Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Tri godine bez Karlovca, dvije godine bez Ivana Turine... :(

Danas donosim priču o klubu koji je u kratkom periodu dotaknuo zvijezde, a onda stjecajem raznih okolnosti dosegnuo samo dno. Gradili su i momčad i infrastrukturu od temelja te su čak dosegli i prvo mjesto na ljestvici HNL-a u jednom trenutku. Brojnim političkim promjenama, aferama i sličnim događajima klub je lagano tonuo, danas je posve potonuo. Predstavljam Vam klub iz grada na četiri rijeke, NK KARLOVAC 1919.



Osnovan je 1919. kao NK Borac dok već sljedeće godine mijenjaju ime u Nogometni Sportski Klub Karlovac. Početkom Drugog svjetskog rata klubovi Karlovac, Viktorija i Primorac spojili su se u jedinstveni klub, Športski klub Velebit, dok glavni konkurenti, Olimpija i Građanski, uz Orijent stvaraju Športski klub Tomislav. Završetkom rata tj. 1946. klub mijenja ime u Fiskulturno društvo Udarnik, a vrlo brzo, 1948. i u Športsko društvo Slavija koje traje do 1954. godine kada napokon postaju NK Karlovac. Početkom sedamdesetih godina Karlovac ulazi u drugu ligu Jugoslavije i tamo se zadržao do 1976. kada ispada iz lige i dolazi do duže krize rezultata. Nakon Domovinskog rata dijelile su se pozivnice za nastup u 1.HNL, Karlovčani su se nadali kako će i oni biti među dobitnicima vrijednih pozivnica, nažalost, to se nije dogodilo, „izvisili“ su te sezone 92./93. Dugo se balansiralo između druge i treće HNL, drugoligaši su konačno postali 2005. Bili su prvi u 3.HNL te u kvalifikacijama eliminirali „pravu“ Istru (današnja Istra 1961 je potomak Uljanika), a zatim i GOŠK te ušli među drugoligaše. Nažalost, klub nije dovoljno ozbiljno shvatio drugu ligu te su odmah nakon jedne sezone ispali u niži rang.



Loši rezultati donijeli su ogromne promjene, nisu željeli ponoviti iste greške. Politika je imala značajan utjecaj u sportu grada Karlovca. HDZ je tada bio na vlasti, u vladi dr. Ive Sanadera ulogu ministra obrane obnašao je Karlovčanin, Branko Vukelić. Vukelić je svojim utjecajima razvio sport, osobito najvažniju sporednu stvar na svijetu, nogomet. Za trenera momčadi doveden je Igor Pamić, dovedena su brojna pojačanja, svima se dopadao ambiciozni projekt. Osvojili su 3.HNL središte u sezoni 07./08. Karlovac je sada ulagao dosta u infrastrukturu, složili su daleko respektabilniju momčad od one pred tri godine i bili su spremni za pohod na HNL elitu. Sve im se to isplatilo, nakon samo jedne sezone u 2.HNL ušli su najviši rang našeg nogometa, 1.HNL. Dovodili su brojne igrače bogatog HNL iskustva. Postavljala su se sjedeća mjesta na cijelom stadionu, reflektori i sve što je potrebno kako ne bi bili samo prolaznici u 1.HNL. Vukelić je angažirao i vojsku da pomaže u sređivanju infrastrukture NK Karlovac. Karlovac svoje domaće utakmice igra na stadionu Branko Čavlović - Čavlek, legendi karlovačkog nogometa. Stadion ima 12000 sjedećih mjesta te dio natkrivenog gledališta i udovoljava svim HNL i UEFA kriterijima. U svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni osvojili su visoko peto mjesto u natjecanju s 16 klubova. U jednom trenutku su zauzimali i prvo mjesto. Otkinuli su Rijeci i Dinamu bod u gostima, kod kuće pobijedili Hajduk i Rijeku bez primljenog pogotka. Pamić je stvorio čvrstu momčad, koja je igrala na kontre. Sljedeće sezone osvojili su šesto mjesto, također u konkurenciji 16 klubova. Najviše bih istaknuo pobjedu protiv Hajduka na Poljudu rezultatom 3:2. Nakon dvije veoma uspješne sezone očekivali smo nastavak uspješnosti i možda ulaganje u još bolju momčad i lov prema mjestima koja donose Europu. Nažalost, promijenila se politička slika u gradu, iznenadna smrt Branka Vukelića te još mnogi drugi faktori utjecali su negativne stvari koje su sve više okruživale klub. Otišao je i trener Pamić, navijačka skupina Gademzi je bila nastrojena protiv uprave i predsjednika Turkovića. Doduše, doveden je Velimir Zajec u ulozi sportskog direktora, ali u nedostatku financijskih sredstava nije on tu nije imao što raditi te je i on ubrzo spakirao kofere. Plaće su kasnile, igrači su raskidali ugovore, momčad je čak i bojkotirala utakmicu na Kantridi. Izgubili su rezultatom 3:0 za zelenim stolom. Klubu je oduzet jedan bod. Osim Karlovca, tu sezonu je svoj završni pad doživio i varaždinski nogomet. Karlovac je sezonu završio na 15. mjestu, lošiji je bio jedino NK Varaždin koji nije ni odigrao prvenstvo do kraja. Krajem te sezone i liga se smanjivala na 12 klubova, tako da je mjesto koje osigurava ostanak bilo udaljeno velikih 14 bodova te nekoliko plaća za nemotivirane igrače.



Zbog financijskih problema klub nije mogao nastaviti natjecanje sljedeće sezone ni u drugoj ligi. Odlučili su početi od nule te se natjecati u najnižem rangu hrvatskog nogometa, ŽNL Karlovačka. U ljeto 2012. promijenili su ime u Karlovac 1919. Trenutno nastupaju u međužupanijskoj nogometnoj ligi – središte Zagreb. Trener im je Mario Vrbanić. Toliko su nisko pali da čak nemaju ni svoje internet stranice. Iz njihovog natjecanja u županijskoj ligi povlači se i jedna priča. Naime, u jednom periodu imali su dva treninga tjedno, vodio je ih trener kojeg sada nećemo imenovati, taj trener je u isto vrijeme vodio i jednu drugu momčad s područja županije. Pošto su se natjecali u istom rangu natjecanja došao je i trenutak kada se trebao odigrati susret između Karlovca i tog drugog kluba, bilo je pitanje koga će voditi taj trener!? Od početka stoljeća Karlovac je imao svoje simpatizere kojih je svakim danom bilo sve više, 2008. je osnovana i navijačka udruga, Gademzi. Nadam se da će se Karlovac uskoro ponovno stabilizirati te se vratiti tamo gdje pripada i gdje to zaslužuju žitelji grada na četiri rijeke.




Na današnji dan, pred dvije godine zauvijek je prestalo kucati srce našeg golmana, divovske građe i dječačkog osmijeha….. IVAN TURINA!

Ivan je rođen u Zagrebu početkom listopada 1980. Nogometnu karijeru započeo je u omladinskoj školi GNK Dinamo. Profesionalnu karijeru započeo je na posudbama u zagrebačkoj NK Dubravi te NK Croatiji iz Sesveta. 2000. je potpisao prvi ugovor s Dinamom. Najprije je jednu sezonu bio na posudbi u Kamen Ingradu iz Velike. Za njih je prikupio 11 nastupa. Nakon Kamen Ingrada, Dinamo ga je poslao na posudbu u NK Osijek. U Gradskom vrtu također je proveo jednu sezonu te prikupio 15 nastupa. Nakon prikupljanja prvoligaškog iskustva, konačno je vraćen u Maksimir. Četiri sezone je branio u Dinamu te prikupio 73 nastupa. Nakon Dinama preselio je u Grčku, točnije u Xanthi. Tamo se nije puno nabranio, prikupio je osam nastupa. Nakon godine dana u Grčkoj, odlazi na sjever Europe, potpisuje za poljski Lech iz Poznana. Sezonu je proveo u Lechu te prikupio 17 nastupa. Zbog problema s ozljedama izgubio je cijelu jednu sezonu te ga je onda Dinamo primio natrag. Nažalost, tu se nije nabranio te je prikupio samo jedan nastup za voljeni klub. U konačnici s Dinamom je osvojio tri naslova prvaka, dva kupa i jedan superkup, igrao je i u skupinama Europske lige. Zatim odlazi u Stockholm, točnije u AIK. Tu je doživio zlatne trenutke karijere, nažalost tu je i preminuo. U dvije i pol sezone postao je ikona kluba. Imao je karakter pobjednika koji su navijači itekako znali cijeniti. Sudjelovao je u nastupima AIK-a u skupinama Europske lige. Preminuo je 2.05.2013., u svojem domu u Stockholmu, u snu uslijed zatajenja srca. Iza sebe je ostavio suprugu te dvije kćeri i sina koji se rodio tri mjeseca nakon njegove smrti. Odigrana je i humanitarna utakmica između AIK-a i Dinama u spomen na popularnog Joju. Dres AIK-a s brojem 27 trajno je arhiviran, a njegov dugogodišnji prijatelj Jerko Leko, odmah je u Dinamu uzeo dres s brojem 27 u čast svojem prijatelju. Ukupno je za AIK branio u 65 službenih utakmica.



Ivan je također bio član svih mlađih selekcija Hrvatske, od pionirske do mlade. Imao je 10 nastupa u dobnim kategorijama u-17, u-19 i u-20. Svoj jedini nastup za A reprezentaciju imao je u prijateljskoj utakmici protiv Hong Konga 1. veljače 2006. na Carlsberg kupu. Ušao je umjesto Joeya Didulice na samom početku drugog poluvremena. U tih 45 minuta nije primio pogodak, Hrvatska je pobijedila 4:0.



Nadam se da ćete biti zadovoljni obrađenom temom usprkos tome što je tužnija no inače. U srijedu sam bio na utakmici između Zagreba i Zadra, Zagreb je odigrao odličnu utakmicu te mirno plovi prema cilju koji su si zacrtali početkom sezone, ostanak u ligi. Zadar je ostao i dalje na začelju, ali udaljen samo dva boda od mjesta spasa. Čestitke Zagrebu i trostrukom strijelcu Gabrijelu Bobanu na još jednoj sjajnoj predstavi. Vaše komentare i prijedloge možete slati na mail around.world92@gmail.com, a pratite me i na facebook stranici https://www.facebook.com/hnlzauvijek .

Mateo

Post je objavljen 02.05.2015. u 16:32 sati.