Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Baš me briga za te tvoje tzv. podatke!

Ljuti se jedan moj fb prijatelj na velik broj državnih agencija i zaposlenih u njima, i općenito zaposlenih u državnoj upravi. Ja mu kažem, broj sam po sebi nije prevelik, tu smo negdje u odnosu na druge zemlje, u prosjeku.



On kaže, »ne da mi ti se uopće objašnjavati da npr Hrvatska ne može imati jednako agencija kao Francuska i da su te kategorije neusporedive.«

Ja kažem, pa naravno da je velika razlika ali je usporedivo. Poanta nije sam broj ministarstava, agencija, instituta i sl, nego zaposlenih u njima. I onda surfam i dajem neke podatke za Francusku, ima ukupno 1.685.000 javnih službenika, dajem podatke za neka ministarstva u Hrvatskoj, Francuskoj i Japanu - i kad pogledaš u odnos na broj stanvonika, tu smo negdje, ili ispod.

Npr.: Naše ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ima 237 zaposlenih, a francusko ministarstvo samo za pitanje veterana 1.900.

ISTIČEM SVOJU POANTU: »Ponavljam: ono što hoću reći jest da fokusirajući se samo na BROJ zaposlenih promašujemo ono što je stvarno bitno, tj. KVALITETA RADA.«

A on će meni:

»dosta brate.... pa ti si školski primjer kada treba brisati ljudima unose. Okupirao si mi zid, a sve vježbam toleranciju, pa neću brisati, neću brisati, neću, neka stoji.... ali dosta sad«

Taj problem često imam u komunikaciji. Manijakalno tražim podatke i pazim da ne kažem mešto u suprotnosti s njima. (Iako su naravno podaci samo osnova za analize, za razmišljanje.) I jako često čujem nešto kao gore, da naprosto dosađujem.

Dodatak:

Jedan moj drugi fb prijatelj, koji se takvim stvarima bavi profesionalno, iznio je podatak, vjerojatno iz neke studije po pouzdanoj metodologiji (jer se sjećam da sam tako nešto bio čitao):

»Po razmjernom broju javnih službenika ispod smo prosjeka EU-a, imamo ih cca 260.000, a prosjek EU-a bio bi za naš broj stanovnika oko 290.000. Problem je, međutim kako im je rad organiziran, koliko kvalitetne javne usluge pružaju.«

Prekinimo dakle pričati o broju - osim konkretno, po sektorima: koliko imamo a koliko nam treba policajaca, matičara, inženjera zaštite na radu, voditelja katastra, učitelja itd. - pa ćemo vjerojatno negdje vidjeti da ima i manjka. Ali fokusirati se na kvalitetu, ne kvantitetu!

Post je objavljen 13.05.2015. u 17:30 sati.