Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenad-story

Marketing

Enzistencijalni poriv


Amaterstvo ili profesionalizam – pitanje je sad? Postoji značajna razlika, sadržana prije svega u korijenu riječi koja opisuje neprofesionalno bavljenje nečim – a to je amor ili ljubav. Dakle ono što radimo amaterski je iz ljubavi, a što radimo profesionalno mrzimo i preziremo? Rekao bih da se radi o običnom mitu, utemeljenom na lijenosti i pasivnosti, i sadržanom u narodnoj pseudomudrosti 'u krojača najgore odijelo, u urara pokvareni sat'. Ideja koju taj mit prenosi jest da svoj posao ne možete voljeti, da je on tlaka i mučenje, gotovo kao u robovlasništvu ili kmetstvu, a vjerojatno se bazira na tome da od posla treba preživjeti, što bolje živjeti, jer radi se zbog novca, za hranu i osnovne potrebe. Ma koliko da je ova filozofija plod siromaštva, to nije nužno niti odlučujuće nego je presudno postavljavljanje novca kao kriterija u mnogim odlukama, što je zorno prikazano u Gogoljevom liku Čičikova iz antologijskog djela Mrtve duše, kojeg su u djetinjstvu uputili neka samo ide za novcem i da se druži s bogatima - tako je i svoj bizarni naslovni projekt zasnovao na toj motivaciji.

Profesionalizam podrazumjeva ozbiljnost, predanost, i posvećenost, te naprezanje do krajnjih granica svojih sposobnosti. U profesionalnoj predanosti nečemu upregnut ćemo zadnju moždanu vijugu, zadnji mišić ili zadnji atom snage, i po tome se čini da je profesionalizam direktno povezan s potrebom za preživljavanjem koja dolazi iz starog mozga. Usmjerenost na postignuće direktno povezano sa životom i opstankom može stvoriti napetost. Amaterizam podrazumjeva voljni slobodni odabir, dok je profesionalno bavljenje nečim nerijetko ograničeno raznim uvjetima, kao što su obrazovanje, plaća ili društveni status - što ga doduše ne čini ništa manje našim vlastitim izborom, ali nam stvara privid prisile, obaveze i dužnosti te tako oduzima čaroliju zaljubljenosti u ono što radimo. Amaterski se bavimo nečim iz hobija, isključivo zato što želimo, onda kada to želimo i kad smo u mogućnosti, dakle u slobodno vrijeme, i nerijetko strašću nabijenom motivacijom mada je i cilj odnosno rezultat pod našom kontrolom. Kada bi nam to postala profesionalna preokupacija, možda bismo ga zamrzili? Vjerujem da je to običan mit. Ključnu razliku između amaterstva i profesionalizma ne čini činjenica živimo li od toga što radimo, iako je ta činjenica presudna za razlikovanje ova dva pojma, nego volimo li to što radimo. Jedan moj bivši šef govorio je da u životu ne možemo raditi ono što želimo i naglašavao da nam one stvari u kojima uživamo dok su nam hobiji postanu mrske ako nam postanu posao. Nisam mu vjerovao, a ne vjerujem u to niti danas.

Zvanja poput glumca primjer su tog idealnog spoja. Recimo Špiro Guberina o svom poslu glumca kaže da je pravi užitak čitav život raditi ono što voliš i zapravo se igrati, a za to još biti i dobro plaćen. Gabi Novak također savjetuje mladima da njeguju vlastitost i da je put do uspjeha vjerovati u sebe i slijediti ono što voliš. Umjetnici su možda reprezentativan primjer jer za njihov posao nužna je strast, a oni su dokaz da se može raditi ono što se voli. Vjerujem da je to najbolji put. Danas je popularno u nekim nostalgičnim krugovima zaziranje od komercijalizma, konzumerizma pa time i profesionalizma. Svaki biznis percipira se iskorištavanjem, koristoljubljem ili isključivom usmjerenošću na profit, a veliča se amaterski voluntarizam kao vrhunaravna vrednota. Opet se promašuje bit stvari, jer netko može biti humanitarno angažiran samo radi vlastite promocije, a s druge strane znam npr. wellness savjetnike koji odlično zarađuju a duboko su motivirani iskrenom željom da pomognu ljudima tako što im izrađuju individualizirani prigram uravnotežene prehrane te zdravog i aktivnog živitnog stila. Površinskim sagledavanjem stvari dovodi se količina zarađenog novca u obrnuto proporcionalnu vezu s količinom ljubavi koju ulažemo u ono čime se bavimo, a to nije presudno nego motivacija koja nas pokreće na akciju. Novac nije motiv da nešto radimo vrhunski, nego unutarnja motivacija i duboki egzistencijalni poriv, koji može za posljedicu imati i veliku zaradu.
(10.11.2013)


Post je objavljen 10.11.2013. u 12:48 sati.