Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Cijene nekretnina u godini pale 3%

U Gradu Zagrebu cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 967 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.029 eura po kvadratu za stan.
Razlike u prosječnim cijenama još su veće u podjeli prema četvrtima, pri kojoj najviše cijene i dalje drže četvrti u središtu Zagreba, dok se u sredini raspona cijena nalaze Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad.Četvrti Tuškanac, Dolac, Šalata i Prekrižje imaju najvišu cijenu stanova po kvadratu, no i najskuplje četvrti u gradu Zagrebu bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu. Među njima, najveći pad prosječne cijene kvadrata stana bilježe Ribnjak, Dedići i Voćarsko naselje.
Među četvrtima s najnižom cijenom stanova po kvadratu, izdvajaju se rubni dijelovi Zagreba; Botinec, Brezovica, Savica-Šanci, Sopnica i Soblinec. Kvadrat stana u tim četvrtima kreće se ispod 1000 eura po kvadratu.
Srednja cijena u Zagrebu se i dalje nalazi u četvrtima u Novom Zagrebu i Stenjevcu, koji su prema povezanosti s centrom grada i sadržaju koji nude i dalje „best buy“. Stan se u ovim četvrtima može naći po cijenama od 1.200 do 1.400 eura po kvadratu.
Velike su razlike cijena kuća u Zagrebu i okolici. Najskuplji kvadrat kuće nalazi se u općini Gornji Grad Medveščak, gdje je prosječna tražena cijena 2.468 eura po kvadratu. Najniže cijene kvadrata kuće nalaze se u općinama Gornja Dubrava, Sesvete i Zagreb – okolica, gdje se kvadrat može naći i po cijeni nižoj od 800 eura.
Od najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj, najveći je rast cijena na godišnjoj razini u mjestu Sali (porast od 19 posto u odnosu na svibanj 2014.). Rast je također prisutan u mjestima Dubrovnik – okolica, Sutivan, Punat, Vrsar, Bol, Supetar, Seget te Mali Lošinj. U ostalim mjestima cijene ili stagniraju ili su u padu.
U svibnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar,
gdje je prosječna cijena četvornog metra kuće niža od 500 eura stanovi Vrbani

Post je objavljen 08.06.2015. u 14:15 sati.