Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/abovo

Marketing

KRAĐA IDENTITETA NE POSTOJI - POSTOJI LAŽNO PREDSTAVLJANJE

REAGIRANJE NA EMISIJU POTROŠAČKI KOD .. koja šalje pogrešan naputak

Cijenjeni,

upravo sam pratio vašu emisiju i prilog o ukradenoj osobnoj iskaznici te sklopljenim lažnim ugovorima s teleoperaterima.

Upozoravam Vas da je angažirana odvjetnica pogrešno protumačila slučaj, u korist teleoperatera, po formuli plati pa se žali!

Naime, predmet je postavljen na način da je oštećenik u lažno sklopljenim ugovorima, osoba u čije je ime navodno ugovor sklopljen, a ne teleoperater, što je pogrešno.

Činjenica da je teleoperater sklopio ugovor u dobroj vjeri, uvidom u osobnu iskaznicu (za koju također ne znamo dali je bila autentična ili lažna), ekskulpira ga (teleoperatera) od kaznene odgovornosti za sklapanje lažnog ugovora, ali je on (teleoperater) i dalje oštećena stranka jer ne zna s kom je sklopio ugovor.
Također, zbog činjenice da je teleoperater sklopio ugovor u dobroj vjeri, s osobom koja se lažno predstavila u tuđe ime, taj ugovor ne može ići na teret osobe u čije je ime navodno sklopljen, jer ta osoba za sklapanje tog ugovora nije nikoga ovlastila.

Čak i u slučaju da osobna iskaznica nije ukradena, već da je, kao u slučaju kada dođemo u hotel, data trećoj osobi (recepcioneru) na povjerenje, time i dalje osobi kojoj je O.I. povjerena nije dana ovlast za zastupanje tj. sklapanje pravnoga posla.

Dakle, osoba kojoj je ukradena osobna iskaznica i koja je u obvom slučaju lažno zastupana odnosno u čije je ime navodno sklopljen ugovor, nije dužna ništa i ništa ne treba plaćati niti poduzimati!

U slučaju ako teleoperater pokrene protiv lažno zastupane osobe ovršni postupak, temeljem lažno sklopljenih ugovora, lažno zastupani treba podnijeti prigovor te u postupku na sudu zanijekati sklapanje ugovora i autentičnost potpisa te davanja ovlasti za zastupanje.
Dokazivanje duga (grafološko vještačenje) ide na teret tužitelja, dakle teleoperatera, a može se naplatiti od tuženika samo ako dokaže osnovanost ugovora (dakole ako je tuženi lagao)!


p.s. isti scenario, temeljem lažno potpisane mjenice u moje ime, pokušali su menadžeri (Bošnjak) Sony centra u Osijeku 2004. godine. Trgovački sud je, u postupku koji su pokrenuli protiv moje tvrtke, pravomoćnom presudom odbio njihovu tužbu te su bili dužni platiti i sudski trošak.

Post je objavljen 19.05.2015. u 20:06 sati.