Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

PREDSTAVLJANJE knjige 'CARSKI I KRALJEVSKI RATNI LOGORI 1914.-1918.' Ližnjanca Jose Defrančeskog




Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, voditelji književnog svrtaišta ZVONA I NARI
pozivaju vas u subotu, 30. svibnja 2015. u 19 satiu Knjižnicu i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na predstavljanje jedne po svemu iznimne knjige.

Naime, trudom niza vrijednih pojedinaca, nakon 78 godina ponovno se u ruke čitatelja i na police knjižnica vraća knjiga:

CARSKI I KRALJEVSKI RATNI LOGORI 1914.-1918.
Ližnjanca JOSE DEFRANČESKOG


Kako će te subote obrazložiti i Andrej Bader, medulinski povjesničar i glavni obnovitelj uspomene i istine o prisilnom iseljavanju civilnog stanovništva Južne Istre za vrijeme Prvog svjetskog rata i njihovom stradavanju po selima Mađarske i logorima Austrije, knjiga „Carski i kraljevski ratni logori“ Jose Defrančeskog od svog prvog izdanja 1937. g. dugi je niz godina bila jedino cjelovito svjedočanstvo o stradanju Istrana „po svitu“.
No uz opise tih mučnih događaja, Defrančeski nudi i pregršt slika iz života stanovnika Južne Istre, odnose između Pule i sela koja je okružuju, ratnu svakodnevicu grada i mnoštvo informacija i anegdota o svom rodnom kraju i ljudima, o nekim povijesnim ličnostima, ali i o onim nepoznatim radnicima pulskog vojnog brodogradilišta Arsenala, o ližnjanskim težacima, ribarima, učiteljima... . „Ratni logori“ sadrže najljepše opise Ližnjana u hrvatskoj književnosti uopće, ali i rijedak prikaz Pule i Istre na razmeđi politika, jezika i kultura, po čemu novo izdanje može biti zanimljivo svim zaljubljenicima u ovaj dio Istre, ali i svim zaljubljenicima u povijest ne samo Istre već i Europe.
Vrijednost ovog izdanja svakako čine i novi podaci iz biografije samoga pisca koji se nakon istraživalačkog procesa po prvi puta iznose pred javnost. Naime, iako je Joso Defrančeski enciklopedijska činjenica, sve što se o njemu do sada znalo jest da je napisao dvije knjige, da je neposredno po egzodusu s obitelji odselio iz Istre u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju te da je vjerojatno preminuo u Argentini. Na promociji ćemo saznati da je ovaj nepravedno zaboravljeni ližnjanski spisatelj bio zapravo istaknuta ličnost istarske emigracije u Latinskoj Americi za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Joso Defrančeski za sobom je ostavio značajnu književnu i publicističku ostavštinu u koju hrvatska i istarska javnost tek sada dobivaju prvi uvid.
Na predstavljanju će se, uz razgovor o samoj knjizi „Carskih i kraljevskih ratnih logora“, o okolnostima u kojima je nastala i povijesnim događajima koje opisuje, čitati i ulomci iz nje, popraćeni nekim već poznatim, ali i nekim novootkrivenim materijalima, fotografijama i video snimkama. Svrha je stoga ovog izdanja, ne samo da očuva uspomenu na ratna stradanja istarskih civila, na logor u Gmündu i položaj Istre u doba Austro-Ugarske, već da bude korak u reafirmaciji jednog zanemarenog i zaboravljenog istarskog i hrvatskog književnika, intelektualca i novinara.
Sedamdeset i osam godina nakon što su se „Carski i kraljevski ratni logori“ prvi put pojavili (tada u skromnoj, autorovoj vlastitoj nakladi), sada uz potporu Općine Ližnjan i zahvaljujući donacijama istaknutih Ližnjanaca novo izdanje postalo je dio općinske biblioteke „Brnestra“ koja okuplja vrijedna djela iz Ližnjana i o Ližnjanu.
Dakle, pridružite se u subotu, 30. svibnja 2015., dana kada se navršava ravno stotinu godina otkako je posljednji vlak s istarskim „evakuircima“ napustio Pulu, te time podržite ovu knjigu, ali i Biblioteku „Brnestra“.






Post je objavljen 28.05.2015. u 18:41 sati.