Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Tantum quantum (ZKŽ Obavijesti, 30. siječnja 2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Ne, isusovci ne mantraju, ali ako vas usud dovede iz svjetla dana u ezoteriju njihovih hodnika – riječi "tantum quantum", koje svako malo čujete, makar ih ne razumjeli, svojom zakukuljenošću dopast će vam se kao slatka mantra za sebi predočiti tajnovitost u koje ste zašli. Riječi zapravo znače: "u toliko u koliko". Čarobna su formulacija kojom se razrješuju gordijski čvorovi duhovnog života. U stvari je to skraćenica iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija:
"Čovjek se zemaljskim stvarima smije poslužiti toliko koliko ga podupiru u njegovu određenju, a toliko treba da ih se otrese koliko ga u tom priječe." (DV 23)
Ovako nešto duhovnim dokoličarima ne ide u glavu, više bi im odgovarale odredbe u stilu: novaca samo toliko, odjeću samo ovakvu, knjige samo ove… Kakvo odvagivanje, kakva razboritost... Oni bi spokojno drijemali okovani zakonima, i zračili fanatizmom.
Ignacije želi da budemo gipki i okretni. Uvijek budni i bistri u odabiranju onog što je najprikladnije u određenom trenutku. Zna on da nama gospodari ono što posjedujemo, stoga poučava o nutarnjoj slobodi od svega. Ali ne prezire zemaljske vrijednosti, dapače upućuje da ih obilato koristimo ukoliko nam služe za hod Bogu. Drugim riječima, ljubav prema Bogu diktira odnos prema stvarima. Sve treba koristiti po nakani Darovatelja, sve upotrijebiti u svrhu Kraljevstva Božjeg. U dilemama se pitati: "Što mi to koristi za život vječni?"
Ignacije ti ne daje ribu, već udicu – kojom ćeš imati ribu svaki dan.
Probaj, pa ćeš vidjet kako funkcionira. Smiješ li težiti za ovim ili onim položajem? Smiješ li se oblačiti ovako ili onako? Smiješ li petkom jesti meso? Smiješ li svaku večer dolaziti na misu? Smiješ li s dečkom/curom ovo ili ono? Ignacije kao pametan čovjek, nije povlačio granice, već savjetuje da imamo uvijek na umu cilj koji želimo postići – a na konkretnosti primijeni pravilo u toliko u koliko. Sve ono što me Bogu približava – dopušteno mi je. A ono što me od njega udaljava, pa makar to bila i kakva pobožnost – zabranjeno mi je.
Našlo se odmah zlobnika koji su to izvrnuli i pripisali Ignaciju da hoće reći kako "cilj opravdava sredstvo". Što naravno nema nikakve veze, jer zlo sredstvo Bogu nas nikad ne privodi.
Ipak nemoj sitničariti, poput onoga koji je naumio Bogu služiti, ali nikako doći do sigurnosti mora li zato imati dugu ili kratku kosu. Ignacijev odgovor bi bio: onom tko Bogu zaista želi služiti, kosa je zadnja briga na svijetu. ('onaj')

Post je objavljen 28.06.2015. u 10:11 sati.