Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Spor autofokus?

Jedan od problema koji danas muči mnogobrojne moderne fotografe je - autofokus. Točnije, njegova brzina. Na pojedinim fotoaparatima on je toliko brz da fokusira trenutno, što ne predstavlja problem, dok je na nekim aparatima znatno sporiji (ponekad za fokusiranje treba pola sekunede ili čak i više!). Dodatni problem je i u tome što većina modernih digitalnih fotoaparata sa autofokusim uopće ne želi okinuti dok aparat nije fokusirao, a što je dovoljno da se promaši onaj željeni trenutak, a što ponekad zna biti vrlo iritantno i frustirajuće.

No postoji rješenje. Problem sporog autofokusa se riješi tako da se autofokus - isključi. Većina DSLR fotoaparata, mirrorless-a i nekih naprednijih kompakata pruža opciju isklučivanja autofokusa, odnosno prebacivanje s automatskog fokusa na ručni. Sa tako isključenim autofokusom okidaju trenutno, bez obzira na koju udaljenost je aparat (odnosno ovjektiv) fokusiran.

Koliko god nekome to možda bilo nepojmljivo, ali i na takav način je moguće snimati sasvim solidne fotografije. Potrebno je samo voditi računa o polju dubinske oštrine. Radi se o zoni u kojoj su objekti, iako izvan fokusa, još uvijek dovoljno oštri da bi bili sasvim prepoznatljivi. Ta zona ovisi o veličini senzora, otvoru blende i udaljenosti na koju je objektiv fokusiran.

Inače, u doba kada nije postojao autofokus, i kada su aparati radili "na žgance", fokusiralo se ručno. Ili otprilike, odokativno procijenjujući udaljenost objekta snimanja, ili pak pomoću optičkih pomagala u tražilu aparata (mikroprizme, dvostruke slike isl). Polje dubinske oštrine moglo se vidjeti prema oznakama na objektivu (postojale su oznake koje su pokazivale raspon dubinske oštrine s obzirom na otvor blende). S obzirom da današnji moderni aparati tu skalu nemaju, može pomoći online kalkulator dubinske oštrine.

Depth of Field Calculator



Post je objavljen 12.06.2015. u 17:21 sati.