Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

JARUNSKA PROSLAVA 1000. BROJA 'KVISKOTEKE - GODINU DANA POSLIJE

Na današnji dan Anno Dominni 2014. navršilo se točno godinu dana od legendarne Jarunske proslave 1000. broja 'Kviskoteke'.
Moja je malenkost imala čast osvojii pehar za anagram zbog kojeg se i dan danas prestrašim kako mi je to uspjelo.
U ovo sumorno vrijeme stiže mali podsjetnik na taj Pauletićev vulkan pozitivnih vibracija.
Nije klasični copy/ paste ... SPIG se nikad ne služi tim jeftinim trikovima.

DAME I GOSPODO. JOŠ JEDNO IZVANSERIJSKO IZDANJE 'SPIG' -a

Na jučerašnji dan navršilo se točno dvije godine otkad mi je umro stari.
Točno ga zamišljam s kojim bi guštom ljudima pričao kako je njegov sin ... '' u 'Kviskoteci' sastavija ... sastavija ... najbolji anagram o' filma i ... daj, Igore, ti im objasni šta si ono sastavija ...''
I zato me veseli što se sve skupa poklopilo u isto vrijeme.
Dobrodošli u još jedno izvanserijsko izdanje 'SPIG' - a.
Bolje nije moglo ispast'.

Inače, 'SPIG' -ova letvica je podignuta toliko visoko da sam morao smanjiti tempo objavljivanja novih epizoda. Nema švercanja sa nekim poluproizvodima, ali zato je svako novo druženje postalo pravo, pravcato literarno sladostrašće.
Mislim da je ovu moju problematiku ipak najbolje opisao John Lennon..

''..Vrijeme koje uživaš trošiti bez veze, nije utrošeno bez veze ...''
JOHN LENNON



MALI PODSJETNIK NA TAJ LEGENDARNI NASLOV



Kako je nastao?

Proces je jednostavan. Uzmeš djetetu pločice sa slovima iz igre 'Riječ na riječ'. Točnije 53 slova koje tvore naslov filma 'Što je Iva snimila dvadeset prvog listopada dvije tisuće treće?'. Onda ženu i djecu staviš na spavanje i počneš...


''...Mama, sa' ka je tata dobija puno kuni kupiće mi igicu Pauer renđers..''
MOJ MALI OD 4,5 GODINE



PAR DANA PRIJE ODLASKA PO PEHAR ...

Dok sam hodao prema frizerskom salonu pala mi je na pamet ona legendarna anegdota dok sam živio u Rijeci. Bila je zima i došao sam na posao sa nekom socijalnom, tamnoplavom vunenom kapom kupljenom na pijaci. Kad me kolega vidio pitao me zašto ja uopće nosim tu kapu.
Ja sam mu odgovorio da je nosim zato da bih bio ljepši.
On me na to pitao:
- Znaš li kakva bi trebala biti kapa da bi ti bio ljepši?
Pogledao sam ga u čudu, a on je odgovorio:
- Do poda!

Kako sam u međuvremenu postao izuzetno zgodan i atraktivan muškarac teta Kornelija nije imala većih problema sa kreiranjem frizure. Znala je gdje idem i da će biti fotoreportera, snimatelja pa je ozbiljno prionula poslu.
Veliki pozdrav Frizerskom salonu 'Jasenka' u Jezerima.


'' ... Bravo maestro. Napokon su tvoje neshvatljive pizdarije urodile plodom ...''
MOJ PRIJATELJ MATE S METERIZA


POLAZAK ....

Pored mene je sjedila neka zgodna mlada djevojka rasparanih traperica, puna piercinga, golog pupka i nekih abnormalno velikih platformki na nogama. Izgledala je malo ocufano, ali nisam imao ništa protiv. Dapače. Jedino me razočarala kad smo ulazili busom u Otočac. Pričala je na mobitel i rekla sugovorniku da upravo stajemo. Ovaj je pitao gdje, na što je ona odgovorila:
- Evo, ima neka tabela i na njoj piše 'ČEKAONICA'
Oćale su mi se od smijeha skoro zamaglile.

PROLAZIMO KROZ KARLOVAC ...

Kao i u svim hrvatskim međugradskim busevima iz zvučnika su dopirali zvuci Narodnog radija.
Zvonko Bogdan 'Tko te ima taj te nema'.
Inače nisam baš neki ljubitelj tambure, ali Zvonko je Bog(om) dan. Njegova dikcija i naglašavanje riječi na prvom slogu su toliko neodoljivi i šarmantni da stvarno trebaš biti jadan za reći bilo što kontra. Zato mi je pola sata kasnije bilo jako smiješno kad smo napokon napustili Hrvatsku i ušli u Zagreb. Kažu mi, prijatelji da je Zagreb isto u banani i da je sve to isto, ali eto ... ja to tako ne mislim i mo'š ga frigat.
Bože čuvaj Hrvatsku, od'o ja u Zagreb!
Dakle dok je autobus klizio ulicama zbog kojih bi nas bar 2/3 iz moje županije palo na vozačkom ispitu pojavila se reklama za 'Green Gold Club'. Bio jednom, plesale su neke striptizete, opio se i meni je bilo super, ali onda su mi iz pouzdanih izvora objasnili da je to snobovsko mjesto. Na reklami je bio napisan čitav tjedni program od kojeg mi je event četvrtkom trenutno navukao osmijeh na lice. Nakon intrigantnog Urban Wednesdaya slijedi urnebesni Tambura Thursday. Tambura Thursday, nemo'š vjerovat'. Nešto kao janjeća džigerica breakfast. Ne znam kako ljudsko biće može biti toliko glupo i malograđanski nastrojeno. Zar mu nije bilo lakše napisati - Slavonian bechar's finest wood instrument with strings Thursday.
Ne miješaj mi salaš i Chicago, majmune bez škole.
Onaj tko je ovo smislio vjerojatno misli da naziv 'Kauboji' savršeno pristaje hrvatskim rukometnim reprezentativcima.

''... Ako Vam izgledam slobodan to je zato što sam uvijek u bijegu ...''
JIMI HENDRIX

RESTORAN 'LIDO', JARUN, PODNE I PO

Za one koji još uvijek ne znaju u nedjelju je u Zagrebu održana gala svečanost u čast 1000. broja 'Kviskoteke'. Podijeljeni su pritom pehari pobjednicima nedavnog enigmatskog prvenstva kao i specijalne nagrade najuspješnijim sudionicima svih dosadašnjih prvenstava.
Na jednom u se mjestu našla najpoznatija kvizaška i enigmatska imena sa područja bivše države.
Uključujući i jednog zbunjenog blogera iz Jezera na otoku Murteru koji se ne srami priznati da odavno nije ovoliko guštao. Kao prasac. U odličnom društvu, vrhunskoj hrani i piću i činjenici da su me ljudi prepoznavali prema fotografiji iz novina.
Dolazim prema restoranu, a sa svih strana stižu fini, kulturni i lijepo obučeni ljudi. Odjednom iza sebe čujem: ''Ovo ti je onaj Jelovčić koji je sastavio pobjednički anagram ...''
He, he ... sad znam kako se osjeća Boris Novković prije koncerta.

''...Kad sam bio mlad žudio sam za slavom i novcem. Sad kad sam ostario slava mi više i nije toliko bitna ...''
HOGAR STRAŠNI

Razlog mog dolaska, dakle, pjevaju i Hitchcockove ptice iako ga u mom bližem okruženju većina njih još nije shvatila, a svo je to ludilo najslikovitije opisao jedan moj fb - kolega.
Pa, uživajte!

'' ...Ova tvoja 'Iva' se raširila ... U ponediljak je bila i pitanje na pub kvizu. Pitanje je bilo kako je tvoja premetaljka pobijedila u Kviskoteci, i tražilo se kako se zove film ...'
SAMMIR MILA, poznati šibenski DJ i glazbeni urednik na Radio Ritmu


''....morali smo nekoliko puta provjeravati taj Jelovčićev (izmišljeno prezime Mauricea Spigorovskog - op.a.) ludi anagram. Jednostavno nismo mogli vjerovati da je potpuno korektan, do zadnjeg slovca...''
UREDNIŠTVO KVISKOTEKE O MOJOJ 'IVI', 07,05,2014.

''... a kolkoš dobit para?...''
PITANJE JEDNOG SIMPATIČNOG, ALI PRIPROSTOG MOMKA


PUNA TACNA PRUSTOVIH MEDLAJNICA

Uvodni dio programa bio je malo putovanje kroz vrijeme.
Pa kakva!
Priča o 'Kviskoteci' kao TV kvizu, a potom kao i o životnom projektu Roberta Pauletića. Objaviti 1000 brojeva enigmatskog magazina, iz tjedna u tjedan u ludoj zemlji kao što je naša zaslužilo je citat Ota Reisingera koji se u ovom slučaju savršeno odnosi na Roberta.

Naime, kad su u jednoj emisiji na HTV - upitali Reisingera je li mu teško svakodnevno crtati 'Peru', čovjek je odgovorio:
- Nije. To bi i svaki drugi genij mogao!

Mislim da je 'genij' u ovom slučaju zaista prava riječ, bez ikakvog dodvoravanja. 1000 brojeva 'Kviskoteke' je stvar koja bi jednog dana trebala ući u udžbenike. Možda bismo ponovno postali nacija koja zna - misliti. Ili bar ne bismo zaboravili da smo nekad znali.

''... Kad svi misle isto onda se tu ne misli mnogo ...''
NARODNA

Kako bismo lakše pratili nastavak ove priče predlažem da malo poslušamo 'Supertramp' i 'Child of vision'. Htio sam staviti onu legendarnu priču o Kviskoteci krcatu arhivskim snimkama, ali su je izgleda makli zbog autorskih prava.
Supertramp su sasvim solidan izbor.




Moram priznati da me ova glazbena tema razvali apsolutno svaki put kad je čujem. To su moji komadići mladosti. Podsjetnik na bezbrižnost i vremena kad je najobičniji TV kviz doslovno praznio ulice. Kad je pobjeda u 'Kviskoteci' bila nezvanična akademska titula koja je otvarala sva vrata.
Zato mi je ta uvodna priča bila takav vrhunski udar nostalgije kakvog nisam osjetio nikad do tad.
Pravo putovanje kroz vrijeme i to u društvu Laze Goluže, Maje Jurković, Mirka Miočića, Deana Kotige, Olivera Mlakara, Tarika Filipovića, Nine Badrić ... A svakako treba spomenuti i kolege iz Srbije, Bosne i Crne Gore koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu.
Zato su i zaslužili ogroman aplauz.

''...Djetetu vrijeme neće nikad proći, a odjednom ti je pedeset godina ...''
NARODNA

Molim hardcore fanove 'SPIG' - a da ne zamjere na mom ispoliranom leksiku jer sam upravo na fešti saznao da na moj blog ćirne i gospodin Slavko Bovan, inače glavom i bradom urednik 'Politikinog zabavnika' i još dosta kulturnog i obrazovanog svijeta pa se moram probati bar jednom ponašati pristojno.
Bit će teško, ali može se.



Najbolja reklama za neki frizerski salon ikad.
Moram priznati da kad sam na video zidu vidio svoju glavurinu da mi je to bilo jako smiješno. Tarik me najavio rekavši da kad je vidio 'Ivu' da dva dana nije mogao vjerovati da su to istine. A kad ti zaplješće i dida Lazo Goluža onda su to trenuci koji se nikad ne zaboravljaju. U pozadini Oliver i Tarik, a pehar mi u ruke predaje glavom i bradom dr. Vladimir Kuterovac - Kviskotekina legenda.

Gospon Tariku se još jednom zahvaljujem na komplimentu te se i ovim putem ispričavam što sam Vas morao ispraviti da Jezera ipak imaju naglasak na drugom, a ne na prvom slogu kao što pogrešno izgovara dosta njih. Iz JEzera dolaze šarani, smuđevi i kečige.
Inače, mrzim pizdeke koji uvijek nešto prigovaraju, ali ovo je bio jedan jako emotivan i povijesni lokal patriotski trenutak pa sam morao reagirati.
Iz JeZEra, dakle, dolazi zasad jedini lik koji je otoku Murteru donio vječnu i besmrtnu enigmatsku slavu.
Iako pola njih još uvijek ne shvaća što sam to složio.
A čini mi se i da neće.
Što mi je u cijeloj priči najveselije.

Moram se zahvaliti i Ribafishu koji je mobitelom snimio gornju fotografiju i stavio je na fejzbuk. Toliko me razveselio da bih mu bio od gušta platio pivu veličine plinske boce, ali je otišao malo ranije.
Nema veze, bit će prilike.
Riba, hvala još jednom i veliki pozdrav, ma gdje bio.

Za stolom sam sjedio sa ekipom koju su većinom činili Dalmatinci. Odmah do mene bio je najbolji dalmatinski anagramist Rudolf Reić. Po njegovom vlastitom priznanju anagram imena Marka Perkovića Thompsona sastavio je u vrijeme kad su ga novine i televizija bile pune, a glasi - KRENI HRVATSKOM PO POMOĆ!
Mate Ivandić iz Sinja je pak godinama objavljivao u 'Slobodnoj', a zbog jednog je aforizma imao gadnih problema.

KLANJE PRASACA RADI TOVA SVINJA!
Esencijalno!

Moram priznati da je fora slušati priče o enigmatici iz usta ljudi kojima je to istinska strast. Vjerujem da ih je bilo par malo udrenih mokrom krpom koji su tu večer, slabo jeli i pili, ali zato su u glavi sastavili dvije - tri križaljke i dok se 99% ekipe zabavljalo njih je mučilo 17 okomito, ali generalno gledano ekipa mi je bila stvarno odlična. Nikad bolja!
Saznao sam npr. da jedan naš križaljkaš objavljuje križaljke u nekim engleskim novinama i da honorar za to iznosi lijepih 700 eura.

U moru zajebancije najviše me oduševila Reićeva pitalica:
Kako se zove jedini grad u Hrvatskoj koji u svom imenu ima tri slova LJ?

RIJEČ, DVIJE O ZORANU

Sa Zoranom Radisavljevićem se družim preko fejsa, a sad sam ga imao čast i upoznati. Autor knjige 'WORLD OF ANAGRAMS' koja je nakon dugih pet godina napokon zasjala na mojoj polici. Darovao mi je i svoju knjigu pitalica PUT KA VRHU iz koje jednostavno moram izdvojiti jedan 'SPIG' - ovski detalj jer je stvarno genijalan.
Dakle, polovicom osamdesetih Zoran je kao 16 - godišnjak deset puta zaredom pobijedio u legendarnoj emisiji 'Brojke i slova'. U jednoj od emisija složio je riječ od osam slova - POVALITI. Dr. Klaić je ledenim izrazom lica prelistao rječnik i rekao. '' Da, da - povaliti sijeno!'', a nakon emisije prišao mu je Lazo Goluža i rekao: ''Zorane, morate birati gospodske riječi.

Poanta ove priče je u tome što postoji urbana legenda da je uprvo ovaj detalj poslužio ekipi iz Top Liste Nadrealista za onaj njihov besmrtni skeč kad je riječ JEBAČINA dr. Karaklaić preveo kao KRKAČINA, TARABLJENJE.



Kako cijeli dan guštam listajući Zoranovu knjigu izdvojit ću par anagrama koji su me razvalili i nasmijali do suza. Knjiga je toliko moćna (napisana na engleskom) i mogu je bez problema zamisliti u ama baš svakoj svjetskoj knjižari. Nadam se da će je Zoran uspjeti nekako plasirati jer ovo je stvarno antologijsko remek djelo.

Idemo nasumce...

UPRLJANA ROBICA - PRAONICA RUBLJA
UPORNA HISTERIJA - NEUROPSIHIJATAR

CLINT EASTWOOD - OLD WEST ACTION
THE FLAMENCO GUITARIST PACO DE LUCIA - DELICATE, MAGIC TOUCH OF TRUE SPAIN
THE MONA LISA PAINTING - AN ENIGMA IS ON THAT LIP

Evo ih i par sa enigmatskih portala:

TAJ ISTOM PUŠI K.... - MUŠKA PROSTITUCIJA
VOJSKA - KO VAS J ---
TRES I ADIO - ASTEROIDI
TRENJE K...A I JAJA - JUTARNJA EREKCIJA
TI SLABA, PA JE MRAK - BATERIJSKA LAMPA
VEZ DO PICE - PODVEZICE
SISA K----- - SEKSI CURA
GORI OD PSA - GOSPODARI
IMA I RED PUSTINJE, A NIJE IRAK - UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

i moj favorit:
NAJEBU NA VETRU K'O NIKO - OBUKA VOJNIKA NA TERENU


Mogao bih ja ovako do jutra jer Zoranova knjiga ima 2700 anagrama, a po sajtovima svako toliko naiđem na neki koji me oduševi.

PLANIRA SE KRESNUT' - SEKSUALNI PARTNER
KUTAK ZA DOSADU - SUDOKU ZADATAK
POPA ČEKA TOST - POČETAK POSTA
KARAM SE - MASERKA
NAJEBU NA VETRU KO NIKO - OBUKA VOJNIKA NA TERENU

RIJEČ DVIJE O HALIDU BEŠLIĆU

Kao ortodoksnom rokeru Halid mi se na prvu nije svidio kao izbor, ali sad povlačim sve što sam mislio.
Bog.
Pravi, pravcati Bog.

TREBA JOŠ MAZNUTI KOLAČ, POPITI PUTNI GEMIŠT I SPREMATI SE ZA PARTENCU ....




Maksim Antić, najbolji enigmat šibensko - kninske županije i moja malenkost.


EPILOG

Eto, ta je prošla godina prošla u znaku tog mog anagramčića, 2015. je obilježio 'Vapor party', a šta će biti 2016. nemam pojma.
Smislit ćemo nešto.

LINKOVI ZA HARD CORE FANOVE (svo četvero ahahhahahaa ... humor)

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/4mo5-robert-pauletic-uz-paradu-zvijezda-obiljezio-1000-broj-kviskoteke

http://sibenskiportal.hr/2014/07/07/jezeranin-igor-jelovcic-trijumfirao-na-paradi-genijalnosti/

https://www.facebook.com/tisno.opcina/posts/406080779531054

Pjesma uz koju je nastajala Iva neodoljivo podsjeća na 'Vapor'.
Kreativno ludilo niti jedna znanost nije uspjela objasniti.











Post je objavljen 15.06.2015. u 16:58 sati.