Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

NIKAKVIH VIJESTI S ISLANDA, JE LI?

NIKAKVIH VIJESTI S ISLANDA, JE LI?



Kako to da se prekida program čak i kada muha proleti u, recimo, Egiptu, ali nemamo nijedne udarne vijesti o tome što se događa na Islandu? A na Islandu, ljudi su natjerali vladu da podnese ostavku, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se ne plaća dug stranim bankama, a okupljeno je i javno vijeće koje sastavlja novi ustav.

I sve to izvedeno je na potpuno miran način.
Cijela pobuna protiv sila koje su kreirale aktualnu globalnu krizu provedena je tiho i to je valjda razlog što o svemu nije brujila javnost, niti je cijela situacija eskalirala u medijima tijekom protekle dvije godine. A što bi se dogodilo kada bi se i ostalo stanovništvo Europske unije poslužilo ovim primjerom? Što bi se dogodilo kad bi stanovništvo Republike Hrvatske slijedilo islandski prevrat?

Sažetak činjenica o prevratu na Islandu

Glavna državna banka je nacionalizirana 2008. godine. Islandska valuta krona je devalvirana, a burza obustavljena. Zemlja je u bankrotu.
Građani protestiraju ispred parlameta i uspjeli su se izboriti za nove izbore zbog čega su premijer i cijela vlada podnijeli ostavku. Zemlja je u očajnoj ekonomskoj situaciji. Zakonodavac predlaže isplatu duga kroz rate od 3,500 milijuna eura, koje će narednih 15 godina Islanđani plaćati na mjesečnoj bazi, s kamatom od 5,5%. Islanđani izlaze na ulice 2010. I zahtijevaju referendum. U siječnju 2010. godine, predsjednik osporava daljnje plaćanje duga i najavljuje referendum. U ožujku je na referendumu glasovima od 93% Islanđana donesena odluka otkazivanja isplate duga. U međuvremenu, vlada je inicirala istragu kojom će pred lice pravde biti izvedeni odgovorni za krizu u zemlji, a mnogi visoki vladini dužnosnici i bankari su uhićeni. Interpol izdaje nalog koji sve umiješane u kriminalnu hobotnicu tjera da napuste zemlju. Tijekom ove krize izabrano je vijeće koje će ispisati novi Ustav, i to na temelju iskustva iz prethodnoga razdoblja, a koji će biti zamjena za dotadašnji (kopija Ustava Danske).

Od 522 kandidata izabrano je 25 građana koji nisu imali nikakve veze s politikom. Sve što je trebalo za kandidaturu je punoljetnost i 30 različitih potpisa. Ustavno vijeće je počelo rad u veljači 2011. da bi predstavilo predložak zasnovan na preporukama dobivenim od različitih skupština iz cijele zemlje. Predloženi ustav mora odobriti i usvojiti sadašnji parlament kao i onaj čiji će sastav biti poznat nakon idućih legislativnih izbora. Dakle, Islanđani su – mirnim putem! - natjerali cijelu vladu da podnese ostavku,
nacionalizirali su banke, izglasali referendum kako bi građani odlučili o ekonomskoj budućnosti, pozatvarali odgovorne za krizu, ispisali novi vlastiti Ustav.

Jesu li nas mediji ikad izvijestili o ovome?


Je li ijedan politički program na radiju ili televiziji ponudio barem komentar ili analizu ovoga rješenja? Nije! Islanđani su nam uspjeli pokazati da postoji način obračunavanja sa sustavom, koji tlači i poigrava se krizama, dajući lekciju iz demokracije cijelomu svijetu.
Valjda zato ništa o svemu tome nismo znali, niti su se "kreatori" istine potrudili da o tome išta znamo.


Post je objavljen 22.04.2015. u 19:08 sati.