Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Bosanske piramide

Vijesti iz Bosanske doline piramida
April 2015

SADRŽAJ:

ANĐEOSKI GLAS SEDE BAGCAN ZA LJETNI SOLSTICIJ U VISOKOM
BOSANSKE PIRAMIDE NA ČETRNAEST JEZIKA
PRVI VOLONTERI SEZONE U PODZEMNIM TUNELIMA
DOMAGOJ NIKOLIĆ O BOSANSKIM PIRAMIDAMA
MALI AMBASADORI
ABDULAH SIDRAN: “NAVIJAO SAM ZA ŽELJU SAD NAVIJAM ZA SEMIRA OSMANAGIĆA”
EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM



ANĐEOSKI GLAS SEDE BAGCAN ZA LJETNI SOLSTICIJ U VISOKOM: “Anđeoski glas” iz Turske, Seda Bagcan, dolazi da pjeva 21. juna 2015. za ljetni solsticij na vrhu Bosanske piramide Sunca. Kao i svake godine, na najznačajniji dan u životu Planete Zemlje, prvog dana ljeta, u Visoko dolaze stotine zaljubljenika piramida i pozitivne energije Bosanske doline piramida. Nakon obilaska podzemnog kompleksa tunela Ravne i megalitnih blokova Bosanske piramide Sunca, dolaze na vrh najveće i najstarije piramide na svijetu. Sobom donose osmjehe sa svih kontinenata, a odlaze puni pozitivnih utisaka o projektu istraživanja piramida u Visokom, ali i o BiH u cjelini.

Ove godine će se za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuti popularna turska pjevačica Seda Bagcan. U svojoj karijeri nastupala je u izvedbi opera i opereta Opere u Ankari, te pop i jazz orkestara. Učestvovala je i u takmičenjima za Pjesmu Eurovizije i Golden Antenna Festivala. Diplomirala je kao elektroinžinjer na Univerzitetu METU. Poznaje alternativnu i komplementarnu medicinu, specijalizirala je proizvodnju biomedicinske opreme, a majstor je joge i reikija. Održava međunarodne seminare gdje se muzika i nauka koriste za liječenje. Snimila je dva albuma kao kombinaciju turske muzike i mantre (“Sunrise” i “Remember”), a na trećem albumu (“Sufi Soul Neyim”) joj pjesme odišu dubokom refleksijom sufi filozofije. Četvrti album joj nosi naziv “I am that I am” na kome je autor svih kompozija i tekstova. Njen nastup počinje u nedjelju 21. juna 2015. u 18 sati. Više: http://piramidasunca.ba/bs/offline-page/aktuelnosti/item/9926-an%C4%91eoski-glas-sede-bagcan-za-ljetni-solsticij-u-visokom.html





BOSANSKE PIRAMIDE NA ČETRNAEST JEZIKA: Popularnost otkrića bosanskih piramida nezaustavljivo se širi čitavim svijetom. Tako se jedini turski izdavač arheološke stručne literature “Arkeoloji Sanat Yayinlan Ltd.” iz Istanbula odlučio da prevede i izda na turskom jeziku knjigu dr. Semira Osmanagića “Sve piramide svijeta i Bosanska dolina piramida”. Autor je promovirao knjigu u Istanbulu 4. aprila 2015. Knjigu o piramidama dr. Osmanagića su do sada objavili izdavači na španjolskom, hrvatskom, arapskom, bosanskom, njemačkom, slovenskom, engleskom, srpskom, turskom, ruskom i francuskom jeziku. U toku je prevođenje i priprema za štampu knjige o bosanskim piramidama na italijanskom, mađarskom i rumunjskom jeziku.







PRVI VOLONTERI SEZONE U PODZEMNIM TUNELIMA: Ovogodišnju sezonu volontiranja otvorili su gosti iz Njemačke. Naime, prijatelj Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ Štefan, koji već tri godine dovodi goste iz Njemačke, Švicarske i Austrije u posjet arheološkim lokacijama Bosanske doline piramida, dogovorio je s rukovodstvom Fondacije da njegovi gosti prilikom boravka u Visokom ujedno i volontiraju. Prva ovogodišnja grupa imala je priliku da se upozna s radom uposlenika Fondacije u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne i da im pomogne u čišćenju tunela. Na taj način je otvorena sezona volontiranja ove godine na lokacijama bosanskih piramida. Štefanove grupe ce biti redovne tokom čitave godine.





DOMAGOJ NIKOLIĆ O BOSANSKIM PIRAMIDAMA: “Bosanska piramida nije nikakva fikcija već činjenica i istina o kojoj već govori ogromna zbirka znanstvenih istraživanja najeminentnijih institucija kao na primjer Ruske akademije znanosti i umjetnosti, točnije njihove Prirodne sekcije koja okuplja preko 40 živih nobelovaca. Semir Osmanagić je primljen u tu eksluzivnu organizaciju kao najmlađi član upravo radi svojih istraživanja koje je potvrdila Ruska akademija u neovisnom istraživanju koristeći najsuvremeniju opremu koja se koristi za istraživanje Svemira.
O toj istini govore i mnogi drugi znanstvenici koji ne robuju ideološkoj dogmi i tiraniji. O tamošnjim istraživanjima govori itekako značajan arhiv Fondacije Bosanskih piramida koji sadrži jednu od najvažnijih interdisciplinarnih istraživačkih blaga suvremenog svijeta čime se utire put slobodnog istraživanja i stvaraju obrisi oduhovljene nauke sutrašnjice, nasuprot ove današnje zapravo već bankrotirane i probušene olupine materijalističke dogme. Semir Osmanagić je svojim djelom i pristupom zadužio sve nas, a to da li se radi o potpunoj ili djelomičnoj građevini, za ovaj razgovor nije posebno važno. Svakako je to primjer na kojem su priroda i čovjek radili u potpunoj sinergiji.
Onda kad odbacimo luđačku košulju dogme ukazuje nam se sasvim nova slika stvarnosti u kojoj živimo. Oni koji odbijaju sagledati taj veličanstveni istraživački projekt već ga a priori odbacuju jednostavno su sebe osudili na irelevantnost. Past će zajedno s granama za koje se drže u času kad to trulo stablo neki vjetar, ne nužno jak, prelomi kao šibicu. Taj čas nije daleko, stvari su toliko prenapregnute da smo samo jednu preskočenu plaću ili penziju udaljeni od općeg kolapsa sistema.
Što se tiče same civilizacije koja je izgradila Bosanske piramide, to je ta naša iskonska arhajska civilizacija koju smo napustili u zamjenu za barbarstvo materijalističke zablude. Vjerojatno nije do toga došlo tek tako već serijom ozbiljnih trauma koje su izazvale katastrofe biblijskih razmjera. Ako ta civilizacija ima neke veze sa vanzemaljcima, divovima i patuljcima naših narodnih iz priča i predanja, i to su naše veze, jer one ne postoje bez nas kao što nam govore i simboli sa stećaka, ali i narodna predanja koja su mnogo pouzdanija od pisane povijesti koja je uvijek idelogizirana.”

(Hrvatski istraživač balkanskih megalitnih lokacija u intervjuu za 4-D Portal, Više: http://piramidasunca.ba/bs/google-zanimljivosti/item/9910-domagoj-nikoli%C4%87-ekskluzivno-za-4dportal-slaveni-su-oduvijek-na-balkanu-za-to-postoje-arheolo%C5%A1ki-dokazi.html)



MALI AMBASADORI: Veliki broj BiH građana koji žive i rade u zemljama zapadne Europe iskoristio je vrijeme uskršnjih praznika i posjetio prahistorijski kompleks tunela Ravne. Najveće oduševljenje kod akreditovanih vodiča Fondacije ovih je dana izazvao interes gostiju najmlađeg uzrasta. Nekada možda i nismo svjesni sa koliko entuzijazma ovi mali ambasadori naše zemlje, vijest o piramidama u Bosni i Hercegovini prenose širom naše planete.

Piramide u BiH jedna su od rijetkih tema o kojoj stotine djece naših iseljenika pišu svoje seminarske radove u osnovnim i srednjim skolama Njemačke, Austrije, Holandije, Danske, Norveške, Belgije i drugih zemalja. Informišu svoje školske drugare i nastavnike, u namjeri da zemlju iz koje dolaze predstave u jednom sasvim drugačijem i pozitivnom svjetlu.







ABDULAH SIDRAN: “NAVIJAO SAM ZA ŽELJU SAD NAVIJAM ZA SEMIRA OSMANAGIĆA” Književnik Abdulah Sidran u svojoj kolumni za sarajevski dnevni list “Avaz” piše: “I ja sam se, kao sastavni dio sarajevske kvaziintelektualne elite, nasmijao na prve informacije o nekakvom bosanskom Indijana Džounsu… (A danas) na licu mjesta skinem “željin” dres i počnem navijati za Semira Osmanagića. Piramide u Visokom nesumnjivo postoje.” (Kompletan tekst: http://piramidasunca.ba/bs/press/item/9931-navijao-sam-za-%C5%BEelju-sad-navijam-za-semira-osmanagi%C4%87a.html



EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM: Uzbudljivi jedanaestodnevni program posjete bosanskim piramidama, prahistorijskom podzemnom tunelskom kompleksu u Visokom, megalitnom gradu Daorson u Hercegovini, derviškoj tekiji u Blagaju, kamenim kuglama u Zavidovićima, vezirskom Travniku, prelijepom vodopadu Kravice, zatim Mostaru i Sarajevu, i sve to uz organsku hranu, volontiranje četiri dana na piramidama i mlade stručnjake Fondacije kao domaćine, polako se puni Rezervirajte svoje mjesto za 2015. godinu na vrijeme. Informacije i prijave: http://piramidasunca.ba/bs/bosnian-pyramids-expeditions-with-volunteering-1



http://piramidasunca.ba/images/banners/exp-vol-bos.jpg

Post je objavljen 22.04.2015. u 16:32 sati.