Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Jučer, danas, sutra :)

Kraj HNL sezone 2014./2015. donio nam je promjenu trenera na klupi zagrebačke Lokomotive, novi trener je Marko Pinčić. Tomislav Ivković proveo je nešto više od tri godine na klupi momčadi s Kajzerice, otišao je zbog niza loših rezultata (šest poraza u posljednjih sedam utakmica) usprkos tome što je držao visoko četvrto mjesto na HNL ljestvici. Pošto Lokomotiva ima kvalitetnu školu nogometa (kao i stariji brat Dinamo) te joj momčad čine većinom mladi igrači kojima je ovo tek odskočna daska u karijeri, odlučeno je da će novi trener biti dosadašnji trener uspješno vođene kadetske momčadi, Marko Pinčić. Njemu će ovo biti debi u 1.HNL. Tri su kola ostala do kraja sezone i trebalo je isključivo psihološki podignuti mladu i talentiranu momčad. Odlično je startao, pobijedili su 2:0 Slaven Belupo na domaćem travnjaku. U nedjelju su poraženi od Splita 0:3. Ciljevi koji su pred njega postavljeni do kraja sezone su da u igru uvede što više igrača iz omladinskog pogona (protiv Splita su ušli golobradi mladići, Babić i Ceraj). Preferira drukčiji stil igre od prethodnika, preferira formaciju 4-2-3-1, smatra da ta formacija najviše odgovara kadru kojim raspolaže. Na klupi će mu pomagati Draženko Prskalo i Jozo Bogdanović.



Marko Pinčić rođen je u Zadru, dio igračke karijere također je proveo u prvoligašu sa Stanova. Jednom prilikom je čak izbacio Zadar iz kupa, tada je branio za niželigaša Gospić, njegove obrane koštale su Zadar plasmana u daljnu fazu natjecanja. Ovog mjeseca najprije ga je pogodila vijest o smrti njegova oca Jakova, legendarnog zadarskog vratara koji je između ostalog trenirao Danijela Subašića i Antonija Ježinu. Samo tri dana kasnije, imenovan je za trenera seniorske momčadi Lokomotive. Kako je došao do Lokomotive? Po završetku igračke karijere odlučio je kovati trenerski zanat. Najprije je s mladim igračima Zadra pobijedio Dinamo u finalu jednog turnira u Vukovara, uspješan rad s mladim igračima doveo ga je i u metropolu, ovdje se priključuje školi nogometa NK Lokomotiva te u konačnici preuzima mladu i talentiranu seniorsku momčad (s nekoliko iskusnih prvoligaških igrača). Nadamo se da će gospodin Pinčić ostaviti dubok trag u momčadi s Kajzerice kao što je ostavio i u mlađim kategorijama Zadra pa i Lokomotive.




Igrač Lokomotive Tomislav Mrčela spominjao se kao potencijalni kandidat za odlazak na SP u Brazil 2014., doduše ne u kockastom dresu već u dresu Australije. Tomislav je rođen u Attadaleu u Australiji početkom listopada 1990. S obitelji je rano napustio domovinu te došao u Hrvatsku. Prve nogometne korake naučio je u mladoj akademiji Dalmacija iza koje stoji RNK Split. Prve profesionalne nastupe upisao je u dresovima niželigaša Jadrana iz Kaštel Sućurca te Primorca iz Stobreča. Kasnije je nastupao za Mosor i Imotski u 2.HNL. U RNK Splitu proglasili su ga viškom te je bio primoran napustiti Dalmaciju, preselio se u metropolu gdje je potpisao ugovor za novog prvoligaša, NK Hrvatski Dragovoljac. Za "crne ratnike" je odigrao cijelu sezonu 13./14., do samog kraja su se borili za ostanak, ali nisu uspjeli. Imao je nekoliko dobrih nastupa u crnom dresu te mu se smiješio poziv u reprezentaciju Australije, nažalost nije ga se dokopao. Pošto je Dragovoljac ispao iz lige, Tomislav se odlučuje za korak naprijed u karijeri te potpisuje za NK Lokomotivu. Nadao se kako će dobrim partijama u Lokomotivi doći do poziva za reprezentaciju Australije, no, i Lokomotiva ove godine ima neobičnu sezonu s puno, previše oscilacija, baš te oscilacije nisu mu donijele značajan iskorak u razvitku. Do sada je odigrao 20 službenih utakmica za Lokomotivu. Vidjet ćemo što hoće li ostati u Lokomotivi i dogodine, smiješi im se nastup u kvalifikacijama za EL, što znači da će biti viđen i da se može bolje iskazati na uvijek zanimljivom europskom tržištu. Vjerujem da ćemo ga jednog dana gledati u dresu "klokana".



Marko Rog je u lipnju 2014. bio mladi anonimac koji je pristigao iz Varaždina na Park mladeži. Devetnaestogodišnji igrač koji je do tada igrao za seniore posrnulog NK Varaždina u 3.HNL sjever u slobodno je vrijeme uzgajao i zelje. Split je igrao kvalifikacije za EL, u 3.pretkolu na noge im je stigao ukrajinski Černomorec, klub koji je prošle sezone svladao i zagrebački Dinamo. Split ih je srušio na domaćem travnjaku rezultatom 2:0, jedan od pogodaka djelo je i mladog Marka Roga, od totalnog anonimca postao je neizostavni član prve momčadi. U susretu juniorskih momčadi par mjeseci ranije zapazio ga je trener juniorske momčadi Splita, Dalibor Filipović, obavijestio je o tome voditelja omladinske škole Darka Butorovića te sportskog direktora Bašića. Kasnije je sve došlo do predsjednika Žužula koji ga je odmah doveo u Split. Definitivno jedna od boljih procjena i odluka splitske skautske službe. Za Split nije potpisao sve dok nije završio gimnaziju, što je bio i jedan od primarnih ciljeva njegova oca prije daljnjih koraka. Promakao je i Zdravku Mamiću, praktički mu je bio u dvorištu, danas se čak spominje i odšteta od tri milijuna eura da ga se dovede u Maksimir. Vrijedi li toliko? Ako je Dinamo spreman ulagati u njegov razvoj, a ne ga slati po posudbama i držati na klupi, onda zasigurno vrijedi. Zdravko Mamić će na njemu znati zaraditi milijune. Već je nastupio i za reprezentaciju, odigrao je prijateljski susret protiv Argentine u Londonu te je sada pozvan za okupljanje i susrete protiv Gibraltara, te ekstra važni susret protiv Italije na Poljudu. Prilika i da potvrdi klasu. Ja se iskreno nadam da će ga Dinamo dovesti u svoje redove te da će na njemu graditi svoje ambicije, prednost mu je što je već igrao europske i reprezentativne susrete te sigurno Dinamo ne bi riskirao s njim ako ga gurne u vatru u važnim susretima kvalifikacija za pokušaj proboja u najelitnije klupsko natjecanje, Ligu prvaka. Ove sezone Marko je odigrao čak 29 utakmica za Split te postigao sedam pogodaka, ostaje zapamćeno da je umalo srušio Dinamo u finalu kupa, najprije iskazavši nesebičnost u jednoj izglednoj prilici te što je kasnije promašio jedanaesterac u raspucavanju. Marko se također pokazao i kao dostojna zamjena, a i nasljednik Ante Rebića koji je prodan u Fiorentinu za pet milijuna eura. Ako Marko napusti Split, koga sljedećeg imaju na vidiku? Nastavljaju li istim putem? Splitu je ove sezone ponovno patio rezultat, ostali su bez Europe, čini se kako je ponovno problem u treneru. Mislim da Splitu treba neki bolji trener od Vulića, Mršića ili Matića.



Između današnje i prošlotjedne objave objavljena je i jedna do petka aktivna ikona HNL-a, Davor Vugrinec. O njemu sam pisao za portal nogometplus, o tome možete čitati i na njihovoj stranici http://www.nogometplus.net/nogometplusnet/tekst/TabId/98/ArtMID/508/ArticleID/3891/A-sad-adio-i-hvala-na-svemu.aspx . Kontaktirati me možete putem maila around.world92@gmail.com ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/hnlzauvijek

Mateo

Post je objavljen 26.05.2015. u 10:15 sati.