Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Crni i bijeli kamenčići u 'Tinu'

Knjižnica 'Tina Ujevića' u blizini Trešnjevačkog placa. Srijeda je 13. svibnja prije podne. Pripremamo prostor za predviđeno događanje. Razmještamo stolove i stavljamo na njih male ploče 9x9 i kamenčiće na njih. U okviru programa Konfucijeva centra učenicima osnovnih škola 'Kralja Tomislava' i 'Julija Klovića' prikazati čemo drevnu kinesku igru wei-cji, ili kako je svijetom danas zovu, Go.
Došli su nam učenici i učenice iz dva četvrta razreda sa učiteljicama. Stigli su taman kada smo sve pripremili.
Krećemo kratkom pričom o povjesti goa, te prikazom njenih vrijednosti. Nemamo puno vremena, pa skraćujemo priču na nužni dio, da pokažemo kako se igra i isproba igrati.
Za početno upoznavanje sa igrom kamenčića krećemo sa atari-goom. Igra se do prvoga zarobljavanja.


Na prvoj slici je početno upoznavanje sa Goom, a na drugoj je skupina, možda budućih, igračica Goa.

Zvonko i ja cijelo vrijeme reagiramo na pozive učenika. Najčešće nam postavljaju pitanje: 'Da li je ovo zarobljeno?'. Nama je to prigoda za razumljivo objašnjenje. To su primjeri zainteresiranoga učenja. Brzo smo uočili one sa većim zanimanjem za nadmudrivanje igrom, bez mnogo riječi. Čini mi se da su neki osjetili da kamenčići govore više od riječi.
Upoznali su ovaj početni oblik igre crnih i bijelih kamenčića. Ako nekoga više zanima, i želi više naučiti o gou, može kontaktirati putem Knjižnice ili interneta, a kontakti su i na ovom blogu.
Bilo je živo i zanimljivo, a čini mi se i učinkovito. Možda je ovdje bio neki od budućih igrača ili igračica goa.


Post je objavljen 14.05.2015. u 23:05 sati.