Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako jedan "slobodar" može reći, da su problem antifašisti, a ne fašisti?

Kaže moj fb prijatelj, libertarijanac, glede posljednjeg izliva promotora fašizma u Hrvatskoju, da ga strašno smeta što se antifašisti zbog toga bune. I onda, kratko i jasno: »Jedino sto se valja u Hrvatskoj je antifasizam, a ne fasizam.«

Predmijevam da slijedi još jedan prekid fb prijateljstva.

Ja sam brisao na fb iz prijateljstva uglavnom otvorene desničare, šoviniste isl., a brisali su i mene zbog neslaganja - tako npr. i Mato Kapović i Davor Huić, s kojima sam dugo obojicom bio prijatelj pa mi je bilo zanimljivo uspoređivati njihove komentare u isto vrijeme.

U ekonomiji mislim da je "istina na sredini" - jedino što funkcionira je uvijek kombinacija tržište i državne regulacije, ali je onda bitno analizrati i socijalne uvjete, zašto nešto funkcionira a nešto ne (onda ulazimo u političku ekonomiju i čak "političku sociologiju"). .

E sad, kad se postavi pitanje "fašizam ili antifašizam", onda je inzistirati na nekoj srednjoj poziciji (što neki čine) neopravdano.

Kad netko kaže "ja sam protiv svih totalitarizama", gotovo uvijek nakon toga slijedi povika na "komuniste" (koji, među inim, izmišljaju da u Hrvatskoj ima nekog fašizma).

Tako i ovdje, čovjek počinje sa "naravno da osuđujem crtanje kukastog križa", ali onda slijedi "ali..." - ali, njega JOŠ VIŠE smetaju oni koji, po njemu, tu priču preuveličavaju. Pa ajd, da kaže "pretjeruju, nema toga puno, nije opasno..", možemo diskutirati o tome. Ali onda slijedi, doslovce, gornja rečenica »Jedino sto se valja u Hrvatskoj je antifasizam, a ne fasizam.«

Post je objavljen 13.06.2015. u 23:25 sati.