Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nevenkagaragic

Marketing

DENIS – BORBA ZA ISTINU I PRAVDU JOS TRAJE …

(post pisan 29.11.2012.)


"Dnevni avaz", 29.11.2012.

Jedna latinska poslovica glasi:

"ERRARE HUMANUM EST, SED IN ERRORE PERSEVERARE DEMENTIS."

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."


Naravno, svi gresimo, ljudski je pogresiti, ali je ljudski i PRIZNATI GRESKU!
Pogotovo takozvanim humanistima koji bi morali biti svesni da se i na greskama UCI!
Nazalost…, ali se uci - da se nikada vise ne ponovi!
No, toga NEMA u BH zdravstvenim ustanovama. Zasto?
Klinike i lekari su stekli neverovatnu sigurnost dugogodisnjom zastitom od strane pravosudnih institucija – TUZILACA, a uz solidarnu kolegijalnu pomoc sudskih vestaka (paravana tuziocima za odbijanje provodjenja istrage). Tu prednjaci svima znana sprega tuzlanskog tuzilastva sa njihovim stalnim sudskim vestakom Cihlarz Zdenkom.
Nemaju strah od eventualnog procesuiranja, jer ih upravo pravosudje godinama STIT!
Konacno ce i tome doci kraj… nadam se.

OVO JE CISTA ISTINA (citiram dr Drljevic Haruna) o zdravstvenim ustanovama u BiH:
"… I NE PRIZNAJU GRESKU I KADA JE ONA OCIGLEDNA."

Licni primer: Poslednje recenice naseg zahteva UKC-u Tuzla da pokrene istragu povodom smrti naseg sina Garagic Denisa 25.07.2005.godine na INTERNOJ KLINICI:




GODINU DANA smo CEKALI…
NIKADA nam UKC Tuzla nije odgovorio… NIKADA.
Nakon godine cekanja prijavili smo slucaj 2006.godine… KRIVICNA PRIJAVA je, nakon svih postupaka koje sam redom provela, stigla do Ustavnog suda 2009.godine. Apelacija je (konacno) uvrstena u dnevni red 133. sednice Ustavnog suda odrzane 10.10.2012.godine, no odgovor jos nisam primila. Da li cu ici dalje na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, zavisi od odluke Ustavnog suda BiH.

A onda sam, ne cekajuci rezultat krivicne prijave (optuznicu na osnovu iste podize tuzilac po slubenoj duznosti) koju su ODBILI tuzioci Ivo Iveljic, pa po zalbi Slaven Koval, u julu 2008.godine predala privatnu tuzbu Opstinskom sudu Tuzla.

Naravno, mi smo znali da je UKC sproveo istragu, kao i da je sacinjen konzilijarni izvestaj (13.10.2005.) od strane 3 clana komisije, ali totalno nakaradan i sramotan koji vise lici na domacu zadacu nekog skolarca ili studenta iz predmeta statistike…
Verovatno se neko (ipak) posramio takvog "konzilijarnog" izvestaja, pa je NOVA komisija (nad komisijom) sastavljena od 3 clana (od kojih su 2 clana sudski vestaci), sacinila drugi izvestaj (25.10.2005.)!?
Sta je znacio taj DRUGI izvestaj dovoljno govori cinjenica da je na Opstinskom sudu Tuzla (u toku rasprave povodom privatne tuzbe) punomocnik UKC-a isti ODBIO PREDATI SUDU cak se pozivajuci na ZAKON O ZASTITI PODATAKA!!!
Prvi nalaz (onaj statisticki) punomocnik UKC-a je bez predusretljivo odmah urucio, po primerak nama tuziteljima i sudiji.
Insistirali smo na onom DRUGOM izvestaju, koji je sudija morao pismenim zahtevom traziti od UKC-a, tako da je isti na kraju ipak dostavljen!
No necu sada nista o tome, juce je konacno zavrsen postupak koji je nakon vise od 3 godine "lezanja" u Opstinskom sudu Tuzla, zapoceo septembra 2011.godine i juce, 28.11.2012. godine, zavrsio (nakon bezbroj odgadjanja rocista). Presuda ce biti gotova za mesec dana.
Svesna sam da cu jos dugo voditi borbu za istinu i pravdu, no makar je okoncana ova I FAZA.
Jos cu napomenuti da smo u samom pocetku (pripremno rociste) parnice izgubili citavih 5 meseci cekajuci da Upravni odbor UKC-a odobri vec pripremljenu dokumentaciju pravne sluzbe UKC-a kojom PRIHVATAJU TUZBENI ZAHTEV u celosti, bez postupka dokazivanja i saslusanja svedoka…
To priznanje se (ocekivano) izjalovilo (sto je meni drago) jer je Mario Krizic, PRVI DILETANT iz grupe istih (njegova pogresna dijagnoza prvog dana 23.07.2005.), clan privremenog Upravnog odbora UKC-a! Slucajno? Strucan? Podoban? Ciji li je rodjak?
Ipak, provedeni postupak DOKAZIVANJA je meni prihvatljiviji, iako mnogo, mnogo tezi i pun lazi (cak demantovanja napisane i potpisane dijagnoze) i stresova (i o tome cu kasnije).

Komentari na blogger.ba (post pisan 29.11.2012.):

Sve je isto godinama...

"Farmaceutska mafija kupuje i bh.doktore: MUP-u TK proslijeđena prijava protiv ljekara iz Sapne" - bportal 14.11.2012.

Jad i cemer BH zdravstva nema granica.
Doktori u politici, pacijenti pod zemljom...
Borba za fotelje vaznija od pacijenta...
Ni ovaj privremeni Upravni odbor UKC-a nije opstao, ima najnoviji... opet PRIVREMENI

"I po babi i po stričevima: Rođačko-jaranske veze u UKC-u Tuzla" - bportal.ba 01.08.2012.

"Novi, ali privremeni UO UKC-a i ZZO" - tuzlalive.ba 20.10.2012.

"Mafija medju farmaceutima" i "Glas protiv korupcije" - "Dnevni avaz", 16. i 17.11.2012.

"Ljekari trebaju sami prijaviti svoje greske" - "Dnevni avaz", 17.11.2012.

"Doktorice u Domu zdravlja Živinice "prodavale" lijekove u ordinacijama" - RTV Slon 21.11.2012. (nema clanka)

"ŽENI U ZENICI REKLI DA IMA RAK SA METASTAZAMA: Zamijenili njen nalaz sa drugim pacijentom!" - doznajemo.com 23.11.2012.

Objavio/la nevenkagaragic 29. Novembra 2012. u 21:43

Da nastavim s "biserima" BH zravstva... da se NE ZABORAVI, mozda ste bas VI SLEDECA ZRTVA?
A dobro je baciti pogled i komentare ispod tekstova...

"SUNOVRAT BH. ZDRAVSTVA: Zenički ljekari zdravu pacijenticu (52) podvrgli hemoterapiji" - Depo portal - Petak | 23.11.2012. (Nema clanka)

"Strahovit propust zeničkih ljekara: Zdravu pacijentkinju podvrgli hemoterapiji" - Nezavisne novine - Agencije - 23.11.2012.

"Nataša Škaričić, novinarka koja je otkrila zdravstvene afere u Hrvatskoj - Zbog Farmala vlasti BiH hitno moraju istražiti ljekare porodične medicine" - Zurnal.info - Ponedjeljak, 03. Prosinac 2012.

Nije valjda bas tako HITNO da vlasti BiH istraze lekare? Mozda isto onako kako je zavrsilo "istrazivanje" SIPE pre 3 godine o cemu je redovno pisala "Slobodna Bosna"?

Vlasti BiH imaju "preca" posla, kao i ovaj Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva (onaj "slavni" ministar koji je licno vodao Gorana Bregovica na raznorazne pretrage): "Ko su SDP-ovi Grom, Lubenica, Alija Goro..." - "Slobodna Bosna" - Srijeda, 05. Decembar 2012.

A TEK PRAVNICI U ZDRAVSTVU? Osnovali svoje udruzenje!Valjda da efikasnije zastite svoje poslodavce od svakodnevnih "horora" i gresaka koje kriju kao "zmija noge"?
Ovo je zaista neverovatno: "Osnovni ciljevi osnivanja Udruženja su: razmjena iskustava članova radi njihovog uspješnog djelovanja u oblastima prava i zdravstva; promocija ugleda i unapređenje pravne struke u zdravstvu;"
Zar nije logicnije da udruze snage kako bi ZASTITILI PACIJENTE, te UNAPREDILI ZDRAVSTVO i SROZANI UGLED zdravstvenih ustanova sirom FBiH, a posebno UKC-a Tuzla?
U celom tekstu rec "pacijent" ni jednom nije spomenuta, dakle svi su vazniji od onih zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje!
Kakav zakljucak izvesti, osim da UDRUZENIM snagama jos efikasnije SAKRIJU GRESKE i PROPUSTE njihovih lekara?
Naravno, UKC Tuzla je pruzio maksimalnu podrsku (i prostorom) ovom udruzenju, a predsednik istog je niko drugi nego Ervin Mujkic, punomocnik UKC-a u mojoj parnici pred Opstinskim sudom Tuzla:

"Osnovano Udruženje pravnika u zdravstvu" - TUZLARIJE - VIJESTI - 04.12.2012.

"Sjajni" UKC poznat i po pitanju medjuljudskih odnosa.

I rezultat istih (bitno je da su podrzali novoformirano udruzenje pravnika u zdravstvenim ustanovama, posto se ionako bave svim i svacim, od traceva do hortikulture, a najmanje pacijentima :

"UKC Tuzla: Fatušić odbio, Nešad Hotić v. d. direktor" - bportal.ba - Utorak, 04/12/2012

"Slučaj UKC: Dr. Nešad Hotić podoban stranački, ali ne i stručno!" - TuzlaLive - 05. 12. 2012.

I tako, idemo dalje sa HORORIMA i GRESKAMA koje se godinama kriju, umesto da se digne "kuka i motika" u sprecavanju istih:

"HOROR KOJI SE KRIJE: Skrivena istina o pojavi opasne bakterije u bolnici u Travniku!?" - doznajemo.com - 07.12.2012.

Citajmo i cutimo dok ne stignemo na (horor) red...

Objavio/la nevenkagaragic 8. Decembra 2012. u 17:21

"mario križić u novom sastavu Upravnog odbora UKC TZ!?
Na adresu UKC, a naslovljeno DIREKTORU /V.D./ i Upravnom odboru putem e-maila upućena informacija o učinjenim krivičnim djelima uposlenika UKC, jednog anesteziologa i prethodnog direktora ELMIRA ČIČKUŠIĆA, o čemu je obaviještena SIPA BIH i TUŽILAŠTVO BIH, a zbog toga što TUZLANSKO TUŽILAŠTVO prikriva i štiti počinioce, te zataškavajući njihova krivična djela tužilaštvo čini krivično djelo SAUČESTVOVANJA."

Objavio/la Gost_5281 21. Februara 2013. u 20:54

Mario Krizic je "preziveo" sve dosadasnje izmene u Upravnom odboru UKC-a, a bilo ih je ihahaaa, od septembra 2011. godine, pa sve do danas - februar 2013.!
Nadam se samo da ce i njima jednom stati na "rep" i da ce konacno pacijenti dobiti ZDRAVSTVENU ustanovu, a ne politicki poligon i pravnu utvrdu.

19.09.2011. - Glas - "UKC dobio NOVI privremeni Upravni odbor"

18.10.2011. - bportal.ba - "Šta je pozadina seks-afere u UKC Tuzla: Dženita Ljuca na direktorsku stolicu 'puca'?"

02.11.2011. - tuzlalive.ba - "Prekinuta sjednica UO UKC Tuzla"

21.01.2012. - bportal.ba - "Vlada TK donijela odluku: Ko su novi članovi Upravnog odbora UKC-a Tuzla?"

24.02.2012. - tip.ba - "Katastrofalno finansijsko stanje u UKC-u Tuzla!"

20.10.2012. - tuzlalive.ba - "Novi, ali privremeni UO UKC-a i ZZO"

05. 12. 2012. - tuzlalive.ba - "Slučaj UKC: Dr. Nešad Hotić podoban stranački, ali ne i stručno!"

02.02.2013. - tuzlalive.ba - "U strahu od smjene, Vlada TK ubrzava postavljenje kadrova u UKC Tuzla"

Kad se sve "sabere i oduzme", ocito je da UKC nije slucajno razvio svoju ogromnu PRAVNU masineriju... znaju oni vrlo dobro ZASTO im treba jaka upravo ta sluzba:

09.02.2013. - bportal.ba - "UKC Tuzla kao CIA: U javnoj ustanovi imena tajna (Piše: Elvir HUREMOVIĆ)"

Kad bi tuzioci radili svoj posao ne bi izlazili iz UKC-a... no oni vec godinama zajednickim snagama izbegavaju ispitivanje kriminalnih radnji i procesuiranje odgovornih. Sistem "ja tebi - ti meni" funkcionise besprekorno... UKC se pretvorio u pravnu utvrdu. Njihov pravnik je osnovao (ni manje ni vise!!!) Udruzenje pravnika u ZDRAVSTVU FBiH!!! I predsedava mu naravno. Nije tesko pogoditi zasto... valja ih svakodnevno braniti, muljati, nadmudrivati se s ostecenim pacijentima, skrivati lopovluke itd., bar smo se toga nagledali i nacitali... godinama... crna rupa je to (p)ostala... NAZALOST!

12.02.2013. - tuzlalive.ba - "Tužilaštvo provjerava nezakonitosti vezane za izbor direktora UKC Tuzla"

I na kraju samo da ispravim izgubljeni link u prethodnom komentaru:

"Nataša Škaričić, novinarka koja je otkrila zdravstvene afere u Hrvatskoj - Zbog Farmala vlasti BiH hitno moraju istražiti ljekare porodične medicine" - Zurnal.info - Ponedjeljak, 03. Prosinac 2012.

Objavio/la nevenkagaragic 22. Februara 2013. u 11:25

"a šta je sa hororom na sarajevskom kliničkom centru koševo...na psihijatriji se ljudi ubijaju i fizički i psihički...ima dosta predatih prijava i tužbi ali tužioci odbijaju da ih riješavaju i prekidaju istragu nakon što tužena strana kaže da nije kriva....zamislite kako su i tužioci uvezani"
Objavio/la Gost_9718 9. Jula 2014. u 4:55

Gost_9718, ja dobro znam kako su tuzioci uvezani, i to u celoj BiH!

I ne samo tuzioci... sve je u sistemu "ja tebi, ti meni".

JAD I CEMER od pravosudja.

A sto se tice Sarajeva, ne mogu shvatiti taj dugogodisnji HOROR, osim da menadzment ima jaku zaledjinu (politicku, ona je u BiH "zakon").

Objavio/la nevenkagaragic 23. Jula 2014. u 20:26


Post je objavljen 09.05.2015. u 07:13 sati.