Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

G7 za svijet bez fosilnih goriva!


Lideri grupe G7 poslali su jučer (ponedjeljak) očekivanu snažnu poruku u korist borbe protiv klimatskih promjena sa svog skupa u bavarskom izletištu Elmau.

G7 leaders bid 'Auf Wiedersehen' to carbon fuels

Merkel i Obama (Elmau 2015-06-08U zajedničkom priopćenju, pozivaju na razvoj dugoročnih niskougljičnih strategija za transformaciju energetskog sektora do 2050. i potpuno napuštanje fosilnih goriva do kraja stoljeća.

Obećavaju da će ubrzati pristup obnovljivoj energiji u Africi i pojačati svoju podršku zemljama koje trpe štetu do klimatskih promjena.

Sastanak je obnovio povjerenje u utjecaj Angele Merkel, nakon zabrinutosti među diplomatima i ekološkim aktivistima da Japan i Kanada mogu torpedirati njene napore.

G7 smatra da na konferenciji UN o klimi u Parizu krajem godine treba biti postignut dogovor s pravnom sangom, uključujući obvezujuće ciljeve smanjenja emisija po zemljama, s globalnim ciljem da rast prosječne temperature na Zemlji na pređe 2°C.

Ova snažna poruka može utjecati na finiš sastanka u Bonnu, gdje se dogovara tekst prijedloga sporazuma za Konferenciju UN u Parizu.

G7 produljuje sankcije protiv Rusije zbog upletenosti u rat u Ukrajini. U slučaju potrebe, spremni su pojačati sankcije.

G7 je izrazila pritisak na Grčku, da prihvati uvjete kreditora, ali ostavlja otvorenu mogućnost određenog popuštanja. Merkel je rekla da je Europa spremna pokazati solidarnost, ako Grčka poduzme ekonomske reforme.

Također je značajna poruka o obnovi snažnog savezništva i prijateljstva između Njemačke i SAD, koji su bili pogoršani proteklih godina.


Post je objavljen 09.06.2015. u 14:44 sati.