Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Žalosna histerija protiv cjepljenja

Jedna moja facebook prijateljica, nažalost, sudjeluje u širenju antiznanstvene histerije i ugrožavanju zdravlja i života.

Njen današnji status:

Evo nešto od moje frendice Jadranke sa ćim se totalno slažem;

Da je cjepljenje djece dobra stvar,ne bi morala postojati zakonska prisila na njega.Svi mi znamo što je,što nije dobro.Netko voli burek,netko čokoladu,ne treba mi zakonska prisila da ih konzumiram.

"Od nameta nema selameta " - kaže pjesma sevdalinka. Tko silom u crkvu ide,taj se Bogu ne moli.

Znamo li sigurno da nam prijeti nešto ako se ne cijepimo ? Znamo li da nas cjepivo sigurno štiti ? Znamo li da sigurno druge ugrožavamo ako se ne cijepimo ?Znamo li da li smo možda alergični na neki sastojak cjepiva i tko je to utvrdio ? Znamo li što je bolje :prirodni ili umjetni imunitet ? Da li su nam problem zarazne dječje bolesti ili moždani,srčani udari, karcinomi, dijabetes, autoimune bolesti, autizam, alergije, i tko je dokazao isključenost veze ovih bolesti s cjepljenjem ? Može li se djelovati na imunološki sustav ,a da se istovremeno ne djeluje na nervni sistem i time dovodimo možda djecu u opasnost ? Tko svojim potpisom,imenom i titulom preuzima odgovornost za učinkovitost i sigurnost cjepiva ? Zašto pedijatri predlažu osnivanje odštetnih fondova ako je cjepljenje sigurno ?

Tu ona postavlja mnoga pitanja, koja se kopipejstaju okolo po netu. Nažalost, kako pokazuje praksa pristaša tog anti-vakcinacijskog pokreta, to nije praćeno spremnošću da se stvarno promisli i procijeni moguće odgovore na ta pitanja.

Primjetite, kako se na početku nonšalatno konstatira: »Svi mi znamo što je, što nije dobro.« Ma zar zbilja? To je koještarija. Takva vrsta tvrdnji potječe od religioznih fundamentalista, koji misle da sve znaju jer su čitali (ili su im čitali) ovu ili onu Svetu Knjigu. Ali čak ni velika većina vjerskih lidera u svijetu, uključivo naravno papu, to ne tvrdi.

Odgovirio sam na njenom zidu, i neki drugi su se javili i zastupali taj stav. prenosim dio svojih odgovora (uz manje promjene).

I da je škola dobra stvar, ne bi bila obavezna? Da su prije 150 godina, kad se uvodila obavezna pučka škola, raspisali referendum, velika većina bi bila protiv.

»Znamo li sigurno da nam prijeti nešto ako se ne cijepimo ? «

Da. Znamo 100% sligurno. Čitajte malo povijest, nađite neke ljude 80+ da vam ispričaju koliko je djece nekad umiralo od raznih bolesti, kojih danas više gotovo ni nema!

Cijepljenje svuda jest obavezno i to spašava MILIJUNE života. Oni koji odbijaju cijepiti svoju djecu morali bi razmisliti o činjenici da je još prije 100 godina, pa i manje u zabačenim krajevima, bilo normalno da od četvero rođene djece jedno umre u dojenačkoj dobi, a drugo prije 15. godine. Među inim, i cijepljenje je tome uvelike pripomoglo. Isto tako biste mogli odbiti koristiti kanalizaciju i sapun.

To je jedna od brojnih izmišljotina, uglavnom iz društvene sredine američkih seljačina (rednecks), koji mrze svaki napredak i svaku znanost. Kao i razne druge teorije zavjere - da su klimatske promjene komunistička izmišljotina, da je slijetanje na Mjesec bilo falsificirano, da komitet Bildeberg priprema svjetski rat u kojem bi bila uništena većina čovječanstva isl..

Žalosno je da ljudu gube vrijeme na takve stvari, umjesto da se bave stvarnim problemima svijeta oko sebe.

Evo npr. ovo sam upravo objavio, to je bavljenje stvarnim problemima, jer se radi o politikama koje vlade moraju donositi i načinima života svih nas.

Human activity responsible for three out of four heat extremes, study finds

Jedna od bitnih posljedica globalnoga zatopljenja je rast učestalosti ekstremnih vremenskih prilika. Studija, objavljena danas u časopisu 'Nature Climate Change', na osnovu klimatskim modela i brojnih ranijih istraživanja, zaključuje da danas 75% ekstremno toplih dana i 18% dana s velikim oborinama u svijetu može biti objašnjeno globalnim zatopljenjem od 0,85°C koje se dogodilo od početka industrijske ere. (...)

Ili ovo:

Scientists plan to fight insect pests by turning their own hormones against them

Još jedna vijest danas na portalu sciencedaily.com o traženju načina da se smanji ili eliminira potreba za umjetnim, neselektivnim pesticidima u poljodjelstvu. (...)

Ili ovo (nisam čuo da papa govori protiv cijepljenja):

Heartland Institute Seeks To Enlighten Pope Francis

Papinska akademija znanosti organizira samit "Zaštititi Zemlju i unaprijediti dostojanstvo čovjeka: moralna dimenzija klimatskih projena i održivog razvoja". Među govornicima će biti glavni tajnik UN Ban Ki-moon i slavni ekonomist Jeffrey Sach. (...)

Ili ovo (sve su to današnje vijesti, i sve se tiče i nas, ovdje npr. fracking još nije postao tema u Hrvatskoj, ali možda bude):

Earthquakes Linked To Fracking Activity Are On The Rise, U.S. Government Says

Godinama se spekuliralo o tome da crpljenje nafte i plina tehnologijom hidrauličkog loma (frackinga) povećava broj potresa. Sad je ta veza znanstveno potvrđena u jednom dokumentu američke savezne vlade. (...)

Sve su to stvarni problemi. Ali, problem je, da zahtijevaju učenje, razmišljanje, povezivanje raznih činjenica i ideja, razvoj složenih rješenja. Puno je jednostavnije naprosto vikati kako nas truju chemtrailsima, kako ne želimo cjepiti svoju djecu isl..

Ponekad, naravno, može biti problema s nekim vrstama cjepiva, alergijama, nepotrebnim pojedinim cjepljenjima. Kao što ponekad bude problema jer neželjene tvari ipak prodru u vodovodni sustav. Ali time se liječnici i drugi eksperti stalno bave, a dobro je, da kritični građani obraćaju pažnju.

Ali s kritičkim odmakom prema svakoj tvrdnji, a ne na temelju aprironog uvjerenja da se sve zna i da je dovolno nabaciti sumnju pa da se to smatra dokazom. Međutim, na osnovu pojedinih slučajeva generalno odbaciti cijepljenje isto je kao da se na osnovu pojedinih vijesti o štetnim tvarima u vodi iz vodovoda odbijete služiti vodovodom.

Post je objavljen 28.04.2015. u 21:04 sati.