Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Dinamizirano izdavanje građevinskih dozvola u ožujku

ZAGREB - Nakon zamrlog izdavanja građevinskih dozvola u prva dva mjeseca, u ožujku je ove godine izdana 601 građevinska dozvola, što je 41,4% više nego u prethodnom mjesecu i 3,4% više nego u ožujku 2014. godine. Međutim, povećano izdavanje građevinskih dozvola u ožujku nije bilo dostatno da nadoknadi slabu aktivnost iz siječnja i veljače pa je prvi kvartal ove godine bio obilježen visokim padom broja izdanih dozvola od 14,9% u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Pritom je broj izdanih građevinskih dozvola za zgrade bio niži za 14,1%, dok je broj izdanih dozvola za ostale građevine smanjen za 18,8%.
Situacija iz prošle godine, kada se predviđena vrijednost radova kretala znatno povoljnijom dinamikom od kretanja broja izdanih građevinskih dozvola, nastavlja se i ove godine. Tako je u ožujku predviđena vrijednost radova više nego utrostručena u odnosu na vrijednost radova sadržanih u dozvolama iz ožujka prošle godine, pri čemu je vrijednost radova na ostalima, prvenstveno infrastrukturnim, građevinama učetverostručena. U takvim je okolnostima predviđena vrijednost radova u prvom kvartalu ove godine zabilježila rast od 29,4% u odnosu na prvi kvartal prošle godine, pri čemu je predviđena vrijednost radova na zgradama povećana za 35,7%, dok je istodobno vrijednost radova na ostalim građevinama porasla za 20,9%. Time je, prema predviđenoj vrijednosti radova od 5,9 milijardi kuna, prvi kvartal ove godine najbolji prvi kvartal od 2009. godine. Stoga podaci sugeriraju da se u posljednje vrijeme izdaje skroman broj građevinskih dozvola, ali za objekte relativno velike vrijednosti.
U ožujku je dinamizirano i izdavanje građevinskih dozvola za stanove, pri čemu je izdano 676 dozvola za stanove korisne površine 60.857 četvornih metara.
Ipak, situacija u stanogradnji ostaje sumorna s obzirom na to da je zbirno u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine,
broj izdanih dozvola za stanove smanjen za 15,6% uz 13,6% manju korisnu površinu
Skroman broj izdanih građevinskih dozvola u prvim mjesecima ove godine sugerira nastavak suzdržane investicijske aktivnosti poslovnih subjekata i stanovništva. Međutim, rast predviđene vrijednosti građevinskih radova, koji se nakon prošle godine prenosi i u ovu godinu, pokazuje da bi on u nastavku godine, ako se radovi ostvare, mogao utjecati na povoljnije kretanje građevinske aktivnosti.
Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:
„Iako je prvi kvartal ove godine ostvario visoki pad broja izdanih građevinskih dozvola u odnosu na isti kvartal prošle godine, za čak 14,9%, predviđena vrijednost radova istovremeno je povećana za 29,4%. Takvo kretanje ukazuje na suzdržane investicijske aktivnosti, ali ako bi se tijekom godine ostvario nastavak rasta predviđene vrijednosti građevinskih radova,
to bi moglo povoljno djelovati na kretanja građevinske aktivnosti" stanovi Vrbani

Post je objavljen 14.05.2015. u 07:28 sati.