Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Proizvođači vrećica tuže Dallas



Uredba kojom se želi ograničiti potrošnja jednokratnih plastičnih i papirnatih vrećica u Dallasu, predmet je tužbe koju su pokrenuli proizvođači plastičnih vrećica i reciklari.





U tužbi protiv uredbe koja predviđa uvođenje posebne naknade na jednokratne plastične i papirnate vrećice u iznosu od 5 US$ centi (oko 35 lipa), a stupila je na snagu u ožujku 2014., navodi se da je uredba u suprotnosti s drugom uredbom koja regulira postupanje s krutim otpadom.

Između ostalog u uredbi savezne države Teksas o krutom otpadu posebno se navodi da nije dozvoljeno zabranjivati ili ograničavati "prodaju ili korištenje spremnika ili ambalaže" niti uvoditi naknade ili takse na prodaju ambalaže.

Kako se navodi u tužbi proizvođača i reciklara, ovakvom protuzakonitom uredbom oštećeni su ne samo proizvođači, već i trgovci, a posebno potrošači kod kojih je došlo do povećanja troškova poslovanja, odnosno troškova života. Trgovci većih trgovina također bilježe štetu obzirom da kupci odlaze u trgovine gdje se vrećice dijele besplatno.



Izvor:
Plastic News:
Bag makers sue Dallas over 5-cent fee
Animated flags



Post je objavljen 09.06.2015. u 13:54 sati.