Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Trebaju li Grci više štedjeti ili Nijemci više trošiti?

"Poslovni dnevnik" objavljuje komentar vrlo utjecajnog američkog ekonomista Nuriela Roubinija o znacima oporavka u ekonomiji eurozone, naslovljen Trajniji oporavak eurozone u rukama njemačkih potrošača. On upozorava da postoje još mnogi problemi zbog kojih bi oporavak mogao biti ugrožen.

Među ostalim, spominje čimbenik, koji sam, na osnovu nekoliko analiza relevantnih autora, istakli u članku Grčka i Njemačka – dve strane istog novčića?, objavljenom na blogu Ekološka ekonomija 23. veljače. Tada sam prenio stav da bi onaj koji više zarađuje, trebao i više trošiti, čime potiče razvoj drugih. Što pak ako se novac čuva? Što da radi s njim? Može ga opet posuđivati drugima, koji pak nemaju gdje dovoljno zaraditi i padaju u sve gori dug.

Roubini zaključuje jednako: »Njemačka i središte eurozone već su imali velike suficite; u pomanjkanju politika koje bi potaknule domaću potražnju, ti suficiti su jednostavno još dodatno porasli. (...) Njemačka mora usvojiti politike - fiskalni poticaj, veću potrošnju na infrastrukturu i javna ulaganja i brži rast plaća - koja bi potaknula domaću potrošnju i smanjila vanjski suficit. Dok god se Njemačka ne pokrene u tom smjeru, nitko se ne može kladiti na robusniji i kontinuiraniji oporavak u eurozoni.«

O toj temi stalno se vode diskusije u Europi, među državnicima, političkim liderima, ekonomistima i drugima. Vidi npr. komentar iz listopada 2014.: Germany Rejects Calls to Spend More to Stave Off Recession in Europe.

Usput, koliko god čitam i proučavam, ne mogu shvatiti one koji aktualnu grčku vladu, premijera Ciprasa i ministra financija Varoufakisa, doživljavaju kao radikalne. Ono što traže su vrlo umjerene mjere, da ljudi ne bi skapali od gladi i da bi se uopće otvorile mogućnosti, da počnu zarađivati i time biti u stanju vratiti dug.

Čitao sam o krizi dugova zemalja u razvoju 1980-ih (što sam naravno i onda pratio, a Jugoslavija je bila u istom glibu). Ovo što oni traže, u ono doba bi bilo smiješno - cijeli svijet smatrao bi ih tvrdokornim zastupnicima kreditora.


Post je objavljen 18.04.2015. u 14:03 sati.