Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Kanalizacijski ispust je ponovo začepljen, otpad se slijeva niz obaluKao što se vidi na slikama, kanalizacijski otpad se izlijeva kroz šaht uz obalu, a dijelom i niz padinu kod kolektora. Ovo nije prvi put da dolazi do začepljenja cijevi. Prije pet godina podmorska cijev je zbog začepljenja pukla na 200m od obale i 35m dubine. Nakon brojnih dopisa o zagađenju okoliša upućenih od strane Udruge vlasnika nekretnina Gladuša - Most, inspekcija je naredila JKU Pašman da do 15.06. 2010. sanira oštećenja i osigura funkcioniranje postaje za prijem fekacija iz autocisterni. Dakle, inspekcije smatraju da pražnjenje autocisterni nije problem, dok god kanalizacija funkcionira na način da se otpad ispušta na 60m dubine. Nije im bitno to što ne funkcionira pročistač otpadnih voda. Problem sa začepljenjima kanalizacije nastaje zbog toga što nikad nije profunkcionirao niti mehanički pročistač. Fekalije se izlijevaju direktno u kanalizacijski ispust pored kolektora. U Programu zaštite okoliša Zadarske županije, iz veljače 2006., navedeno je da je planirana izgradnja objekta za prihvat sadržaja septičkih jama s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom, kao I faza sustava Pašman - Ždrelac.
U Vjesniku je 2006. pisalo da se gradi biološki pročistač: " Izgradnju biološkog pročišćivača financirali su Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatske vode i općina Pašman." Za Zadarski list je 2011. načelnik Medić tvrdio da je izgrađen mehanički pročistač. Međutim, pročistač se uopće ne koristi. Jedan vozač autocisterne mi je rekao da se koristi samo gruba rešetka na ulazu u cijev koja vodi direktno u more.

Nedavno je Općini Pašman isplaćeno 6,3 milijuna kuna iz IPARD-a za "ulaganje u izgradnju sustava kanalizacije te kupnju opreme i strojeva koji su sastavni dio projekta, uključujući hardver i softver za kanalizacijski sustav."
http://www.apprrr.hr/opcini-pasman-isplaceno-63-milijuna-kuna-iz-ipard-a--1426.aspx
Nije jasno navedeno da li je to istih 6,3 milijuna kuna koji su već potrošeni 2013. na raskopavanje obale. Možda je to neki novi novac, za nastavak kopanja po ulicama i za dovršetak biološkog pročistača koji je trebao biti izgrađen u zgradi kolektora, ili za vraćanje kredita iz 2006. koji je potrošen na izgradnju samog kolektora i ispusta u more.
U izvješću načelnika za prošlu godinu pisalo je:
"KREDIT HBOR – 5 000 000 kuna
izgradnja kolektora
kredit iz 2006. godine
plaća se samo kamata na glavnicu dok se do danas nije platila niti jedna kuna glavnice
kredit dolazi na naplatu 31. ožujka 2015. godine"
Umjesto dovršetka i puštanja u rad biološkog pročistača, kolektor se već godinama koristi polulegalno ili ilegalno (bez uporabne dozvole) za pražnjenje autocisterni koje crpe septičke jame s cijelog otoka. Prema prostornom planu Općine Pašman iz 2007., more ispred Gladuše se smatra dovoljno čistim da se smije nekontrolirano zagađivati, dok je more u Pašmanskom kanalu svrstano u osjetljivo područje obalnog mora. Dakle, dragi turisti, ako ovo čitate, slobodno dođite u Gladušu. Kod nas je more toliko čisto da smijete u njega izlijevati što god želite. Na drugoj strani otoka pripazite jer tamo je more osjetljivo.

Post je objavljen 07.05.2015. u 22:30 sati.