Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Kraljevi šesnaesterca :)

Danas ću Vas podsjetiti na dvojicu velikana, kraljeva šesnaesterca koji su obilježili početak 21. stoljeća. Obojica su osjetili igranje u inozemstvu te su nastupali za svoje reprezentacije. Prisjetimo se Tomislava Šokote i Marija Dodika.

TOMO ŠOKOTA rođen je u Zagrebu početkom travnja 1977. Od prvih nogometnih koraka pa sve do početka profesionalne karijere nastupao je za Samobor. Nakon početaka u gradu kremšniti, Tomo je zatim bio prepoznat od strane skautske službe zagrebačkog Dinama. Za Modre je prvi nastup zabilježio u sezoni 97./98. U prvom navratu proveo je u Croatiji pa u Dinamu četiri sezone. Odigrao je 92 službene utakmice te postigao 49 pogodaka. Bio je jedan od miljenika navijača, uvijek prepoznat što je ispod dresa nosio majice s natpisima: Uvijek kontra Splita i ponosan sam kaj sam Purger. Odlične igre u Dinamu donijele su mu prvi angažman u inozemstvu. S 24 godine potpisao je za portugalskog velikana, SL Benficu. U Lisabonu je proveo četiri sezone te odigrao 60 utakmica i postigao 21 zgoditak. 2005. prelazi u redove rivala Porta. Tu se nije naigrao zbog učestalih ozljeda. Ukupno je u dvije sezone upisao samo tri službena nastupa. U već iskusnim godinama, s 30 na leđima vratio se u Maksimir. Dinamo je tada svim silama probavao izboriti skupine najelitnijeg natjecanja, Lige prvaka. Ni s iskusnim Šokotom to im nije polazilo za rukom. Odigrao je dvije sezone za Dinamo, kada je praktički potjeran iz kluba zbog sukoba s alfom i omegom kluba, nedodirljivim Zdravkom Mamićem. U te dvije sezone odigrao je samo 20 utakmica i postigao šest zgoditaka. Nakon druge, ujedno i posljednje epizode u svojem najomiljenijem klubu otišao je u Belgiju. Potpisao je za KSC Lokeren, ugovor na jednu sezonu. Imao je solidnu sezonu, prikupio je zavidnih 27 nastupa te postigao 5 zgoditaka u tamošnjoj Jupiler ligi. Nakon avanture u Belgiji zbog obitelji se vraća nedaleko Zagreba. Potpisao je ugovor za ljubljansku Olimpiju. U svojem prvom nastupu za Zmajčeke odmah je postigao pogodak i to u Hervis kupu Slovenije, u osmini finala kada su izbacili Celje. U Olimpiji je proveo jednu sezonu te završio karijeru u 34.-toj godini. Za momčad iz glavnog grada Slovenije nastupio je sedam puta te ostao na tom jednom zgoditku. Danas predvodi koaliciju „Naš Dinamo“, koja se bori za pravedno upravljanje klubom iz Maksimirske 128. Paralelno s tim počeo je i igrati futsal i to u 2.HMNL Sjever gdje nastupa za MNK Futsal Dinamo, klub koji su osnovali navijači. Trenutno je jedan od najboljih strijelaca kluba te se bore za plasman u elitni razred futsal lige. S Futsal Dinamom osvojio je i kup regije Sjever gdje su pobijedili jedne od favorita za naslov, MNK Alumnus. Što se tiče reprezentacije, Tomo je nastupao za sve mlađe selekcije, počevši od one U-16. Najuspješniji je bio u selekciji do 21 godine gdje je u 19 nastupa postigao 10 pogodaka. Za A reprezentaciju prikupio je samo 8 nastupa te postigao dva zgoditka. Zabijao je Turcima i Dancima u prijateljskim susretima. Debitirao je susretu dodatnih kvalifikacija za odlazak na Euro 2004. Kada je Hrvatska pobijedila Sloveniju 1:0 u gostima, odigrao je svih 90 minuta. Prikupio je skoro pa punu minutažu za Hrvatsku na Euru 2004. održanom u Portugalu.




MARIJO DODIK bivši je bosanskohercegovački profesionalni nogometaš. Rođen je u Sarajevu krajem veljače 1974. Profesionalnu karijeru započeo je u ratom pogođenom Sarajevu, točnije u klubu s Grbavice, FK Željezničar. Podaci o njegovoj prvoj profesionalnoj sezoni nam nisu dostupni zbog tadašnje situacije u Sarajevu. Čim je uspio, napustio je glavni grad federacije BiH te otišao u sigurnu Belgiju. Potpisao je za Mechelen. Tri sezone je uspješno nastupao u Belgiji. Postigao je 20 pogodaka u 84 službena nastupa. Kao tako mladom igraču predviđala se sjajna budućnost, no… Umjesto u neku jaču ligu, Marijo je otišao u Tursku. Potpisao je za Sakaryaspor. Nije se snašao u Turskoj, odigrao je samo dvije utakmice tokom cijele sezone te je to bilo jedno razočaravajuće poglavlje u njegovoj karijeri. Tada se odlučuje doći u Hrvatsku, točnije u Slaven Belupo. Tu je doživio najljepše dane svoje karijere. Čak je osam sezona nastupao za Faramaceute, odigrao je 228 službenih utakmica te postigao 75 pogodaka. Postao je i jedan od omiljenih građana Koprivnice. Nakon Koprivnice i s 34 godine na leđima odlučuje se za odlazak u redove Nebeskoplave kraljice s Bosuta, vinkovačke Cibalije. Odigrao je jednu sezonu u Vinkovcima te u 28 nastupa postigao pet zgoditaka. Nakon Cibalije odlučuje se za odlazak u zaprešićki Inter. Posljednje dvije sezone svoje karijere proveo je u klubu koji se konstantno bori za ostanak u ligi. Prkupio je 12 nastupa te je četiri puta bio strijelac. U dresu Diva iz Predgrađa okončao je jednu zanimljivu karijeru. Istaknuli bi smo da i drži rekord po broju postignutih golova u jednoj utakmici. 21.10.2000. Slaven jeu gostio Varteks pred punim Gradskim stadionom. Farmaceuti su pobijedili Krojače rezultatom 7:1, Marijo Dodik postigao je čak šest pogodaka. Svojim zgoditcima u 1.HNL smjestio se na deveto mjesto ukupne ljestvice strijelaca s postignutih 84 pogotka. Marijo je u razdoblju od 1998. do 2002. bio čak i članom reprezentacije BiH koju je vodio proslavljeni nogometaš Hajduka, a sada trener NK Široki Brijeg, legendarni Blaž Baka Slišković. Prikupio je četiri nastupa i postigao jedan zgoditak za Zmajeve.



Uživajte u novim ikonama, pratite me i na facebooku https://www.facebook.com/hnlzauvijek . Vaše komentare i prijedloge možete slati na mail around.world92@gmail.com .

Mateo

Post je objavljen 23.04.2015. u 22:39 sati.