Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Sloboda panorame

U nekim zemljama članicama EU-a, postoje zakoni koji zabranjuju fotografiranje određenih objekata, točnije određenih građevina i umjetničkih djela (skulptura, instalacija isl), čak i kada su sasvim vidljivi i trajno postavljeni na javnim mjestima. To se pravda "autorskim pravima", odnosno zabranjuje se njihova reprodukcija na fotografijama bez dozvole autora, odnosno vlasnika.

Na svu sreću, u Hrvatskoj je za sada situacija takva da domaći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima pravima dozvoljava reprodukciju u 2D obliku (fotografije i video snimke) svih umjetničkih djela koje su trajno izložena na javnim prostorima, kao i vanjskog izgleda građevina. (članci 91. i 92., vidi OVDJE)

Međutim, čini se da europski parlament uskoro namjerava izglasati odluku prema kojoj bi se te odredbe o zabrani snimanja i reproduciranja autorsih djela kakve postoje u nekim državama, trebale odnositi na čitavu Europsku uniju, i koje bi sve države članice trebale uvrstiti u svoje zakone. To bi de facto značilo da bi svatko tko negdje ide nešto snimati, neku panoramsku snimku, a u kadru mu se nađe neki od takvih "autorskih" objekata, ispao kriminalac ako to negdje objavi ili čak samo i snimi (npr. u Francuskoj je zabranjeno snimanje Eiffelovog tornja noću jer se lightshow kojim je obasjan smatra takvim "autorskim djelom".)

Alert: Freedom of Panorama Under Threat in Europe

Wikipedia: Freedom of Panorama

Post je objavljen 20.06.2015. u 21:43 sati.