Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Glas za zaštitu prirode u Hrvatskoj

Poštovani ljubitelji planina i prirode,



Molimo vas da date svoj glas za zaštitu prirode u Hrvatskoj i Europi. Potpišite online peticiju putem koje ćete pružiti podršku sadašnjem sustavu. Iako nije idealno i ima mjesta za napredak, Europska komisija pod krinkom "bolje investicijske" klime želi oslabiti europsko zakonodavstvo zaštite prirode čemu se protive krovne europske udruge za zaštitu prirode.



Zato se trenutno provodi proces procjene prikladnosti direktiva o prirodi (Direktiva o pticama i Direktiva o divljim vrstama i staništima), temeljnog europskog zakonodavstva koje je prepoznato kao jedno od najjačih u svijetu u zaštiti životinja, biljaka i staništa od izumiranja. Zahvaljujući tom zakonodavstvu, Europa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu europskog kopna i 4% mora. Unatoč svemu tome, Europa nije uspjela zaustaviti proces smanjivanja broja vrsta i jedinki te niz izvještaja i dalje svjedoči o negativnim trendovima u prirodi.



Europska komisija odlučila je provesti dubinsku evaluaciju obje direktive i tako utvrditi jesu li djelotvorne u zaštiti naše prirode. Postoji mnoštvo znanstvene literature dokazuje djelotvornost Direktiva, no proces evaluacije se odvija u, za prirodu, neprijateljskom okruženju.



Udruga BIOM sudjeluje s još stotinjak udruga diljem Europe u zajedničkoj online akciji “Krik za prirodu” putem koje će građani 28 zemalja članica EU moći sudjelovati u javnim konzultacijama Europske komisije i sačuvati zakonodavstvo koje štiti prirodu u Europi. Ova e-akcija obilježava početak zajedničke, paneuropske, višegodišnje kampanje koja će nastojati zaustaviti sve prijetnje zaštiti prirode u Europi te poticati bolju implementaciju i primjenjivanje zakonodavstva o prirodi.



U javnim konzultacijama možete sudjelovati do 24. srpnja 2015. i to je jedina prilika da izrazite svoje mišljenje dok traje proces evaluacije ovih zakona.



Pomozite nam zaštiti zakone kako bismo zaštitili prirodu koju volimo!



Vrijeme za djelovanje je sada!



Svoj glas za spas prirode možete dati ovdje.



Lijep pozdrav,



Paula Počanić Vovk, mag.biol.exp.

Associate for education and volunteering
Udruga BIOM - BirdLife partner in Croatia
Preradovićeva 34
10 000 Zagreb
Tel: 01/4100018
Mob: 095/8118831
Fax: 01/4100018
Skype: pv_paula



--------
PD Kamenjak - Rijeka
Korzo 40/I
51000 Rijeka

pdkamenjak@gmail.com
www.pd-kamenjak.hr

-------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/





Post je objavljen 23.06.2015. u 14:44 sati.