Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 22


Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Kameleon (1)

U petak, 22. svibnja predsjednica KGK, osim što će u 11 sati nazočiti svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije u povodu Dana Županije gdje će ujedno održati i govor, u 15 sati ide u Kumrovec. Iz Ureda su priopćili da će tamo posjetiti izložbu 'Pokloni Josipu Brozu iz Vile Zagorje' u Muzeju Hrvatskog zagorja.

Nakon što je Kumrovčanima 'poklonila' bistu JBT, Predsjednica je očigledno odlučila provjeriti kako se novi domaćini odnose prema njoj, mislim bisti. Inače u Kumrovcu su zadovoljni što im ju je KGK 'dostavila' i tvrde da otkako je bista stigla, posao cvjeta. Njihov komentar: nekome smeće, drugome profit.
Komentar cinika: koliko smo mi profita mogli zaraditi na tom 'zločincu' da smo malo promućurniji.
(2015-05-21)

Kameleon (2)

Predsjednica KGK jučer je otkazala posjet izložbi „Pokloni Josipu Brozu iz Vile Zagorje“ zbog radnog (sic!) sastanka u Ličko - senjskoj županiji koji se „nepredviđeno odužio“

Možebitno da je nepredviđeno produženje sastanka zaista razlog otkaza posjete izložbi. No meni se nekako čini da je glavni razlog,ipak, u prvoj riječi naziva izložbe. Naime ta se riječ može čitati s dva različita naglaska „pňkloni“, dakle nakloni ili pak „poklňni“ dakle darovi. Kako Predsjednici izgleda nitko nije objasnio o čemu se tu zapravo radi, ona je 'kameleonski' odlučila posjet otkazati.
Komentar cinika: naravoučenije, prije svake odluke problem treba 'sagledati' sa svih strana.
(2015-05-23)

Zokija na kuruzu…

Predsjednik HDZ-a T.K. u petak kasno poslijepodne poslao je Premijeru Z.M. pismo u kojemu traži sastanak njih dvojice.

Nakon što je izvrijeđao u intervjuu u „Globusu“ Z.M. i SDP na pasija kola, T.K. je krenuo stopama KGK. I on se Z.K. obraća kao predsjedniku SDP-a, a ne kao Premijeru. Točnije, kao lošem đaku koga treba 'zašpotati' i onda ga postaviti da kleči 'na kuruzi'. Tko koga u tom postupku plagira, Tomislav Kolindu ili obratno, domislite se sami. A sve u svrhu predizborne kampanje: vidite kako je Zoki zločest, neće s nama ni razgovarati.
Komentar cinika: od svega toga imati će koristi jedino Hrvatska pošta.
(2015-05-23)

Što znači 4% razlike!

Građani Irske su, s više od 60% izašlih na referendum, odlučili s 62% za bračnu jednakost. Preciznije, članak ustava iz1937. godine se mijenja i ubuduće će glasiti: Brak mogu sklopiti, po zakonskim uvjetima, dvije osobe bez obzira na spol.“

Kratko i jasno. Irska je prva zemlja na svijetu koja je na referendumu pokazala svoj stav o toj temi. I to Irska u kojoj je 85% deklariranih katolika, sjednice parlamenta počinju molitvom, kontracepcija je bila zabranjena do 1985., pobačaj je zabranjen (osim ako je majci ugrožen život), homoseksualni odnos bilo je kazneno djelo do 1993., a razvodi zabranjeni sve do 1996.
Komentar cinika:
1. Odluka nije čudna obzirom da je pobačaj zabranjen. Kako istospolni brakovi ne mogu praviti djecu neće nikada zahtijevati slobodu pobačaja.
2. U Hrvatskoj takva odluka na referendumu nikako ne može proći. Deklariranih Hrvata katolika ima ipak znatno više, čak 89%.
(2015-05-24)

Povijest se ponavlja


Iz novina:
U Njemačku otišlo 150 vojnika HV-a.
'Tigrovi' na vježbi bitke protiv Rusije.
Kao savez moramo biti spremni boriti se zajednički i suprotstaviti agresiji.
Nikad u povijesti Hrvatska nije na vježbu u inozemstvo poslala toliko vojnika.
Američki vojni zapovjednici tražili su hrvatsku motoriziranu satniju jer su izuzetno zadovoljni kvalitetom i spremnošću hrvatskih vojnika.



Opet se Hrvatska sprema (u Njemačkoj) u bitku protiv Rusije. Točna je tvrdnja da Hrvatska nikada na vježbu u inozemstvo nije poslala 150 vojnika, ali je povijesna istina da je NDH, koju neki smatraju pretečom Neovisne Države Hrvatske, u pravi rat na ruska bojišta poslala 3 865 vojnika u sastavu "369. pojačane pješačke pukovnije" stvorene 16. srpnja 1941. I oni su bili 'spremni boriti se zajednički (u savezu s nacističkom Njemačkom) i suprotstaviti (sovjetskoj) agresiji“.
Komentar cinika: očevidno američki vojni zapovjednici dobro poznaju povijest hrvatske vojske.
(2015-05-25)

Došla maca na vratašca…

FIFA je na nogama zbog uhićenja svojih čelnika. U FIFA-inom sjedištu u Zürichu održana je izvanredna sjednica nakon uhićenja dužnosnika pod sumnjom u korupciju, pranje novca, reketarenje i prevaru u posljednjih 20 godina. U 11 sati je, pak, održana i presica na kojoj se FIFA obratila javnosti glede ovih događaja.


Sad se može očekivati opća 'bežanija' glavonja iz te organizacije, znane za mnoge već odavno kao leglo korupcije. Jer, Ameri mogu oprostiti sve samo ne utaju poreza.
Komentar cinika: Izgleda da je ulazak našeg Davora Šukera bila kap koja je prelila mutnu vodu iz FIFA-ine čaše.
(2015-05-27)

Tko odlučuje u ovoj državi?


Službenik ispostave Porezne uprave u Samoboru odbio je pravo na poreznu olakšicu jer je podnositeljica donirala novac Centru za ženske studije. Dotični smatra, pozivajući se na famozni 'priziv savjesti', da je to „udruga koja podržava pobačaj koji pak je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i jamstvom na život svakom ljudskom biću“.

Mene bi zanimalo bi li dotični postupio jednako da je podnositeljica zahtjeva, primjerice, donirala novac nekoj udruzi koja podržava ubijanje ljudi zbog ideologije, vjere ili bilo čega 'drugačijeg' ili pak se njegov 'priziv savjesti' odnosi samo na nerođeno dijete.
Ipak, to i nije od krucijalne važnosti. Važnije je, i daleko opasnije, da si uopće neki činovničić uzima pravo odlučivati o takvim stvarima. Liječnički 'priziv savjeti' još kako tako mogu prihvatiti, oni ipak sami trebaju čin i izvesti, no da si jedan birokrata dozvoljava nešto takvo, po mojem je sudu van pameti.
Komentar cinika: kud će nas to odvesti ako će svaki birokratski moljac odlučivati što se može a što ne.
(2015-05-27)

Svaka sličnost (ni)je slučajna

Potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina, navodno je potvrdio kako ne želi na listu SDP-a za skore parlamentarne izbore. Kao razlog navodi se da Komadina, navodno, ne želi biti na listi iza Željka Jovanovića.

Zoki je Ž.J.,možebitno na to mjesto postavio da bi se 'oprao' što ga je smijenio kao ministra. Ako Komadina ne promijeni mišljenje očekujem da će Zoki postupiti slično T.K. u slučaju Drage Prgometa, bivšeg člana HDZ-a i potpredsjednika stranke, pa Komadini pokazati put 'u svlačionicu'.
Komentar cinika: Arogancija ne zna za političko opredjeljenje.
(2015-05-27)

Javno jedno, privatno drugo

Karamarko i Ana Šarić vjenčali se u tajnosti u crkvi u Sigetu, a vjenčao ih je karizmatik fra Smiljan Kožul.


Očekivano, žutilo se odmah pozabavilo pitanjima kao što su 'imovinska kartica', 'sukob interesa', smije li ili ne sada voziti Mercedes Anine firme i ine pikanterije dostojne žutila.
Mene pak zanima jedna druga stvar. Obzirom da je Karamarku to drugi brak postavljam pitanje: da li je prvi kao i ovaj drugi sklopljen po katoličkim uzancama ili pak je bio samo 'civilni'? Ako je bio samo civilni, onda to potvrđuje da je Karamarko ne tako davno postao 'vjernik-katolik' (kao i mnogi drugi bivši 'nevjernici'). Ako pak je i prvi bio 'katolički', kako to da je dobio 'blagoslov' Crkve za to?
Komentar cinika: Crkva očekuje njegovu pobjedu na izborima pa mu je 'malo progledala kroz prste'.
(2015-05-27)



Post je objavljen 28.05.2015. u 20:18 sati.