Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapunerija

Marketing

Prirodni šamponi

Prirodni šamponi ili sapuni za kosu? Ne postoje!!! Odmah da razočaram sve zainteresirane. :-)Ovaj post je više namijenjen ljudima koji tragaju za prirodnim načinima pranja kose a manje onima koji sastavljaju šampone. Ovako svima zainteresiranima dajem, nadam se, kvalitetan odgovor na brojna pitanja koja dobivam: kakav šampon ili kondicioner kupit, na koje sastojke pripazit, koja je razlika između (krutih i/ili tekućih) detergenata i (krutih i/ili tekućih) sapuna, zašto šamponi ne mogu bit prirodni, zašto šamponi nisu sapuni, kako se prirodno može prati kosa te zašto ja ne radim šampone.



"Prirodni sapuni" uglavnom nastaju tako što ulja reagiraju sa sodom kauštikom - NaOH (kod tekućih sapuna to je KOH), a NaOH i KOH se uglavnom dobiva sintetskim putem pa se žestoki pobornici naziva prirodno znaju ljutiti. Više bi im pasao izraz domaći sapuni. Kad me pitaju radim li prirodne sapune, ja ipak odgovorim potvrdno, jer ne samo što bi mi objašnjavanje oko toga što je prirodno oduzelo previše vremena već se tu radi o žargonskim izrazima. Na to ni ne gledam tako striktno jer svakodnevni izrazi "kemija" i "prirodno" tu nisu korišteni stručno, niti se koga obmanjuje. Također, hladni sapuni (gdje se koriste mineralni pigmeni i eterična ulja od dodataka) spadaju pod COSMOS standard. Evo link koji po meni jako lijepo objašnjava te granice, što je prirodno a što ne. Napisao ga je cijenjeni i popularni Stribor Marković http://www.plantagea.hr/dev/i-uvod
http://www.cosmos-standard.org/docs/COSMOS-standard-v1-2-061212.pdf
Kako je bilo puno rasprava i sitnih prevara oko naziva prirodno, europski stručnjaci kreirali su točan propis što je to ekološka kozmetika, a što nije. Tako je nastao COSMOS standard. Prema tom standardu, sastojci moraju zadovoljavati točno određene kriterije kvalitete.
Ali, ajmo mi na šampone.

Konvencionalni šamponi su kombinacija tenzida ili surfaktanata. Kruti šamponi nisu sapuni već smjesa surfaktanata u krutom stanju. Surfaktante možemo zvati i detergentima. Dakle vrlo je upitno što je to sapun za kosu. Tekući šamponi su smjesa detergenata i vode (zato trebaju još i kvalitetan konzervans). I ovdje je bitno da čitate sastojke (INCI lista), jer skupocjena ulja i svi ostali čarobni dodaci nisu osnovni sastojak šampona, već su to detergenti i voda. Ono što je bitno na prvu je to da kupite šampon bez SLS-a koji je za mnoge iritant (i ima još mnogo drugih ozbiljnijih mana). Međutim jako je jeftin i ima ga u preko 95% proizvoda u supermarketima, te čak i u krutim sapunima koji se prodaju pod prirodne. Znači kad kupujete šampon pripazite najviše koji su surfaktanti korišteni.
Mnogi muškarci koji imaju vrlo kratke vlasi peru kosu sa običnim sapunima i zadovoljni su. Međutim, sapuni nisu praktični za pranje kose svima koji imaju kosu dužu od par centimetara. Ima naravno i žena koje duge vlasi peru sodom bikarbonom ili allepo sapunima (te ostalim sapunima koji imaju saponificirana ulja koja više pjene) te ispiru nakon toga octom u vodi. Ali iz mog iskustva ovo ne odgovara velikoj većini žena, pogotovo onima koje su navikle na standardne šampone. Kosa nije koža i ima drugačije zahtjeve za pranjem, njegom i raščešljavanjem.
Oštećena kosa se ne može obnoviti i zato treba paziti da se lako raščešlja, a mnogi vole i da je fina i meka na dodir. Nakon pranja sa sapunima se taj efekt ne postiže. Pogotovo ju je teško raščešljati nakon sapuna od 100% maslinovog ulja. Sapuni mogu još više oštetiti kosu. Tekući sapuni (oni koji su rađeni saponifikacijom sa KOH) također nisu pogodni za kosu (istih su svojstava kao i kruti sapuni osim što se lakše nanose) jer sapuni čine da se površinski slojevi dlake rasvjetaju te su time skloniji oštećivanju i pucanju. Kosa se teško raščešljava nakon (tekućih i krutih) sapuna. Sapun može, a i ne mora, biti dobar prema vlasištu. Njega kože se svodi na hranjenje, dok se kosa njeguje jedino prevencijom oštećenja (između ostalog i kvalitetnim kondicionerima koji stvaraju fini sloj na kosi te sprječavaju daljnja oštećenja, a ispiru se pri svakom pranju). Ovisno o problemima vlasišta, koriste se dodaci u šamponima, kao salicilna kiselina protiv peruti te gline ili vrbina kora, ekstrakti ružmarina itd.. Kosu oštećuje sunce, bojanje i slične kemijske fore, peglanje, feniranje, raščešljavanje, vezivanje gumica za kosu i slično.
Vlasište bi možda općenito trebalo promatrati zasebno od kose.
Tanka dlaka je podložnija oštećivanju, takva kosa se prije masti i mora prati češće sa rijeđim detergentima. Bilo bi dobro da se koriste kationski tenzidi u regeneratorima koji će čuvati kosu od oštećenja. Ono što znam je da je to uglavnom genetski i da tu nema puno spasa, tj. dlaka kose vjerovatno vam neće biti deblja čak i ako jedete puno zobi kao što je to mojoj djeci savjetovao frizer (zbog toga što je od sličnih proteina sastavljena medula dlake). Oni sa debelom dlakom imaju uglavnom problem sa raščešljavanjem, pa bi i njima određeni kondicioneri dobro došli, ali to je jedno potpuno novo poglavlje. Ja sa debelom dlakom znam koristiti i ulja na vrhovima kose i to mi ne smeta, a kosu perem svakih tjedan dana.

Podjela tenzida prema ionogenosti (može se provesti i prema HLB vrijednosti):
-anionski
-kationski
-neoionogeni
-amfoterni

Kombinacijom tenzida iz ovih skupina dobivaju se pjenušaviji ili manje pjenušavi, blaži ili agresivniji, sva većom ili manjom snagom perivosti te iritacije, ekološki razgradivi ili ne, šamponi. Neki tenzidi su blaži i kvalitetniji od drugih i razgrađuju se u okolišu ali to su ipak detergenti dobiveni kompliciranim kemijskim reakcijama. Vrlo malo je vjerovatno da postoje kućni ili mali ili domaći proizvođači detergenata, već postoje oni koji miješaju već gotove surfaktante, prave formulacije ne bi li dobili šampon koji je nježniji, više pjeni i slično.

Primjer konvencionalnog tekućeg šampona (prepisano iz Kozmetologija, Mira Čajkovac):
Trietanolamin-laurilsulfat 30,0
Koko-betain 10,0
Dietanolamid kokosovih masnih kiselina 2,0
Miris 0,7
Otopina boje 2%-tna 0,1
Konzervans, miris i pročišćena voda do 100,0
pH-vrijednost treba podesiti na 5-6

Mi u našem krutom šamponu koristimo SCI (sodium cocoyl isethionate) preko 50%.

Zdravi, veseli i čisti bili!

Update: Zanimljiv blog sa znanstvenim pristupom raznim čistačima kose. Žena kaže da voda od prokuhane zobi i glina također dobro operu kosu, kao i sapun, ali tu se ne priča dalje o raščešljavanju.
http://www.thenaturalhavenbloom.com/2015/05/hair-science-how-well-do-mild-cleansers.html

Post je objavljen 21.05.2015. u 16:40 sati.