Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Uvod u vruće ljeto 2.dio

Svega nas par sati dijeli do početka nadmetanja i lova na skupine Europske lige. Hajduk gostuje u Estoniji, a Lokomotiva ide u Wales. Danas ću Vas podsjetiti na neke od najvećih uspjeha i epskih utakmica naših klubova u ljetnim pretkolima. Ponovno sam odabrao najbolje i najzanimljivije od početka HNL – a pa sve do danas, napomenuo bih kako se radi isključivo o mojem odabiru.



Prošle su nepune dvije godine od završetka Domovinskog rata, ždrijeb prvog pretkola Lige prvaka spojio je ljute rivale, Croatiju i Partizan. Očekivale su nas utakmice visokog rizika. Prva utakmica se igrala u Beogradu pred 35000 gledatelja. Partizan je slavio rezultatom 1:0, pogodak je postignut u smiraju utakmice, strijelac je bio joker s klupe, Dragan Isailović. Tjedan dana kasnije Zagreb je doslovno gorio, tražila se karta više. Utakmicu je pohodilo 40000 gledatelja, očekivala se pobjeda i prolaz. Već u 12.minuti Silvio Marić načeo je mrežu gostiju, Maksimir je eruptirao od radosti. Dojmovi se nisu ni slegli, a već je bilo 2:0, strijelac ovaj put Cvitanović. Sredinom prvog poluvremena australski Hrvat, Mark Viduka, postiže pogodak za 3:0, Partizan nije znao što ga je snašlo. Krajem poluvremena apsolutni heroj današnjeg dana postao je Silvio Marić, postigao je još jedan zgoditak te je Croatia već na poluvremenu pregazila crno bele. Tokom prvog poluvremena još je i Dražen Ladić obranio jedanaesterac te odbijenu loptu nakon njega. Nevjerojatan dan za hrvatski nogomet. U nastavku je u igru ponovno ušao Dragan Ismailović, no, ovaj put ni on nije pomogao. Goropadna Croatia je posao završila sredinom drugog dijela kada je novi pogodak postigao Igor Cvitanović. Trener Croatije bio je gospodin Marijan Vlak. Konačnih 5:0 i dan danas spada u jednu od najvećih europskih pobjeda naših klubova, još je bilo važnije što je ova utakmica nekima, većini, bila i više od nogometa.



U sezoni 98./99. Croatia je morala preskočiti samo jednu prepreku kako bi se dočepala skupina Lige prvaka. Ždrijeb joj je donio škotskog velikana, FC Celtic. Prva utakmica igrala se u Glasgowu na Celtic parku pred nešto više od 50000 gledatelja. Croatia je očekivano izgubila 1:0, imala je aktivan rezultat za uzvrat u Maksimiru. Trener Croatije bio je Cico Kranjčar. Na Maksimiru se skupilo „samo“ 27000 gledatelja, bila je to već posljedica otpora prema politici kluba. Croatia je odigrala još jednu nevjerojatnu europsku utakmicu, pobijedili su rezultatom 3:0 te se po prvi put u povijesti plasirali u grupnu fazu najelitnijeg natjecanja. Marić je sredinom poluvremena načeo Celtic, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Prosinečki je postigao pogodak iz jedanaesterca te Croatiji omogućio mirniji ulazak u nastavak susreta. Sredinom drugog dijela Prosinečki je svojim drugim pogotkom srušio veliki Celtic te plasirao Croatiju prema eliti. Spomenuo bih i da je utakmicu sudio veliki i najpoznatiji Talijan, Pierluigi Colina.



Današnji osrednji drugoligaš HNK Segesta iz Siska u sezoni 96./97. nizala je uspjehe u Intertoto kupu. Došli su do samog finala tog natjecanja, da su pobijedili u finalu plasirali bi se u Kup Uefe. Na putu do tog povijesnog uspjeha najprije su razigravali po skupinama (igralo se u lipnju i srpnju), pet momčadi u jednoj skupini, jednokružni sistem. Startali su remijem protiv švedskog Orgrytea, zatim su pobijedili izraelski Hapoel u Tel-Avivu 3:1. Na Gradski stadion u Sisak došao je i francuski Rennes. Utakmicu je pratilo oko 2000 gledatelja. Segesta ih je svladala rezultatom 2:1 te je kročila prema prvom mjestu skupine. Strijelci su bili Zoran Buinac i Hari Vukas, dok je utješni pogodak za Rennes postigao Guivarc'h u sudačkoj nadoknadi. Od poznatijih imena tu je još bio Tomislav Piplica te Vladimir Petrović, trener je bio gospodin Ivica Vidović. Zatim su još slavili na gostovanju kod švicarskog Luzerna 1:0 te su osvojili prvo mjesto i plasirali se u daljnju fazu natjecanja.



U sezoni 01./02. Slaven Belupo je nastupao u Intertoto kupu, drugo kolo tog natjecanja donijelo mu je francuskog prvoligaša Bastiju. Bastia je bila velika favorit, no… U prvoj utakmici igranoj u Koprivnici pred 3500 gledatelja Slaven je slavio rezultatom 1:0, jedini pogodak postigao je Marijo Dodik. U uzvratu je također Slaven pobijedio 1:0 te zadao glavobolje francuskom prvoligašu pred nastavak priprema za nadolazeće prvenstvo. Ponovno je strijelac bio Marijo Dodik u početnoj fazi utakmice. U sljedećem kolu umalo su priredili iznenađenje protiv Aston Ville, ostali su kratki za pogodak u gostima. Trener momčadi u tom razdoblju bio je Dražen Besek.



Naši klubovi su pobjeđivali velikane u pretkolima ali i u daljnjim fazama natjecanja. Ponekad te pobjede nisu bile dovoljne za prolazak dalje ali ostaju upamćene. Ja sam zapamtio pobjedu Hajduka nad španjolskom Mallorcom. Bilo je to posljednje, treće pretkolo Lige prvaka u sezoni 01./02. Hajduk je slavio u prvoj utakmici s 1:0 pogotkom Mate Bilića pred prepunim Poljudom. Hajduk je utakmicu završio sa čak dva igrača manje, na hlađenje su poslani Rendulić i Carević. Za Mallorcu je nastupao argentinski vratar Leo Franco, zatim Samuel Eto'o, Vincent Engonga i ostali. Za Hajduk su nastupale nadolazeće zvijezde, Stipe Pletikosa i Darijo Srna. Mladi Mate Bilić donio je pobjedu, stup obrane bio je iskusni Igor Štimac, na klupi je sjedio Nenad Gračan. U uzvratu je Hajduk izgubio 2:0 nakon produžetaka te je imao za čim žaliti. Te je sezone Hajduk nastavio natjecanje u Kupu Uefe gdje se nije dugo zadržao.



U novoj sezoni (02./03.) Slaven Belupo je ponovno nastupao u Intertoto kupu. Došao je čak do polufinala gdje je zaustavljen od bundesligaša Stuttgarta. Na putu do tog uspjeha pobjeđivao je slovačku Duklu i bugarski Marek te portugalski Belenenses. Izdvojio bih te dvije utakmice protiv Belenensesa. Portugalska liga ipak je u samom vrhu europskog nogometa. Slaven je slavio u obje utakmice, bez primljenog pogotka. U Koprivnici su slavili 2:0 pogocima Marija Dodika i Miljenka Kovačića pred 3000 gledatelja. U uzvratu je potvrđena dobra igra iz Koprivnice te su slavili rezultatom 1:0 pogotkom Marija Dodika, eksperta za europska natjecanja. Trener je bio Rajko Magić, Obje utakmice Slaven je završio s igračem manje, isključenim u samoj završnici. U prvoj utakmici to je bio Petar Bošnjak, u uzvratu mladi Igor Gal.



U sezoni 10./11. Hajduk je trebao preskočiti samo dva pretkola da bi se dočepao nastupa u skupinama Europske lige (danas mora sva četiri pretkola). U trećem pretkolu imao je neugodan ždrijeb ali bile su podjednake šanse, ždrijeb im je dodijelio Dinamo iz Bukurešta. Na Hajdukovoj klupi sjedio je legendarni Špaco. Hajduk je u prvom susuretu poražen 3:1, Špaco je odigrao susret bez napadača, postavio je formaciju 5-5-0, vrlo optimistično. U uzvratu imperativ je bila pobjeda i bolja igra, pravi i napadački Hajduk, malo tko je vjerovao u Špacu. Špaco je obećao drukčiji Hajduk te napadački nogomet i pobjedu. Hajduk je odigrao odličnu utakmicu i slavio 3:0. Hajduk je u uraganskom prvom dijelu postigao sva tri pogotka (Vukušić, Brkljača, Tomasov) te dotukao Rumunje, u drugom poluvremenu su sačuvali rezultat te se plasirali dalje. Sljedeće pretkolo donijelo im je novi odlazak u Rumunjsku, ovaj put Unireu. Prvi susret se igrao na Poljudu i Hajduk je nošen Torcidom upisao novu uvjerljivu pobjedu, 4:1 (Ibričić x2, Brkljača i Čop), loše su ušli u utakmicu ali su odličnom igrom u nastavku okrenuli rezultat te osigurali miran uzvrat. Hajduk se ponovno branio u gostima, u uzvratu je završilo 1:1 (Vukušić) i Hajduk se po prvi puta (trenutno i zadnji) plasirao u skupine Europske lige.



Usprkos ispadanjima, Hajduk i Slaven Belupo odigrali su dvije zanimljive utakmice u trećem pretkolu Europske lige u sezoni 12./13. Ždrijeb im je dodijelio milanski Inter te prošlosezonskog finalista ovog natjecanja, španjolski Athletic Bilbao. Hajduk je u prvoj utakmici protiv Intera pao rezultatom 0:3, u uzvratu su išli s ciljem da pruže bolju partiju te da se zahvale navijačima,no, Hajduk je iznenadio i pobijedio 2:0 i umalo kreirao senzaciju. Ispali su sa stilom ali stekao se dojam da je Hajduk uz sve šanse mogao izboriti najmanje produžetke. Strijelci su bili Vukušić i Vuković. Slaven je u Bilbau poražen 3:1 (Delić) iako je imao šanse i za povoljniji rezultat. U uzvratu u Koprivnici svi su došli vidjeti veliki Athletic predvođen iskusni trenerom Marcelom Bielsom i odličnim golgeterom Fernandom Llorenteom, vidjeli su veliki Slaven Belupo i sjenu španjolskog prvoligaša. Slaven je slavio rezultatom 2:1, te imao još brojne šanse ali jednostavno nisu uspjeli prirediti senzaciju. Strijelci su bili Maras i Gregurina, na klupi je sjedio mladi i ambiciozni Roy Ferenčina.



Došli smo i do posljednje dvije utakmice. Rijeka je početkom 2012. grcala u dugovima, jedva je sačuvala ostanak (za zelenim stolom), došao je spasitelj, talijanski millijarder Volpi. Stigao je novac i stigla su pojačanja. Prvih par mjeseci ekipa se gradila, bio je veliki protok igrača i to je Rijeku koštalo boljeg rezultata, no, onda je doveden slovenski stručnjak na klupu, Matjaž Kek. Skromni ali zahtjevni trener podigao je ekipu na jednu višu razinu. Rijeka je ostvarila pravo nastupa u pretkolima Europske lige. Najprije je stradao velški Prestatyn te zatim slovačka Žilina, na red je došao i neki europski velikan. Ždrijeb je na Kantridu donio Stuttgart. Igračima je rečeno da igraju bez imperativa, da uživaju i da prikupljaju iskustvo, igrači su željeli više. Kantrida je bila rasprodana već nakon ždrijeba, igrači spremni. Rijeka se čvrsto branila te vrebala šansu iz kontri. Taktika se isplatila kada je Leon Benko u drugoj polovici nastavka pogodio mrežu. Stuttgart je pojačao napade, Ivan Vargić je bio nevjerojatan na golu. Rijeka se ponovno obranila i krenula u novu kontru, ponovno uspješno završen napad, Zoran Kvržić donosi golemu prednost. Nažalost, Rijeka je još slavila, a Stuttgart ipak postigao počasni zgoditak, završilo je 2:1 i Rijeka je imala i rezultat i atmosferu za uzvrat. U uzvrat je otišlo nekoliko autobusa navijača, Rijeka je ponovno bila nogometni grad. Rijeka se ponovno čvrsto branila i nakon greške golmana Stuttgarta čak i povela pogotkom sretnog i spretnog Benka. Kasnije se Rijeka dvjema pogreškama (danak neiskustva) zahvalila domaćinima te im poklonila dva zgoditka. Već kada smo se počeli pripremati za produžetke ukazala se nova kontra Rijeke, mladi Močinić je povukao loptu te ju proslijedio do Mujanovića koji matira vratara Ulreicha (od ovog ljeta član Bayerna) te donosi skupine EL na Kantridu. Stuttgart se tog dana u potpunosti zabijelio, Rijeka je ispisala novih nekoliko stranica povijesti te je rezultatom 2:2 osigurala jesen u Europi.



Sretno našim klubovima u Europi! Sljedeći tjedan donosim uvod u novo prvenstvo Hrvatske te analizu priprema i prognoze. Kontaktirati me možete putem maila around.world92@gmail.com ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/hnlzauvijek .

Mateo

Post je objavljen 01.07.2015. u 22:56 sati.