Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oslobodjenjemiljevaca

Marketing

IN MEMORIAM: ANTE VLAIĆ (1934.-1993.)

Na današnji dan, 24. prosinca 1993. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj, u nazočnosti više tisuća građana, pokopan je Ante Vlaić. Ante Vlaić, rodom iz Miljevaca, bio je među herojima koji su 1993. godine izgladnjelim Hrvatima u Lašvansku dolinu, humanitarnim konvojem "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nosili hranu i lijekove. Poginuo je 22. 12. 1993. kada su muslimani u Uskoplju napali konvoj koji se vraćao u Hrvatsku.

Dana 10. prosinca 1993. godine, iz Zagreba pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i uz pratnju predstavnika Katoličke crkve i Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kreće veliki konvoj humanitarne pomoći nazvan "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Trajao je 14 dana, a u Novoj Bili dočekan je sa suzama radosnicama i do neba velikim "Hvala"! Konvoj su pratili državnici, veleposlanici, fratri, medicinari, humanitarci, novinari, kulturni i javni radnici, a svih njih s vozačima bilo je 143. Bolnica u Novoj Bili bila je na izdisaju, ranjenici su umirali jer nije bilo osnovnih lijekova i medicinskog pribora.

Glad je opasno prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline. Početnoj koloni vozila putem preko Splita pa dalje preko Tomislavgrada priključivali su se novi kamioni i novi suputnici. Konvoj su predvodili gospoda Herman Vukušić i dr. Slobodan Lang. Na Pavlovici, pred Gornjim Vakufom zaustavili su ih pripadnici Armije BiH i tu su u hladnom prosincu probdjeli dva dana. Zastoj je nastao zbog muslimansko-bošnjačke ucjene, premda su bile pribavljene sve suglasnosti muslimansko-bošnjačkih vlasti čak i u Sarajevu.

Napokon se nekako krenulo dalje i konvoj je stigao u Novu Bilu 20. prosinca. Svi su odahnuli, a Novobiljani su bili oduševljeni, jer je stigla toliko željena pomoć i jer su osjetili ljudsku solidarnost na djelu. Valja zabilježiti da su predstavnici civilnog dijela UNPROFOR-a odigrali sramotnu ulogu. U Novu Bilu došli su iz Kiseljaka, prijetili su ljudima iz konvoja. Konvoj se 22. prosinca 1993. vraćao iz Nove Bile. Kada je izlazio iz Gornjeg Vakufa i prolazio posljednje kuće, pred kamione su iz obližnjih kuća istrčali ljudi u maskirnim uniformama s oznakama Armije BiH i iz automatskog oružja otvorili rafalnu paljbu po kamionskim kabinama.

Na licu mjesta poginuo je vozač Ante Vlaić, rođen 1934. godine, iz Splita, a tri sudionika Bijelog puta su ranjena. U spomen na taj tužni dan u župnoj crkvi u Novoj Bili svakog 22. prosinca slavi se sveta misa za pokojnog Antu Vlaića. Jedna ulica u Novoj Bili, ona koja vodi s magistralne ceste prema župnoj crkvi, nosi njegovo ime.

Slava mu i hvala!


Zagreb, 24. 12. 1993. g. groblje Mirogoj - sprovod Ante Vlaića, vozača konvoja BIJELI PUT koji je mučki ubijen
22. 12. 1993. g. u Uskoplju prilikom povratka konvoja.



Post je objavljen 24.12.2012. u 17:44 sati.