Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

POZIV NA UZBUNU!
Sloboda fotografiranja na udaru EU parlamenta!!!

Sloboda panorame jest pravo da se na javnim mjestima smije snimati sve ono što se nalazi na javnim mjestima i što je vidljivo na javnim mjestima. Posebno po pitanju (zgrada) te umjetničkih djela (spomenika i kipova). Međutim, s druge strane postoji problem u ljudima koji pod paskom autorskih prava to pokušavaju zabraniti ili barem uvelike ograničiti.

To se već dogodilo u nekim zemljama - u Belgiji je na primjer zabranjeno snimati i objaviti fotografiju Atomiuma, bez prethodne dozvole nsoitelja autorskih prava. Isto vrijedi i zasve druge slične objekte. U Francuskoj je npr. OK snimati Eiffelov toran danju, ali je zabranjeno noću jer se light-show smatra autorskim djelom i automatski spada pod dotični zakon. za sada takvi zakoni postoje u Belgiji, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

S druge strane, države kao što su Velika Britanija, Austrija, Španjolska, Nizozemska i Hrvatska nemaju ograničenja u pogledu snimanja i objavljivanja bilo čega što se nalazi na javnim mjestima...

Kao podsjetnik, trenutno hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima kaže slijedeće:

(...)

Reproduciranje autorskih djela trajno smještenih na javnim mjestima

Članak 91.

(1) Dopušteno je reproduciranje autorskih djela koja su trajno smještena na ulicama, trgovima, parkovima ili drugim mjestima pristupačnim javnosti te distribuiranje i priopćavanje javnosti takvih reprodukcija.

(2) Djela iz stavka 1. ovoga članka ne smiju se reproducirati u trodimenzionalnom obliku.

(3) Na primjercima djela iz stavka 1. ovoga članka potrebno je navesti izvor i autorstvo djela, osim ako to nije moguće.


Reproduciranje arhitektonskih objekata

Članak 92.

Odredbe članka 91. stavka 1. ovoga Zakona primjenjuju se samo u pogledu vanjskog izgleda arhitektonskog objekta.

(...)

To doslovno znači da je je (za sada) snimanje i reproduciranje bilo koje zgrade ili bilo kojeg spomenika vidljivog na javnome mjetsu u obliku video snimke ili fotografije (2D oblik) dozvoljeno.

Međutim, ako EU izglasa dotični prijedlog, dotična direktiva će biti obvezujuća i za Hrvatsku, i ove dvije odredbe zakona će morati biti izmjenjene u skladu s dotičnom direktivom.

Štoviše, najveći udar, u obliku nametanja takve idiotske cenzure, doživjele bi dokumentarna i ulična fotografija.. Zapravo bi bilo kakvo fotografiranje, a koje je i vrlo uobičajena turistička aktivnost, postalo de facto kršenje zakona, i praktički svakog fotografa (fotoreportera, turista, umjetnika...) pretvorilo u kriminalca.

Freedom of Panorama is under attack

EU set to kill street photography

Freedom of panorama: EU proposal could mean holiday snaps breach copyright

Save the Freedom of Photography!


Post je objavljen 24.06.2015. u 16:33 sati.