povuci potegni i s upravom i s trenerom te sve više i s navijačima. Istra ima respektabilnu ekipu za gornji dom ljestvice, pitamo se jedino da li će se uspjeti uigrati te da li će ih zaobići ozljede. U pripremnim utakmicama ostvarili su dvije pobjede te tri remija. Financijska stabilnost jamči dolaske još mnogih igrača te mogućnost lova u svoj najbolji rezultat, šesto mjesto. Smatram da ova Istra može konkurirati svima osim Dinamu i Rijeci. Moja prognoza je šesto mjesto.



NK Osijek je već dvije sezone zaredom jedva sačuvao živu glavu u prvenstvu, borili su se s financijama, no, polako se stabiliziraju. Došli su i investitori iz Njemačke. Na mjesto trenera doveden je Dražen Besek. Što se igračkog kadra tiče tu su oslabljeni za odlazak Aljoše Vojnovića te Borne Barišića. Doveli su nekoliko igrača, po meni nisu se baš pojačali, više su popunili kadar. Može li Dražen Besek uz pomoć Kohorte napokon mirno isploviti te uploviti na kraju sezone? Osijek je u zadnjih par kola pratilo nekoliko tisuća gledatelja, pitamo se zašto dolaze samo kada im gori pod nogama (svaka čast iznimkama)? Pokazali su da nošeni Kohortom ginu za bijelo plavi dres te su sposobni riješiti utakmicu u bilo kojem trenutku. Od zvučnijih pojačanja tu su bivši kapetan Borca iz Čačka, Mario Maslać te iskusni Radotić, doveden iz RNK Split. Dražen Besek žudi za još ponekim imenom, jer uz ovaj kadar veći dometi nisu mogući. Na pripremama su odigrali šest utakmica, upisali četiri pobjede te po poraz i neriješen rezultat. Nadam se da će se malo i uprava razbuditi do kraja kolovoza te dovesti još poneko ime (u ekipi Nogometnog sindikata postoji nekoliko zanimljivih imena koji čekaju na angažman). Prvo kolo otvaraju protiv Zagreba, ako Zagreb ostane na okupu, očekujem uvjerljivu pobjedu Zagreba. Moja prognoza za sezonu (s obzirom na postojeći kadar) je borba za ostanak.



Predstavljanje je završeno, nakon svakog kola možete očekivati izvještaj. Uživajte. Komentare, pohvale i prigovore možete uputiti na mail around.world92@gmail.com ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/hnlzauvijek

Mateo


Post je objavljen 08.07.2015. u 23:16 sati.