Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Međunarodni go-turnir u Beču, 6-7. lipnja 2015.

U Slobodnoj Waldorfskoj školi u zapadnom dijelu Beča odigran je zanimljiv međunarodni turnir, na kojem su prošle godine Dražen i Branko Odobašić imali iznimno uspješan nastup. Ove godine okupilo se 66 igrača, od čega je približno jedna trećina imala majstorske titule. Sudjelovala su i dva profesionalna igrača: Pavol Lisy iz Slovačke, konačni pobjednik turnira sa svih pet pobjeda, te Li Ting, kineska igračica koja živi u Beču kao nositeljica japanskog 1p. Turnir je bio uzorno organiziran od strane go kluba Go7, koji ima svoje prostorije, redovito radno vrijeme i dobru posjećenost. Nažalost, broj mladih igrača na turniru (i u Austriji općenito) je zanemariv, tako da osim izuzetno aktivnog Viktora Lina (6d) i mladog Schayana Hamraha (5d) na europskoj sceni nema aktivnih mladih igrača. Turnir je bio međunarodni turnir u pravom smislu te riječi, jer je manje od polovice igrača bilo iz Austrije.
Mi smo put u Beč u danima prije turnira iskoristili za uobičajeni posjet Tehničkom sveučilištu, Prirodoslovnom muzeju i najstarijem svjetskom zoološkom vrtu (Schoenbrunn). Početak turnira (predviđen za subotu u 11 sati) je kasnio par sati, ali to nije nikoga previše smetalo. Tanguy Le Calve, 6d iz Francuske, je iskoristio pauzu i na klaviru u dvorani za igru odlično odsvirao nekoliko skladbi – istaknuo bih kompletnu temu iz Igara prijestolja.
Prvo kolo donijelo je pobjede Mirte i Roberta. Mirta je uvjerljivo svladala 10 kyua iz Mađarske i najavila odličan turnir. Robert (jedini igrač na turniru mlađi od 12 godina) je za komi, kao bijeli, pobijedio igračicu iz Francuske (12 kyu). Stjepan je zarobljavanjem kamenčića protivnici dobio bitku na četvrtini ploče, ali je za ukupnu pobjedu potrebno postupno proširivati vidike na cijelu ploču. Ja sam izgubio partiju od češkog igrača (4 kyu) poslije dva previda, bila je to također najava rezultatski vrlo lošeg turnira.
U drugom kolu Mirta ponovo pobjeđuje 10 kyua, ovaj put iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok Robert gubi za komi (jer je bio crni) od 10 kyua iz Austrije. Stjepan i ja nastavljamo seriju sličnih grešaka kao u prvom kolu: mladoj igračici iz Košica, koja je na kraju napravila 4/5, nisam ubio veliku grupu kad je trebalo.
Treće kolo donosi i Mirti protivnicu iz Češke koja je 7kyu i Mirta nakon lavovske borbe, koja je mogla i drugačije završiti gubi svoju jedinu partiju. Robi ima predah i pobjeđuje 15 kyua iz Beča. Ja opet forsiram protiv češkog 6 kyua (koji na kraju turnira također bilježi 4/5) i dobivenu poziciju nizom previda pretvaram u poraz. Stjepan i osjetno jačem 17 kyuu uspijeva pojesti grupu u jednom kutu, ali tri partije u jednom danu su ipak previše. Pozitivno je da mu je to sve bilo zabavno i da je dosta redovito pritiskao stari bijeli analogni ruski sat.
Novi dan donosi završna dva kola, opet kasnimo s početkom. Mirta uvjerljivo hvata središnju grupu češkoj igračici (9 kyu) i dolazi na lijepih 3/4. Kako joj protivnik u petom kolu nije došao na partiju, a nije se najavio, s 4 boda iz 5 partija osvaja nagradu – bira knjigu „Making Good Shape“.
Robert u četvrtom kolu pobjeđuje 11 kyua iz Austrije, a u petom kolu igra – zahvaljujući čarima McMahona – s jednim od Stjepanovih protivnika koji je 17 kyu. Svjestan odgovornosti, podjednaku poziciju je pretvorio u uvjerljivi bod, te također s 4 boda iz 5 partija osvajan nagradu – kako nije bilo korisnih knjiga uzima lijepu majicu.
Ja sam u četvrtoj partiji konačno elegantno ubio grupu simpatičnom profesoru iz Beča, koji je međutim ipak htio odigrati dame točke do kraja u mojem kanadskom byoyomiju (naravno na starom bijelom ruskom analognom satu). Moj zadnji potez bio je previd cijele grupe koja je ostala na jednoj slobodi, a zarobljavala je njegovu veliku grupu. Peta partija je bila opet serija previda u izglednoj poziciji, kako bi rekao Stjepan: „i poraz je dobar jer se uvijek nešto nauči“. Stjepana smo u petom kolu „odmorili“ jer više nije bilo ni približno ravnopravnih protivnika.
Sedam prvih parova se igralo u dvije odvojene prostorije. Kineski profesionalac Zhao Baolong, naš poznanik iz Zandvoorta, je na KGS-u komentirao partije na prvim stolovima, a sgf-ove prilažem za analizu zainteresiranima.
Dok smo Stjepan i ja imali zasluženih -100 na rejting listi, Mirta i Robert su ostvarili uspješan skok na više. Mirta je s +132 došla do visokog 9 kyua, dok je Robert s +114 došao do 949 bodova, tik do 11 kyua.
Svi ostali detalji turnira su vidljivi na mrežnoj stranici:
http://wien2015.goverband.at/index.php?prae=res&lang=en

Damir


Post je objavljen 11.06.2015. u 15:54 sati.