Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

60. EUROSONG
Ovaj tjedan se u našem susjedstvu događa Eurosong, i to jubilarni 60.
Pjesma Eurovizije održat će se u Beču pod sloganom „Gradimo mostove“. Ovoj simboličnoj gradnji odazvalo se 39 od 56 članica EBU*-a, a kao gost i 40. natjecatelj, pridružila im se Australija. Naša zemlja nije među graditeljima mostova. Prošle godine je odustala od učešća u ovoj meni dragoj europskoj glazbenoj priredbi. Šteta.

Zvanični razlog neučešća je ekonomske prirode, a nezvanični, taština. Neke od zemalja pogođenih recesijom su postupile isto, pa su se nakon par godina vratile takmičenju. Mi još nismo. Pitam se da li je ekonomska kriza kod nas jača, ili je naša taština veća od njihove.

Nadam se da nećemo slijediti kao primjer Italiju, koja je kroz povijest Eurosonga četiri puta odustajala od ove glazbene manifestacije iz čisto povrijeđene sujete i nezadovoljstva plasmanima svojih glazbenih izabranika. Iako su za 40 godina takmičenja Talijani bili 2 puta pobjednici, a 29 puta u Top 10, zadnji put su se durili čak 13 godina. Stoljetna glazbena velesila ljutila se na suvremeni europski žiri što ne prepoznaje snagu njihovog muzičkog izričaja i ukusa.

S obzirom da mi nismo domovina Verdija, Vivaldija, Pučinija, Morikonea, Pavarotija, Modunja, Milve, Rite Pavone, Đane Nanini, Ramacotija, i San Rema, naša ljutnja bi realno morala puno kraće trajati. A kako su naši rezultati kroz povijest Eurosonga sasvim solidni, sa 1 pobjedom i 13 plasmana u Top 10, ne bi trebali biti malodušni i dugo apstinirati. Jer, i na raznim takmičenjima druge vrste od kojih ne odustajemo recesiji unatoč, ima boljih od nas, ali ima i puno lošijih.

I baš je šteta što nas nema ove godine u Beču. Osim muzičke promocije na europskoj pozornici, uskratili smo sebi zabavu i uzbuđenje natjecanja, a našim mnogobrojnim članovima dijaspore u Austriji radost pljeskanja svojima u dvorani Wiener Stadthalle.
A i nama, pretplatnicima i „graditeljima“ HRT-a, ne bi škodilo malo opuštanja od briga sumorne svakodnevice uz male ekrane, muziku i navijanje za najdraže.


*EBU, Europska unija radiotelevizija (European Broadcasting Union, Union Europeenne de Radio-Television), najveća je profesionalna udruga javnih nacionalnih radiotelevizijskih organizacija na svijetu.
HRT, odnosno Hrvatska radiotelevizija je punopravni član Europske unije radiotelevizija posredno od samoga osnutka unije 1950. godine, a izravno nakon osamostaljenja Republike Hrvatske od 1. siječnja 1993.
Post je objavljen 18.05.2015. u 16:00 sati.