Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Vijesti iz UK: BP postaje zelen idr.

Na blogu Ekološka ekonomija objavio sam članak s pregledom nekoliko vijest, u posljednjih nekoliko danas, iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, o energetici, klimatskim promjenama i ekologiji. Navartite, možda vam bude zanimljivo! Kratki sadržaj:

* Na godišnjem sastanku dioničara British Petroleuma, aktivistički investitori su postigli veliku pobjedu uvjerivši vlasnike 98% dionica da prihvate rezoluciju kojom obavezuju kompaniju da objavljuje potencijalne troškove klimatskih promjena za njen biznis.

* Pred parlamentarne izbore: Konzervativci načelno podržavaju cilj smanjivanja emisija ugljičnog dioksida, ali nisu skloni ulaganjima u obnovljive i u energetsku učinkovitost (za razliku od sadašnjih koalicijskih partnera liberalnih demokrata)

* Laburisti su objavili "Zeleni manifest". Obećavaju da će provesti energetsku obnovu pet milijuna domova u slijedećih deset godina, učiniti energetsku učikovitost "nacionalnim infrastrukturnim prioritetom" te stvoriti milijun novih "zelenih poslova".

* Britansko Ministarstvo energetike i klimatskih promjena naložilo je jučer ruskom oligarhu Mihailu Fridmanu da u roku od šest mjeseci proda svoja nalazišta plina u Sjevernom moru.

* »Svi smo navikli na debatu o odnosima država i tržišta, privatnih i javnih doprinosa u ocrtavanju smjera energetskog sektora; ali zajednice, građani i lokalne vlasti zajedno mogu oblikovati "građanski" energetski sektor koji može revolucionalizirati način na koji proizvodimo i koristimo energiju.«

* Škotlanđani su trošili 750 milijuna vrećica godišnje. Njihovo je korištenje sada smanjeno za 80%.

Post je objavljen 21.04.2015. u 20:54 sati.