Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Verbalni okršaj

Sjedim na terasi kafića na jednom jadranskom otoku i pijucakam kavu. Mala natkrivena terasa ja skoro prazna, za jednim stolom ja, za drugim, susjednim stolom, sjede dvojica - jedan čovjek kojeg površno poznajem, i jedan kojeg sam tada prvi put vidio.

Sa terase se prostire pogled na luku i okolni akvatorij. Kako nikuda, a pogotovo ne na godišnji, ne idem bez fotoaparata, tako i ovaj put imam uz sebe spreman DSLR ("profesionalni aparat"). U jednom trenutku odlučih snimiti taj pogled na more, pa dignem aparat, usmjerim ga prema moru i okinem. Baš u trenutku okidanja konobarica ušeta u kadar.

Uslijedilo je (po sjećanju, op.a.):

- "Ček, jesam ti ušla u kadar?"
- "Da.
- "Mogu vidit?" - dolazi do mene
Iako nemam običaj ljudima pokazivati snimljeno, pogotovo ne onima koji se bune i tvrde da se "ne vole fotka", pokažem dotičnoj sliku.
- "U kontralihtu si. Vidi se samo silueta."
Na što će ona važnim tonom
- "Ajd dobro, al ja inače ne dozvoljavam da me se snima bez pitanja."

U tom trenutku javlja se poznanik za susjednim stolom, vrlo vjerojatno iz nekakve potrebe da zadivi konobaricu izigravajući joj advokata, važnim tonom (po sjećanju, op.a):

- "Ej, ti fotograf, pazi da nebi dobio prijavu."
- "Za što?"
- "Za snimanje bez pitanja!"
- "Na javnom mjestu je snimaje dozvoljeno."
- "Ne bez pitanja!"
- "Ma pričaj ti što hoćeš... na javnom smo mjestu, i ni jedan zakon ne zabranjuje snimanje na javnom mjestu. Šta ti misliš da oni što postave nadzorne kamere pitaju svakoga tko prošeta ulicom dal ga smiju snimat? "
- "Znam ja. Ti ćeš to na Facebook stavit. Vidio sam..."

(Tu dolazim do zaključka da dotični - sere. Nemam ga na listi prijatelja pa ne može vidjeti što stavljam na svoj profil, a niti stavljam svoje snimljene fotografije na web, kamoli ne na Facebook). Prilično iziritiran dotičnom na to odgovaram:

- "Ja ne stavljam slike na Facebook. Najbolji su mi oni koji tvrde da se ne vole slikat, a pun Facebook njihovih slika. A kamere ionak smetaju samo onima koji ili imaju putra na glavi ili su teški kompleksaši."

I tu razgovor završava.

Inače, zanimljivo da se njegov prijatelj za stolom uopće nije upletao u razgovor, ali je čini se, ipak stao na moju stranu. Naime, potvrdno je klimao glavom na svaku moju tvrdnju.

Post je objavljen 09.05.2015. u 14:50 sati.