Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKI LITNJI KARNEVAL – NAJSTARIJI U HRVATSKOJ




Cera popodne dojde mi prijatej Zoran Huljev veliki veslač riječkog veslačkog kluba "Jadran" i odma mi predaje izvještaj da je bi sa karnevalistima iz Primoštena, ki su bili puni beseda hvale na racun paških karnevalista.


Zoranovim žilama tece Dalmatinska kerv, jer mu je otac iz Primoštena, ali od njega nikada nisan cu da je Dalmatinac, nego uvik i samo Riječanin. On je rojen u Riku i on to tako derži. Kako kerv ni voda dokazuje to da on ipak održava veze sa svojin Primoštencima i tako se cera naša sa njima na piće.
-Pa ca su cinli ti karnevalisti u Riku?
-Imali su nekakov kongres?
-Kongres, ma Bogati, vidiš ni to nisan zna, to ću odma sutra provjerit u novine.
-Slušaj, pričaju mi da su bili na Pag i da su oduševljeni Pagom i ljudima dolje. Da su se tako dobro proveli da treba doći na ljetni karneval u Pagu.
-To se Ti preporucuješ da dojdeš u Pag na karneval.
-Pa ne baš tako, ali ako bude vremena može se i to desit.
-Ajde, baš bi mi bilo drago da dojdeš, pa čemo organizirat posjetu veslačkom klubu u Pag.

Tragom ovoga izvješća prijateja Zorana, danas vidin da se cera u kongresnoj dvorani hotela "Neboder" u Riku održala Proljetna skupština Hrvatske udruge karnevalista (HUK) na kojoj su potvrđena i prihvaćena inicijativa Karnevalske udruge "Markova kumpanija" ku je na toj skupštini predstavlja Branko Barbir, da se "Litnji paški karneval" proglasi najstarijin litnjim karnevalom u Hervatskoj.

Drago mi je da je Branko naglasi da se niki ni javi ili stavi kakav dokaz, da je nidi drujdi organiziran litnji karneval, prije nego ca se to dogodilo u Pag, 1959. godine. Dobro je ca je reka da to možda ni najveći, ni najbrojniji, možda ni najveseliji ili najrasplesaniji, ali da je od današnjega dana sigurno "najstariji" u Hrvatskoj.
Fala dragon Bogu da smo i mi po nećemo prvi u ovoj lipoj našoj državi. Zato san lipo napisa u febraru da se Paški karnevalisti moraju već tad pocet parićivat za 57. Litnji paški karneval, kako predsjednica Karnevalske udruge "Markova kumpanija" nebi morala ponovno reagirat priopćenjem u Novom Listu, kako je Litnji paški karneval najstariji Litnji karneval na Jadranu.

Nakon ovoga priznanja moj prijedlog u tom istom tekstu da se sve ucini da se Paški karneval uvrsti u nematerjalno kulturno dobro Republike Hrvatske, sada ima puni legitimitet.
Još uvik se ima dosta vrimena da se Litnji karneval pripremi u svoj svojoj punini i neka to bude onaj del turističke ponude grada Paga, pa na koncu i celoga otoka, po kome tribamo ostat prepoznatljivi.



Post je objavljen 29.04.2015. u 22:59 sati.