Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Trendovi u području temperaturno postojanih polimera

U prošlom nastavku serijala Quo vadis plastiko? bilo je riječi o grafenima, polimerima pomiješanim s čađom, a kako bi se dobili vodljivi polimeri, što otvara vrlo veliku i široku buduću primjenu polimera u budućnosti. U ovom nastavku biti će riječi o polimerima otpornima na visoke temperature.

Priredila:
prof.dr.sc. Đurđica Španiček


Quo vadis plastiko? - 12



Sve je veći interes tržišta za polimernim materijalima visoke temperaturne postojanosti, ponajprije za više maksimalne temperature za kontinuiran rad, ali uz poboljšanu dimenzijsku stabilnost i bolja mehanička svojstva. Osobito su zanimljivi polimeri koji imaju temperaturnu postojanost iznad 200 °C.

Staklište poli(benzimidazola) (PBI) u rasponu je od 400 do 425 °C, što mu daje izvanrednu postojanost, ali se ne može praoblikovati uobičajenim postupcima za plastomere. Drugu skupinu visokotemperaturno postojanog plastomera čine poliimidi (PI), s trajnom uporabnom temperaturom od oko 240 °C i staklištem Tg do 311 °C.


SLIKA - Od vlakana poli(benzimidazola) (PBI) izrađuju se tkanine za posebne namjene kao što su vatrogasna odijela. Takva odijela osiguravaju zadržavanje tjelesne temperature, štite od visoke vanjske temperature, ne propuštaju vodu izvana, a omogućavaju otparavanje znoja s kože vatrogasaca.



Razvijeni su i kapljeviti plastomerni kristali s niskom temperaturom prerade, koji mogu biti dvoosno orijentirani/umreženi, a istodobno su dobro uravnoteženih mehaničkih svojstava. Predstavljena je i nova generacija poliestera s izvanredno postojanim svojstvom reflektiranja kakvo zahtijevaju LED paketi u displejima i općenito pri osvjetljavanju. Materijal je po svojstvu reflektiranja, boja na toplini i svjetlu superioran uobičajeno primjenjivanom temperaturno postojanom poliamidu.

Postoje i varijante superbijele smjese punjene vlaknima koje također zadovoljavaju LED zahtjeve za reflektiranjem, sa sljedećim karakteristikama:
– visoko početno svojstvo reflektiranja
– visoka postojanost svojstva reflektiranja na toplini i pri svjetlu
– izvrsna povezivost sa silicijem
– izvrsna preradljivost
– izvrsna čvrstoća i savitljivost u usporedbi s temperaturno postojanim poliamidima te
– niska apsorpcija vlage.

Ovi poliesterski materijali lemljivi su bez olova s kratkotrajnom toplinskom postojanošću do 260 °C.



Izvor:
Polimeri:
Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike




Post je objavljen 10.06.2015. u 13:39 sati.