Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Zlatni omjer


Grudi, struk, kuk...

Čitam na mnogim mjestima kako je glumica Helen Mirren (69) zauzela treće mjesto na listi „fizički savršenih“ žena prema istraživanju luksuznog brenda donjeg rublja „Bluebella“. U gotovo svim člancima na tu temu, a ima ih podosta, izraženo je bar malo čuđenje kako je figura šezdesetdevetogodišnje žene ostavila za sobom legendarnu Merlinku ili mnogo mlađe kandidatkinje te analize, i stavila je na tron uz Scarlett Johansson (30) i Kim Kardashian (34) .
Malo sam procunjala netom, pa evo do čeg me radoznalost dovela.

Tražeći ženu čija je figura najbliža starogrčkom idealu, istraživači su se koristili mjerenjem nekih dijelova tijela kandidatkinja, kao put do idealnog, tzv. Zlatnog omjera izraženog brojkom 1,618.

Helen Mirren volim i rado gledam njene filmove. Također rado pročitam sve dostupno o njoj, pa me i ova vijest zainteresirala i tako sam saznala da je njen zlatni omjer 1,546, a i da je Salmu Hayek njen omjer od 1,838 svrstao na deseto mjesto iste ljestvice.

Ako vas zanima kako je Helen zauzela visoko treće mjesto na toj listi, ili ste radoznali koliko ste vi blizu ili daleko tom idealu, do zlatnog omjera ili idealnih proporcija se dolazi formulom:

(B – W) x BW x 0.5 = Bust figure (B)

(H – W) x HW x 0.5 = Hip Figure (H)

B+H/H = Golden Ratio


(Bust figure + Hip Figure / Hip Figure = your Golden Ratio)


Dakle, izmjerite:

- opseg gornjeg dijela tijela na mjestu na kojem je vaše poprsje najistaknutije (B);
- svoj struk na najužem dijelu (W);
- kukove na najširem dijelu (H);
- udaljenost od poprsja do struka (BW);
- udaljenost od struka do kukova (HW).

Uvrstite mjere u formulu i računajte; zezajte se, neće škoditi, malo za razonodu i narušavanje monotonije stalnih računanja režija, minusa i kredita.


A razlog zašto trošim vrijeme na pisanje o detaljima istraživanja je više osobne prirode. Naime, sjetila sam se koliko se tekica i papirića sa ženskim imenima i mjerama ovog tipa našlo u rukama moje majke ispisano njenim rukopisom. Naravno, nije ona istraživala Zlatni omjer, nego je zarađivala kruh centimetrom, šivaćom mašinom, kredom, iglom i škarama. Sjetila sam se i tog, koliko sam puta nekad davno u stavu mirno podnijela ta dosadna i još opsežnija od spomenutih mjerenja, i uvijek se bunila na njenu mjeru mog struka, tvrdeći da je ona „prelabava“ za bar 2-3cm. Sjećam se i njenog smijeha povodom moje tvrdnje, a i svoje radosti kada bih obukla sve ono što su majčine ruke stvorile po tim mjerama.Post je objavljen 15.05.2015. u 01:05 sati.