Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

MOJ KRITIČKI OSVRT NA TEKST "UMRO NAM JE MASNI" (1)



Pročitao sam novinski članak na; (http://www.zvono.eu) od utorak, 09 lipnja 2015., koji je napisao Marino Mraz - Nino. Sa malim djelom tog natpisa mogu se složiti - dok ima puno stvari koje čitatelji ne znaju. Nikola Masten - Masni sahranjeni je na "starom groblju" sv. Andrija u Bjelovaru, dana 05. lipnja 2015. godine, u 14,00 sati.

Ja i Masni smo generacija i znali smo se već 42 godine, tj. upoznali smo se dok sam imao 15 godina. Nitko nije Masnoga bolje pozno od mene. Sastav koji su oni osnovali bio je: “Pogrešan Smjer”, Vokal: Nikola Masten - Masni, Solo gitara: Marino Mraz - Nino, Bas: Spomenko Gazda - Spok, Bubnjevi: Mario Rajković - Miš i Ritam gitara: Dean Cafuk.

Taj bend je htio biti zapaženi po svome "prostačenju" i ekscesima i ružnim riječima: “silovanje starih žena… silovanje djevojčica…

Što se tiče publike - nikad nije bilo više od dvadeset ljudi. Ja i Nikola Masten - Masni, sve što smo bili stariji, naši životi su se razdvajali po mišljenju. On je izabrao baš taj “Pogrešan Smjer” i zato je otišao prije reda u smrt - zbog ne zdravog života.

Kad Nino navodi da Masni je bio roker. Lako ti je biti roker, odnosno provesti rokerski zadnjih 30-tak godina u alkoholu.... I umrijeti sa pola godina života. Ono što mi je bilo najviše ruglo na tom sprovodu - bile su vojne počasti. Zato sam otišao i nisam htio tamo biti. Sprovod nije bio velik, ni 50-tak ljudi. A na njega su došli svi "cugeri" od Masnog, baš oni onako kako ih je i on to prorekao u svojim pjesmama "psi"...

Baš u tim pjesmama oni život su opjevali kao neko "sranje", Tako se i Nino ponaša. Prošle godine ja i Nino sreli smo se na gradskom korzu i kratko smo razgovarali. Poslije toga sam se upitao; što je Ninina filozofija? On živi u Americ više od trideset godina - a hoda neuredan s gubavom jaknom i ima mobitel vrijedan od 240 kuna. Te, druži sa sa "cugerom" Ivan-om Fejer.

Refren iz pjesme:"Često su me vidjeti mogli kako pred birtijom pijan stojim.Pomislih tada: "Život je sranje", dok posljednje dinare brojim."

Ako je to "vizit karta" za bolji život, onda oni koji to podržavaju su zastranili... Masni je živio u radničkom naselju tkz. "picindolu". Kao mladić ja sam dolazio kući k njemu, a on dolazio je kući kod mene. Uvijek je tražio da mu posudim neku svoju garderobu.... Na što su se moji roditelji ljutili na mene. Masni je puno puta jeo u mojoj kući, a mojim roditeljima nije došao na sahranu,

Puno mojih prijatelja su se prehranjivali kod mene, danas oni su to zaboravili. A i poslije im nisam bio dobar kao čovjek. Ni danas oni ne žele podržati moje aktivnosti... To ti je kao; pomozi sirotu na svoju sramotu.

Supruga on Masnoga je pobjegla od njega, iako je imala s njime dvije kćeri, jer nije s njime mogla više izdržati... O tome ne bi htio sad pisati - jer o mrtvima sve najbolje.... Masni je nađen ujutro mrtav u krevetu, isto tako kod njega umrla je, i njegova druga žena Nives Šoša. Ujutro je nađena mrtva, poslije "bančenja" dan prije.

Suprug od Nives je bio Goran Popara, koji je isto umro mlad od "tabletomanije" i alkohola. Zanimljivo je, da gotovo svi moji prijatelji i poznanici su tako završili.... A meni su se smijali zbog moga - kako oni kažu "čudnog života".

Stvar je u tome što me takvi nisu nikada htjeli poslušati. Ili bolje rečeno priznati i poštovati... A u duši svojoj bili su ljubomorni na mene. Zavidjeli su mi - jer sam htio živjeti bez poroka i idola...

Branko Stojković
---------------------------------------
http://crostojkovic1958.blog.hr
10. lipanj 2015.
BJELOVAR, 43000
brankostojkovic152@yahoo.com
Članaka; 2612.
++++++++++++++++++++++
095/567-6-211 (Branko)
095/814-8-290 (Štit)



Post je objavljen 09.06.2015. u 22:38 sati.