Koje su ribice najukusnije? Je li to car od riba - zubatac, škarpina, tuna ili srdelica? Tema jučerašnje zagrebačke rasprave svojstvene razdoblju uoči godišnjeg odmora zamirisala je na ljeto i more. Netko više voli bijelu ribu, a netko plavu. Svi u društvu imaju svoje provjerene recepte i svatko u svojoj ekipi ima barem jednog virtuoza vještog u spremanju morskih delicija. Gradele, lešada, brudet... Divota za nepce, ali nitko od prisutnih očito ne zna pravi odgovor.
Miris frigane ribe vrati me uvijek u djetinjstvo i podsjeti na najljepše ljetne praznike na moru. Moja baka razmazila je obitelj svojom morskom kuhinjom. Nikada nije nama unukama na stol stavila niti najsitnije neočišćene srdelice ili girice. Sjećam se, ljeti bi u predvečerje ribari blizu naše kuće izvlačili mreže. Cvrčci bi cvrčali u smiraj dana upotpunjujući prekrasan ugođaj, a mi, djeca iz susjedstva, okupili bismo se i gledali sa znatiželjom i uzbuđenjem veliki finale. Izvlačenje onog gusto ispletenog, završnog dijela mreže u kojem je bio pravi, naplativi ulov. Svježe kupljene ribice baka bi nabrzinu očistila i pofrigala na tavi za večeru. Sjele bismo za postavljeni stol u ljetnom dijelu kuće, moja sestra, sestrične i ja, a miris iz kuhinje najavljivao je gastronomsku svečanost u kojoj smo unaprijed uživale. Baka bi na stol donijela zdjelu u kojoj je s malom plavom ribom uvijek bilo prozirnih, jedva vidljivih, ribica dugačkih dva, tri centimetra koje su bile presitne za čišćenje. To su bili golci. Sva djeca, bez iznimke, obožavala su golce. Uvijek bismo se posvađale oko tih malih slasnih ribica koje smo redovito brojale. Pobjednica za stolom bila je ona koja ih je pojela najviše. Maslinovo ulje, svježi kruh i golci bili su i ostali najbolja i, tada nisam znala, ekskluzivna zatonska poslastica.
Ako imate sreće i ako vam lokalni ribari prodaju ulov golaca, najbolje ih je uvaljati u brašno, kratko baciti u vruće ulje i odmah pojesti. Ove nevjerojatno ukusne ribice love se samo u našem Zatonu kod Šibenika. Možda griješim, nije samo ovdje more bočato. Nije Krka jedina rijeka u Dalmaciji, ali nikada nisam čula da negdje drugdje na Jadranu obitavaju golci. Dakle, ako samo Zatonjani i njihovi gosti imaju povlasticu uživati u ovoj slatkoj ribljoj delikatesi onda samo oni zaista znaju koje su ribice najukusnije. Kada krenete autom od Zadra prema Šibeniku, starom cestom, prije šibenskog mosta skrenite u naše malo misto. Navratite u konobu Porat, kušajte golce i postat ćete jedan od malobrojnih sretnika koji znaju sa sigurnošću odgovor na pitanje koja je najslasnija ribica na Jadranu.
(Zahvaljujem Šimi Šiljcu Martinoviću na fotografiji friganih golaca koju sam posudila s Instagrama.)