Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zabrane se ukidaju

Dvije godine nakon uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih vrećica u trgovinama u Huntington Beachu, priobalnoj jedinici lokalne samouprave u Kaliforniji gdje živi više od 200 000 stanovnika, gradsko vijeće je glasanjem 6 naprema 1 ukinulo Uredbu o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica i uvođenju naknade od 10 US$ centi (oko 70 lipa) na papirnate vrećice.

Odluka o ukidanju ide u drugo čitanje i usvajanje na sljedeću sjednicu gradskog vijeća koje će se održati 4. lipnja, a trebala bi stupiti na snagu 30 dana nakon usvajanja, odnosno očekuje se da će zabrana biti ukinuta 4. srpnja 2015.

Predlagač Uredbe o Ukidanju uredbe o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica je vijećnik Mike Posey kojemu je to bio osnovni razlog zašto se je kandidirao za gradskog vijećnika. U svom obrazloženju prijedloga naveo je da "zabrana jednokratnih plastičnih vrećica nema nikakve veze sa zaštitom okoliša, a u suprotnosti je sa slobodom izbora potrošača. Istovremeno, trgovci cijene plastične vrećice i rado ih koriste zbog svoje praktičnosti, niske cijene i višestruke upotrebljivosti."

Huntington Beach je prva lokalna samouprava u Sjedinjenim Američkim Državama koja planira povući zabranu koja je već na snazi. Sličan pokušaj ukidanja zabrane bio je početkom travnja u Fort Collinsu u saveznoj državi Colorado, ali nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika.

Posljednja nada zagovornicima zabrana je referendum o državnoj uredbi o zabrani plastičnih vrećica koji će se u Kaliforniji održati u studenom 2016., a o čemu je već pisano na ovom blogu u postu: Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum.



Izvor:
Plastic News
: California town repealing plastic bag ban




Post je objavljen 13.05.2015. u 12:43 sati.